Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Monday, June 07, 2010

DUA LAPORAN BERITA - SATU UTUSAN MELAYAU SATU TV SELANGOR

DARI UTUSAN MALAYSIA

SEPANG 6 Jun - Kekejaman tentera Israel terhadap misi bantuan kemanusiaan ke Gaza akan menyemarakkan lagi semangat rakyat Palestin untuk terus berjuang membela dan membebaskan tanah air mereka dari cengkaman rejim Zionis, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan Israel itu bukan hanya tidak berperikemanusiaan tetapi amat bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan piagam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

''Kerajaan amat menyanjung tinggi usaha-usaha yang diambil oleh pelbagai pihak, termasuklah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk meneruskan misi kemanusiaan itu.

''Atas dasar itulah kita sering mendesak supaya usaha-usaha berterusan diambil untuk memastikan Israel di bawa ke muka pengadilan dan diambil tindakan yang sewajarnya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyambut kepulangan 12 sukarelawan negara yang berada dalam kapal misi bantuan keamanan ke Gaza, Mavi Marmara, ke tanah air pagi ini.

Muhyiddin menyeru semua lapisan masyarakat supaya berdoa agar misi kemanusiaan ke Gaza akan diteruskan dan berjaya mencapai matlamatnya pada masa depan.

Malah, beliau menambah, ia juga sebagai satu bentuk sokongan rakyat negara ini kepada inisiatif kemanusiaan terhadap Palestin yang kini dizalimi rejim Zionis.

''Kita pada hari ini bersyukur kerana kesemua sukarelawan kita telah selamat pulang ke tanah air selepas menghadapi cabaran dalam misi kemanusiaan ke Gaza itu.

''Pastinya misi sebegini belum lagi selesai dan kita doakan usaha-usaha sebegini akan dapat kita teruskan untuk masa-masa ke hadapan," katanya.

TV SELANGOR
Bantuan Tidak Sampai Ke Gaza, Muhyiddin Tidak Peduli?

Jawapan sambil lewa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai status penghantaran bantuan kepada rakyat Palestin yang mungkin tidak sampai kepada mereka, ditegur pimpinan Pakatan Rakyat.

Mengulas kenyataan Muhyiddin itu, Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid kesal kerana Muhyiddin sebagai antara pimpinan negara seharusnya memberi jawapan yang lebih menyakinkan.

"Yakinkan rakyat yang memberi sumbangan ini,yang memberi sumbangan yang banyak kepada rakyat Palestin ini, harus dan wajib disampaikan ke matlamatnya," katanya kepada TV Selangor.
Sebelum ini, rakaman visual Muhyiddin menunjukkan beliau berkata begini: “Kita kurang pastilah...Bila kapal-kapal sudah ditahan begitu, dah dirampas, memang saya tak fikir dia akan hantar barang-barang ke Gaza. Jadi, kita kurang pasti perkara itu akan dilakukan oleh Israel. Jadi, kemungkinan tidak sampai..."

Abdullah Sani sebaliknya berkata, Muhyiddn juga harus menegaskan pendirian Malaysia bahawa negara tidak akan tunduk kepada kuasa Tel Aviv itu.

"Kita kena mainkan peranan. Kita mesti menggertak Israel Yahudi ini supaya mereka tidak sewenang-wenangnya menggunakan kuasa.

"Tujuan asal kita ialah barang itu kena sampai ke Palestin, itu penting. Dan kalau sekadar pergi KLIA, itu hanya sekadar retorik, tidak menyakinkan. Maknanya, Muhyiddin tidak buat kerjalah..." katanya.

Mengulas isu sama, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pula menyifatkan jawapan Muhyiddin itu adalah jawapan klise.

"Kerajaan Malaysia seharusnya lebih pro-aktif dan bukan lagi memberi jawapan yang standard begitu, seolah-olahnya tidak berani menyuarakan pandangan atau tindakan yang lebih kehadapan," katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu juga mahu membuat usul di Parlimen supaya Malaysia menjadi penganjur kepada misi bantuan kemanusiaan ke Gaza selepas ini.

"Kita harus meningkatkan kembali usaha tersebut. Saya rasa ada banyak lagi kapal yang ingin ke Gaza. Biar apa pun yang terjadi, walaupun mungkin akan menjadi korban tetapi biar dunia melihat, kita tidak berhenti setakat ini sahaja," katanya.

"Bagi saya, Malaysia harus untuk merancang, menganjurkan supaya lebih banyak kapal akan ke Gaza dan memastikan bekalan itu sampai kepada umat Islam Palestin di Gaza," katanya.

No comments:

Cerita Dolu Dolu