Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Monday, December 03, 2007

SEPANJANG MINGGU 1 ~ 2 Dec 2007

Pada Sabtu 1 Disember 2007, kelas renang Aiman dan Fayedh terpaksa kensel sebab ada jadual yang lain. Bertempat di Alamanda Putrajaya, berlangsung aktiviti pembelajaran berkaitan kebakaran untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun. 'FIRE KIDS CLUB SAFETY WORKSHOP' oleh MVFRA (Malaysia Volunteer Fire Rescue Ambulance). Kami bertolak dari rumah pada pukul 8:30 am sebab workshop ini akan bermula pada jam 10:00 (pendaftaran pukul 9:30). Menunggu rakan dan keluarganya di tol Putrajaya, kami tiba di Alamanda lebihkurang 9:30. Pendaftaran berlangsung dan Aiman serta Fayedh No. 170 dan 171. Workshop ini tertumpu kepada beberapa bahagian.
1 - Cara memadamkan api jika pakaian terbakar.
2 - Cara keluar dari bilik yang di penuhi asap akibat kebakaran.
3 - Cara membantu ahli keluarga untuk keluar dari bilik (membawa adik yang pengsan keluar dari bilik - seperti gambar di bawah)
4 - Cara membuka kunci dalam gelap (tutup mata)
5 - Cara melepasi halangan
6 - Cara membantu mengangkat orang sakit.

"Mana aktiviti paling seronok? " bila mereka berdua di tanya, tentulah seperti gambar di atas, menaiki kereta
BOMBA.
Saya amat mengesyorkan pembelajaran ini kepada kanak-kanak. layari lamanweb MVFRA dan cuba dapatkan jadual Children Workshop untuk anak-anak anda.
Kami pulang ke rumah pada jam 14:00. Semuanya keletihan. Ibubapa keletihan menunggu, anak pun sama jugak. Seharusnya boleh selesai lebih awal tapi di tengah-tengah waktu, mereka berdua keluar dari barisan untuk ke tandas dan lewat balik (naik ke tingkat atas pulak tu). Bila di suruh balik masuk ke dalam barisan kembali sudah tinggal last line.
Malam itu juga kami ke rumah bonda di Ampang sebab sudah ada schedule hari Ahad untuk urut mama mereka.
Ahad, sesudah subuh pergi ke rumah tukang urut di Bukit Indah. Sementara itu saya dan bonda pergi ke Pasar Tani Ampang Indah. Beli sayuran dan ikan untuk makan tengahari. Singgah di Restoran Cendol & Rojak di Taman KOSAS untuk sarapan. Pukul 9:00 sudah selesai mengurut jemput mama di rumah urut dan balik ke rumah bonda.
Selepas makan tengahari kami singgah ke rumah adik di Pandan Indah dan kemudian bertolak ke rumah makcik di Kajang. Makan malam di Restoran (tak ingat nama) berhampiran Sg Kantan. Set menu yang agak menarik dan sedap. Set menu untuk 8 orang berharga RM100.00. Ada sup ekor, ikan steam, otak-otak ketam, telur dadar, BBQ Thai, asparagus udang, sotong dan ayam. Air termasuk di dalam set. Servis yang agak perlahan recovered oleh rasa dan harga. . . . . nasib baik lah.
Kami kembali ke rumah pada jam 10:00 malam.

Wednesday, November 28, 2007

SEPANJANG MINGGU

Salam untuk semua. Sudah lama tidak up-date blog. Keadaan yang agak sibuk semenjak dari Syawal lagi.

Sudah bermulanya cuti persekolahan maka anak-anak seperti selalu bertanyakan hendak kemana? Semenjak ibunya berada dalam keadaan kurang sihat (setelah keguguran tempohari - sigh) agak sukar untuk menjadualkan perjalanan jauh. Pada hari minggu kami pergi ke SACC di mana terdapat Ring Without Ice (In-line skating). Bayaran masuk termasuk kos kasut adalah RM10 pada hari Sabtu dan Ahad. Harith yang pada mulanya tak nak main (malu agaknya) apabila di paksa baru hendak join. Walaupun baru pertama kali ketiga-tiganya bermain in-line skating ini tapi agak pantas juga mereka dapat memahirkan diri. Dalam pada mulanya tak nak main, Harith mengesyorkan kami datang kembali mengambil mereka pada 4:30 petang. Ha? Nak main berapa jam? dari pukul 10:30 tu. . . . Teringat semasa bermain skating di Seibu Yuuenchi dengan awek pada hujung tahun 1980 an. Samalah macam anak-anak ni, lebam-lebam lah tangan dan punggung. . . . Opps! Jangan salah faham. Dulu awek, sekarang teman bobok. . . .
video
Jadual asal pada minggu lepas adalah pergi kerumah Yayasan Amal di Chow Kit. Di sebabkan keadaan jalan yang sesak akibat roadblock (Perhimpunan HINDRAF di Jalan Ampang) kami telah membatalkan perancangan tersebut. Mungkin pada masa akan datang kami akan pergi.

Hari Ahad seperti biasa pergi berbelanja ke pasar di Seksyen 6. Semasa membeli barangan kering, adalah seorang makcik ni dok tanya rega bawang merah. Bila pekedai tu cakap rega sekilo komen makcik ni membuat saya tergelak. "Huh? Harga barang melambung-lambung naik. Kalau gaji melambung-lambung naik takpelah jugak!" Hmmm. Benar jugak tu. Semalam saya bercadang hendak membeli tepung (tepung berprotein tinggi?). Rasanya baru awal bulan November saya membeli pada harga RM1.75 sepeket. Semalam harga sudah jadi RM2.70 sepeket - kensel!. Kenaikan harga ini saya faham memang tidak boleh di elakkan sebenarnya. Harga pasaran gandum dunia yang semakin meningkat. Saya di fahamkan dari harga USD 200 se tan telah meningkat ke USD 700 setan. Harga minyak masak dah memang melambung-lambung semenjak dunia sibuk dengan bio-fuel. Susu kotak yang bulan lepas saya beli di bawah RM3.00, paling murah pun berharga RM3.50. Susu Dutch Lady yang dulu saya beli sekotak RM2.99 telah menjadi RM4.20 - ni harga di TESCO ni.

Dalam keadaan harga tol yang akan meningkat pada tahun depan serta harga minyak yang di jangka meningkat, apakah kesudahan permasaalahan ini? Bagaimana dengan kos penghantaran barangan? Apakah tidak akan ada impak terhadap harga barangan? Sudah tentu ianya pasti. Dalam keadaan kenaikan harga barang yang tinggi (ada yang lebih 20%) ditambah pula dengan keadaan ekonomi yang tidak mengembirakan - gaji tak naik, kilang-kilang di tutup, penggangguran berterusan apakah impak nya terhadap negara khususnya dan bagaimanakah keadaan anak-anak di masa akan datang?

Masih ramai yang memohon kerja tapi tidak dapat saya penuhi. Ada yang sudah berpengalaman kerja berbelas tahun. Ada yang mempunyai sijil. Sedangkan saya cuma perlukan operator. Takkan nak beri gaji operator sedangkan permintaan lebih tinggi lagi? Lainlah kalau ada had gaji minima, bolehlah nak bercerita.

Saya tidak dapat bayangkan bagaimana dengan kelulusan Universiti tahun ini sedangkan yang beberapa tahun lepas sudah graduate pun ada yang tidak kerja lagi.

Semoga bertemu kembali, wassalam.

Friday, September 28, 2007

Salam Ramadan Al Mubarak

Setelah sekian lama tidak memblog, akhirnya terdapat sedikit masa terluang untuk memblog jua. Produksi syarikat telah mula rancak dan bermula Oktober akan mula beroperasi 24 jam jadi ada pekerja akan bekerja shif setelah dibekukan selama hampir setahun.
Walaupun Ramadan, sedang giat berusaha untuk menyesuaikan masa operasi kantin bagi memenuhi keperluan bersahur kepada mereka semua.
Paling sukar mendapat pekerja. Ada yang agak demand, ada yang tak tahan kerja. Tapi paling pening apabila tak ikut jadual - kalau jadual 10 orang, tetiba perlu 15 orang mana boleh nak dapat jam-jam tu jugak kan?
Kalau ada sesapa yang ada saudara atau rakan yang tengah cari kerja dan berminat nak kerja di industri automotive bolehlah hubungi seberapa segera ke alamat berikut :
TOYOTA AUTO BODY (M) SDN BHD
LOT 11, PERSIARAN PERUSAHAAN
SECTION 23, SHAH ALAM.
TEL : 5548 1118 (BAHAGIAN PERJAWATAN)
Btw tadi sempat melayari http://daftarj.spr.gov.my/daftarbi.asp dan check daftar tempat mengundi. Dah lupa dulu pernah tukar alamat tapi last election tak boleh pindah ke Shah ALam dan masih mengundi di Ampang. Kali ini tempat mengundi telah berubah ke Shah Alam.
Anda telah melaksanakan tanggungjawab anda?

Monday, May 14, 2007

Beautiful Story (Yet Sad) for all

A true story - by my schoolmate & also classmate. Aku tak sure Ben, as mentioned below sama batch dgn Badrul atau tidak. Al-fatihah untuk beliau.
An eventful incident happended sometime in 1982 when I was in Form 4, studying at a residential school in Kuala Lumpur. I had finally saved enough to purchase my first ever pair of jeans and I was understandably ecstatic. My parents had always been strict not only withregards to my studies but also in my dressing, hence jeans was a definite no-no as it was deemed a bit of 'out-of-line' in terms of 'proper' appearance. Now that the money had been from my own savings, I could finally exercise my rights as a teenager and after a trip to Pertama Complexon a Saturday outing, I was a proud owner of a new pair of jeans.
To my horror, the joy lasted only about 2 weeks when someone literally stole my jeans as I hung it to dry after a routine wash. Frustrated and not knowing what to do, I resigned to the fact that it was probably fated to be. Not long thereafter, I saw a junior from the same dorm block wearing what appeared to be my jeans. He was 2 years younger and with about the same built and height as I am, probably the jeans suited him perfectly. How can I ascertain that it was my pair of jeans? Can I just go and accuse him of stealing my jeans? I was engrossed with numerous questions that needed immediate answers. Eventually a couple of my classmates convinced me that it was perfectly fine to just confront the junior and get the answers.
One night after preparatory class, we just went over and asked him. The junior was too stunned to say a single word. I looked at the inside pocket and saw my initials and assigned laundry number still intact. The junior admitted taking the pair of jeans from the place it was hung earlier and his weak rationale that he thought it didn't belong to anybody quickly fell into amillion pieces. I gave him a stern look, cautioned him not to repeat his antics and just rushed back to my dorm, partly in anger and partly with relief. After I left, I was very sure my two classmates spent some time physically punishing the junior.
I was in no mood to join the session as it was never in myblood to hit someone physically even if someone had wronged me. Nor did I think any satisfaction could be derived from doing so. It only took a few minutes for the seniors in my dorm to discover the story. They immediately ordered the junior to come up to exercise their perceived rights to mete out another round of punishment. The school prefects probably had another session thereafter. In the end I never knew how many rounds of punishment the junior had to undergo for his little mischief or what time eventually he was allowed to go back to sleep. Everytime he saw me for the next one and a half years thereafter, he would lower his head, probably out of respect or simply that he remembered what he had done. Neither of us uttered a single word to each other. After I left school, we never crossed path with the junior again. Once in a while, his batchmates bumped into me and updated the whereabouts of their particular group and still there wasn't any direct reference to him.
I was practically disinterested to know more about him anyway. I did however related the story to my family members as one of my life experience, especially when I tried to instill positive values to my children, e.g 'don't ever steal, it just doesn't pay'. One funny thing about the experience. As I age over the years, my memory slowly began to fail me and I tend to forget a lot of my juniors from school but this particular junior never left my memory. I can even vividly describe his appearance to the minutest details as if I was standing right on front of him. On Thursday, 10th of May 2007, I received a text message from a junior whose office is near mine. It said, "Buniyamin Sulaiman died at 1.30 pm today. A car accident near Kertih". I probed and found out that the junior had failed to overtake another vehicle and had a head on collision with a 4WD of a tobacco company.
The 4WD driver was badly injured but the junior died on the spot. The area manager for the tobacco company based in Kuantan had been informedof the incident around 2.00 pm. He took note of the injured 4WD driver and the death of the other motorist. A couple of hours later, his friend told him that one of his schoolmates had died in a traffic accident somewhere near Kertih and coincidentally the collision was with a 4WD belonging to the company he works for. Imagine his shock upon realizing that the deceased inthe traffic accident reported to him a couple of hours earlier, was in fact his own batchmate from school.
I went back home feeling very disoriented. I asked my children whether they remember the story about my junior stealing my first pair of jeans way back during school days and the answer was a resounding yes. They just stood silent when I said the junior had died earlier that day in a traffic accident. In a state of self helplessness, words just don't appear. Expression typically says it all. The expression that night was one of being helplessly confused.
My junior, Buniyamin bin Sulaiman or Ben as he was more affectionately known, was buried in Kuala Terengganu the morning of Friday, 11th of May. I can only say that I had forgiven him a very long time ago. I wish somehow that we had met earlier just to catch up, even for a very short while but I realize that is no longer possible. I pray that his soul will always be protected by Allah. Al-Fatihah.

Friday, March 09, 2007

Sambutan harijadi Adlis

Huh, lama betul tak update. Kesibukan yang teramatlah sangat.

Bawah ni gambar kek semasa sambutan harijadi Adli Aiman, Adli Ahmed Fayedh dan jugak Bonda saya. Kebetulan tarikh lahir Adlis 12 Februari dan Bonda 13 Februari jadi kami buat pada hari sabtu minggu tersebut.

Sebab yang utama kanak-kanak, menu juga simple sahaja. tetapi sebab ada jemputan keluarga jugak, isteri telah menyediakan masakan tempatan (?) iaitu udang masak cili, daging bakar dengan rebung masak lemak, sayur campur, ikan kering kurau bercili, paru goreng serta ulam dan sambal belacan.



pada hari ahad berjalan ke Kuala Kangsar. Jadual balik hari Isnin terpaksa postpone hingga hari Rabu sebab? kereta buat hal lagi lah pulak...... Lain kali leh update cerita kereta pulak lah.

Tuesday, February 06, 2007

TAHNIAH !


Well, what can I say? Tahniah kepada Mawi atas kejayaan beliau memenangi 3 kategori dalam ABPBH 2006 yang di siarkan secara langsung di TV3 pada 4 Februari 2007 baru-baru ini.
Nasihat saya, lain kali kalau tidak Mawi sendiri, Mawi World atau Maestro sediakan lah teks ucapan untuk Mawi hafal (tak perlulah bawa ke atas pentas - nanti orang kata beria-ia pulak, jadi isu lagi. . . . ) sebagai persediaan jika di izinkanNya menaiki pentas. Keadaan dan ucapan Mawi yang kurang bersedia agak mengecewakan sedikit dan mengundang kontroversi kepada diri Mawi sendiri.
Kalau Mawi boleh meluangkan masa bermain PS2 - WWE game, takkan tiada masa untuk menghafal seperenggan dua ucapan bukan?
Semoga Mawi akan terus sukses. . . . .
Ikhlas dari saya.

Friday, January 26, 2007

Hari Isnin - Hari Asyura 10 Muharram

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram, bersamaan Isnin, 29hb Jan 2007)

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok disyurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil
sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin didunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua
selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

13. Puasa
Niat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Semoga bermanfaat dan dapat dipanjangkan kepada yang lain-lain.

Tuesday, January 16, 2007

Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah

Hari ini 19 Januari 2007 bersamaan 29 Zulhijjah 1427H. Bersama-sama kita meramaikan masjid dan surau pada petang ini untuk mengamalkan doa penutup tahun dan pembuka tahun sepeti tertera di bawah.
Ucapan Selamat Tahun Baru Hijrah kepada semua. Apakah azam anda tahun ini? Sudah tertunaikah azam anda tahun lepas? Semoga tahun baru akan lebih baik dari tahun sebelumnya. Insyaallah.



Cerita Dolu Dolu