Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, October 10, 2008

PAW PAW - OUR CAT



Ini gambar si Paw Paw. Kucing ni datang rumah pada bulan Jun selepas aku keluar hospital. Asalnya kucing ni di benarkan duduk kat luar aje sebab orang rumah tak nak dia kotorkan rumah. Selepas beberapa ketika nampaknya kucing ni agak baik. Belum pernah mengotorkan atau membuat onar di rumah lagi. Sesekala dia akan tidur kat dalam bilik bebudak. Kucing agak muda jadi agak pandai di ajak bermain.

Pagi tadi sebelum keluar rumah dia mengeong - pernah dengar kucing mengomel? Aku rasa si Paw Paw mengomel masa aku dengar dia mngeong pagi tadi. Rupanya dia nak keluar. Orang rumah baring di sofa di luar sementara anak-anak bersiap. Dia mengeong nak mintak keluar - call of nature lah tu tapi agaknya org rumah tak layan. Bila nampak aku terus aje dia mengomel. Geli hati mendengarnya tapi itulah yang aku dengar sebab ngiaunya bukan ngiau biasa kucing.

Wednesday, August 27, 2008

PILIHANRAYA PERMATANG PAUH

MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT IBADAH PUASA KEPADA ANDA SEMUA.
PUASA DI JANGKA BERMULA DARI 1 SEPTEMBER 2008.

WASSALLAM.

Ia adalah kemenangan rakyat!
Dato' Seri Anwar Ibrahim
Allah memberikan kita kejayaan. Kemenangan ini merupakan saat penentu dan bakal menentukan hala tuju negara ini. Saya berkongsi kegembiraan yang dirasai oleh semua rakyat Malaysia pada hari bersejarah ini. Ianya merupakan kemenangan buat rakyat.

Pada 8 Mac rakyat Malaysia memilih Harapan Baru. Hari ini di saat kita bakal menyambut hari kemerdekaan, rakyat menyahut seruan tersebut. Dengan ini kita merayakant hari kemerdekaan sepertimana pendiri-pendiri negara kita inginkan-sebuah negara dan rakyat yang bersatu.
Berhadapan dengan cabaran yang getir, kita memilih untuk menumpukan perhatian kepada isu yang berkaitan dengan negara ini.
Seruan kita agar negara ini bersatu, mulai mengamalkan urus tadbir yang baik dan memperkasakan ekonomi telah menguburkan kempen yang berbaur perkauman, cita-cita individu yang sering mendapat habuan hasil dari penyalahgunaan kuasa dan eksploitasi politik yang berasaskan ketakutan serta penipuan.
Kami telah menjanjikan satu lembaran baru untuk Malaysia dan kami pasti akan melaksanakan janji kami. Kami akan melaksanakan Agenda Ekonomi Malaysia untuk memulihkan keadaan eknomi kita, membasmi kemiskinan dan membantu sesiapa sahaja yang terpinggir tanpa berasaskan kaum. Kami akan memulihkan intergriti badan kehakiman, memerangi rasuah dan membina sebuah negara yang bersatu.
Dan kami akan menjadi sebuah kerajaan yang komited untuk merealisasikan aspirasi rakyat.
Dengan kejayaan 8 Mac dan juga kemenangan malam ini saya berani untuk menegaskan kita mampu bersama-sama menghadapi segala rintangan di masa hadapan.
Kami tidak akan menang tanpa dokongan kukuh dari rakan-rakan kami dalam Pakatan Rakyat dan juga sokongan ribuan rakyat Malaysia tidak kira samada Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, yang datang ke Permatang Pauh, bekerja keras, memerah keringat serta mengirim doa demi memastikan kemenangan ini. Saya sangat menghargai keberanian, tekad dan kesungguhan kamu semua; saya mengucapkan tahniah terhadap komitmen saudara semua terhadap prinsip bersama sebuah kemerdekaan, keadilan dan demokrasi.
Langkah kecil buat Permatang Pauh hari ini akan memastikan perubahan besar buat Malaysia.
ANWAR IBRAHIM

Monday, June 09, 2008

MASUK HOSPITAL - PART II

Salam Kemaafan aku mulai untuk semua.

Pada 5 Jun 2008 aku ada follow-up check dengan doktor. Dari Rabu lagi aku sebenarnya mengalami demam panas. Doktor tahan aku kat wad sampai semalam, Ahad (8 Jun 2008). Walaupun tak serious tapi tak tau punca. Org rumah kata hari Rabu malam tu aku meracau-racau (suhu lebihkurang 40 darjah).
Baru aku teringat satu benda :
Sementara memori masih elok ni, aku ingin memohon kemaafan kepada semua yang mengenali aku di dunia sebenar mahupun sekadar di dunia maya sekiranya terdapat keceluparan bahasa, tingkah laku dan kata-kata sepanjang tempoh hayat aku samada secara sengaja atau pun tidak sengaja.
Harap maklum.
Ucapan terima kasih :
Aku ingin merakam penghargaan terhadap tetamu yang datang melawat aku semasa sakit. Ahli keluarga aku, rakan sekolah, rakan sekerja, ahli kariah Surau Al-Husna (jiran-jiran). Aku juga ingin mengucapkan terima kasih kepada warga haloland khususnya ILHAM yang buat post mengenai diri aku.
Terimakasih sekali lagi.

Monday, June 02, 2008

AKU MASUK SEPITAL DAAA. . . .

SENARIO

Pada 19 May 2008 bertempat di Kelab Golf Bukit Kemuning, aku join tournament organized by customer sebab MD dia dah nak balik ke Jepun.
Tee-off pada jam 08:25, flight aku terdiri dari 3 pax sahaja sebab sorang tak datang.
Routine aku okay ke tidak? Sarapan – OK. Ubat – OK. Panaskan badan – OK.Air – ada – 2 liter.

Selepas menghabiskan 16 lubang. Kepala mula terasa pening sedikit. Masa tee-off ok sahaja Cuma bola ke kanan dan masuk ke kawasan pepohon sawit. Dengan berbekalkan 6 iron, 2nd shot landing baek punya atas green pada jarak 3 meter – birdie chance tu beb. Masa bawak buggy pun takde masalah. Atas green masa nak baca line rasa kepusingan sedikit. Rehat sekejap dan kembali ke buggy. 5 Minit kemudian, muntah dengan teruk dan ada orang pick-up dan bawa ke Club House. Masa ni dah tak berapa sedar dah. Berehat di sofa sementara menunggu ambulan datang. Ambulan bawa ke Shah Alam Specialist Center (Known also as SALAM Medical Centre) di Seksyen 19.

Bermula di SALAM pada petang itu hingga hari Khamis (22 May 2008) memang tak sedarkan diri langsung – tak bangun. Khamis baru boleh bangun dan berjalan-jalan. Terus berada di Hospital sehingga Khamis 29 May 2008.

APA AKU DAPAT PELAJARI?

Aku dapati isteri aku saayaang aku. Dalam tak sedar pun aku boleh dengar jugak.
Dari cerita yang aku dengar, 2 ~ 3 hari pertama tu dorang ingat aku dah tak lama dah kot. Doktor pun cakap agak miracle aku sedar cepat jugaklah. Masa mula-mula masuk, macam-macam di diagnosis termasuk low sugar etc. Nasib aku masih baik atau Allah masih nak aku umur panjang agaknya.
Kesimpulan diagnosis selepas MRI Scan, aku kena Mild Stroke mungkin sebab dehydrate atau BP aku tak dapat bawak oksigen ke Otak Seribulum aku.

Dua perkara yang membuat aku berusaha untuk sedar dari baringan aku.

1- Anak Isteri. Aku tau dorang masih memerlukan kehadiran aku tapi bukannya di perbaringan.
2- Azan – aku mula sedar bila aku dengar azan tapi aku takleh bangun nak solat. Aku pikir masa tu “Ni camne aku nak amik wuduk?”

Dua factor ini membantu aku untuk berusaha dan trigger mind aku untuk bangun.

“IF YOU THINK HEALTH IS EXPENSIVE – TRY BEING SICK”

Sekarang aku masih melaksanakan rehibilation sebab walaupun imbangan sudah pulih dan aku boleh berjalan dengan baik tetapi vision aku masih terganggu. Mata kiri masih belum pulih sepenuhnya. Kebarangkalian untuk tidak pulih agak tinggi tapi aku perlu built up dan repair muscle aku dulu. So, sekarang masih takleh bawak kereta lah sebab Blind Spot dah bertambah. . ha ha ha ha.

Masih MC sampai entahlah – 2 ~ 3 minggu jugak kot kalau ikut kata doktor.

Hari ni datang opis sekejap untuk sign dan check dokumen-dokumen, tengahari balik rumah rehat. Nasib baik rumah dekat, drebar boleh datang amik.
Since aruah bapa ku juga kena stroke aku tahu apa aku perlu beri perhatian - memori. Bila MD datang melawat dan aku boleh berbalas cakap dengan dia - alhamdulillah, memori aku tak lost sebab aku tau kalau Japanese aku kantoi maknanya memori aku habis. . . .
Aku juga mungkin beruntung sebab kolestrol rendah (kawalan makan?) dan jantung aku masih berfungsi baik (Doktor cakap Jantung aku macam jantung athelete). Semalam pergi jumpa Dr Fatimah - Dr Iridiology di Seksyen 6. Few tissue aku dah rosak dan perlu repair. Sekarang aku dok minum air dan ubatan yang dia syorkan.
Nota : Kalau ejaan salah sorry ler. . . . aku tak nampak sangat.
"NO PARENTS SHOULD HAS BURY THEIR CHILD" King Theodore of Rohan (Lord of the Rings)

Thursday, May 15, 2008

KEMALANGAN DI SHAH ALAM

Pagi tadi pada jam 10:20 semasa salam perjalanan hendak ke MIDA, KL Sentral berlaku kemalangan di persimpangan lampu isyarat dari Persiaran Perusahaan.

Kenderaan yang terlibat adalah sebuah Avanza yang tergolek ke sisi seperti gambar di bawah.

Serta sebuah kenderaan yang saya rasa Toyota MR2.


Selepas kembali dari MIDA, driver pergi menjenguk ke tempat kemalangan - sebab dah lebih satu jam takde perubahan - masih terbiar. Polis sudah berada di tempat kejadian masa hendak pergi lagi. Makluman yang saya dapat kemudiannya, pemandu Avanza cedera parah dan pemandu kenderaan satu lagi meninggal dunia.
Berita seterusnya kena tunggu besok dalam Sinar Harian tentu ada sebab dorang ada kat situ jugak tadi.
Sekian laporan dari saya. . . .

Tuesday, May 06, 2008

SURAT TERBUKA

YB Dr Rodziah Ismail,
EXCO Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi,
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan.

Puan,

PER : BERITA SINAR HARIAN BERTARIKH 5 MEI 2008.

Saya terpanggil untuk menyatakan pendirian setelah membaca berita di Sinar Harian bertarikh 5 Mei 2008 berkaitan cadangan untuk melaksanakan manifesto pilihanraya berkaitan cuti bersalin di tambah dari 60 hari ke 90 hari dan cuti kepada suami sehingga 10 hari.
Walaupun cadangan tersebut adalah baik tetapi kita harus meneliti lebih luas lagi permasalahan yang akan di hadapi oleh pekerja mahupun majikan dalam melaksanakan manifesto ini.
1) Pekerja wanita cuti bersalin selama 90 hari merupakan tempoh yang amat panjang sedangkan tempoh berpantang biasa adalah selama 44 hari walaupun ada yang sehingga 60 hari. Dengan keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan, syarikat-syarikat mengambil langkah pengurangan pekerja. Dengan pekerja yang jika meninggalkan tempat kerjanya sehingga 90 hari tanpa sebarang impak kepada kerja tersebut, bermakna pekerja tersebut tidaklah diperlukan. Ianya bukanlah satu pilihan yang baik untuk pekerja dan juga syarikat.
2) Dari kaji selidik yang saya lakukan, ramai tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Contohnya jika terdapat dua orang pekerja yang bersaing di satu tempat dan seorang darinya bercuti sehingga 90 hari, maka impak kepada kualiti dan kemahiran pekerja yang bercuti tersebut akan berkurangan. Ramai pekerja wanita juga sudah merasa kebosanan (bagi wanita berkarier) duduk di rumah selama 60 hari apatah lagi sehingga 90 hari.
3) Kebanyakan syarikat menyediakan cuti ehsan (cuti kelahiran) untuk kaum bapa selama 3 ~ 5 hari dimana ianya mencukupi bagi kaum bapa untuk menguruskan hal-hal pendaftaran dan hospital.
4) Wanita tempatnya bukanlah di luar (bekerja) tetapi dalam situasi ekonomi sesebuah keluarga tidak memungkinkan seorang isteri hanya tinggal di rumah tetapi perlu bekerja, cuti bersalin selama 60 hari adalah pengorbanan yang harus diterima oleh sesebuah keluarga.
5) Tindakan ini juga akan menyebabkan syarikat mengurangkan atau mengelak dari mengambil pekerja wanita yang merupakan tenagakerja penting dalam pelbagai sektor. Kenaikan tanggagaji serta kenaikan pangkat juga akan menyukarkan wanita berkeluarga serta mengukuhkan alasan syarikat untuk mengambil pekerja asing.
Saya berharap kerajaan negeri akan mengadakan perbincangan dengan persatuan-persatuan dan syarikat-syarikat untuk mendapatkan maklumbalas sebelum melaksanakan rancangan tersebut.
Sekian terima kasih.
Yang benar,
mahaza
Nota kaki : Mana aci. . . . saya dah takde plan nak anak dah, jadi dah tentu tak dapat cuti 10 hari. Boleh ke begitu?

Monday, April 28, 2008

TERKESIMA

Dalam perjalanan menghantar anak ke sekolah pagi tadi, aku terkedu apabila mendengar radio yang Polis akan mengambil tindakan ke atas ibubapa yang cuai hingga menyebabkan kehilangan anak. Denda sehingga RM 20,000 atau penjara.
Marilah kita buat senario seperti di bawah :
"Seorang ibu tunggal yang bekerja menjual kuih-muih dengan pendapatan harian di anggarkan RM 30.00. Mempunyai anak seramai 4 orang, dua masih kecil dan belum bersekolah. Oleh kerana tiada kewangan mencukupi untuk menghantar ke TASKA, anak-anak ini di biarkan bersendirian di rumah. Tiba-tiba seorang anak ini di culik dalam perjalanan hendak ke tempat jualan ibunya. Adakah ibu ini cuai? Ya. Ibu ini di sabitkan bersalah dan di denda RM5,000. Oleh kerana tidak mampu beliau di penjarakan."
Apakah anak-anak ini akan dijaga oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat? Adakah anak-anak ini bersekolah dalam keadaan tidak tertekan? Mungkin jika seperti senario ini, terdapat berbagai panduan atau maklumat yang mengatakan ianya tidak akan berlaku.
Aku bercerita pagi tadi dengan rakan-rakan dan kesimpulan yang aku dapat dari cerita kedai kopi ni adalah :
"Dorang boleh ler. . . ada bodyguard"
Aku rasa asasnya terletak pada sistem itu sendiri. Aku beri contoh mudah. Jika seseorang itu di tangkap (mungkin jiran anda?) kerana mencuri dan sebab utama dia mencuri kerana kelaparan, adakah dia bersalah? Ya dan juga mungkin. Jika dia mencuri kerana kelaparan dan tidak di bantu oleh jirannya, jirannya turut bersalah. Dari situ kita faham hukum Islam mudah sangat. Pastikan semua teratur dahulu baru ambil tindakan. Bukannya ambil tindakan bila keadaan dah teruk dan tindakan ini macam nak melepaskan tanggungjawab aje.
Isu kedua apabila aku baca berkaitan kenaikan harga beras dunia. Ada pulak mamat ni dok suruh kurangkan makan nasi sebab rakyat Malaysia ni kuat sangat makan nasik. "APA KER BAHALOL SANGAT NI WOIII!!!!" Kenapa tak syorkan langsung kita tukar cara hidup kita (Hmmm . . . . macam pernah dengar statement nih. . . .) dengan makan ubikayu. Kita kembali ke 60 tahun kebelakang. Atuk nenek dulu boleh idup gak aper makan ubi kayu campur dengan nasik. Jadi boleh mengurangkan perbelanjaan membeli beras. Itupun kalau rega ubikayu tak naik lah.
Beberapa minggu lepas aku ada berbincang dengan Director untuk meneliti dan mungkin menyelaraskan tanggagaji pekerja. Walaupun gaji operator paling rendah di bayar RM 550.00 tetapi masih jauh dari garis kemiskinan di Semenanjung iaitu RM 691.00. Aku harap kami boleh laksanakan pelarasan gaji pada bulan Jun tahun ini. Atau aku perlu cakap kat bebudak ni ubah gaya hidup atau berhenti kerja aje. Carik tempat lain yang lagi tinggi gajinya. Boleh kah begitu?

Tuesday, April 15, 2008

Coret coret selepas Pilihanraya

Sudah lebih satu bulan aku tak update blog aku ni. Bermakna dah lebih sebulan jugaklah pilihanraya berakhir dan sekarang sibuk untuk melaksanakan manifesto-menifesto. Walaupun dalam surat khabar masih kecoh dengan pelbagai isu. Dari Black 14 hingga kes babi.
Aku ingin mengimbas kembali apa yang telah berlaku dalam tempoh pilihanraya. Aku membantu parti sebagai PACA. Menjaga saluran 3 tidak memberi masalah besar. Dalam tempoh berkempen hingga seminggu sesudah pilihanraya aku tak balik kerumah mama. Rumah mama aku jadi markas BN, aku pulak pasang poster Barisan Rakyat kat kereta. Heh heh heh. . . . kang kecik hati mama aku pulak kang.
Bak kata orang rumah, biar di buang kerajaan jangan di buang mak mertua. Sesudah seminggu baru balik ke rumah mama dan banyak lah cerita yang aku beritahu kepada mama aku yang cuma terdedah kepada MSM dan RTM serta TV3 sahaja. Cerita belakang tabir yang terang lagi bersuluh aku terangkan satu persatu kepada mama aku. Walaupun mama aku sebelum tu sibuk call adik aku sebab kes gambar protes ambil alih tanah Sekolah Agama (gambar mama aku kat depan) di tampal di markas PAS. Mama aku dok kata PAS sabotaj dia. Aku dengan adik aku pakat gelak aje lah. . . . .
Beberapa hari sesudah itu, aku sempat berborak dengan dreber lori syarikat - atau lebih tepat dreber lori tu bertanya fasal pilihanraya kepada aku. Dia tidak mendaftar mengundi dan tak pernah mengundi sebab dia rasa tak ada sebab atau tak tau kenapa dia perlu mengundi.
Aku memberi penerangan kepadanya sebagai individu dan bukan sebagai seorang ahli parti.
Kenapa aku mengundi? Aku mengundi kerana melaksanakan hak aku sebagai rakyat. Aku juga mengundi untuk generasi akan datang bukan untuk aku semata-mata iaitu untuk anak cucu aku. Dan aku juga mengundi Pakatan Rakyat kerana aku rasa keperluan untuk berubah.
Aku dapati negara semakin banyak masalah dan mengusarkan aku. Paling menjadi isu pada aku apabila pengangguran bertambah. Isu ini dekat pada aku kerana sebagai HR aku 'nampak' walaupun ramai jugak anak-anak muda ni berfikiran singkat dan tak mahu berubah.
Terpukul di benak aku, bagaimana keadaan anak-anak aku nanti? Susah kah atau senangkah mereka mencari rezeki?
Aku risau dengan cara pengawalan harga barang. Aku tak mengharapkan harga barang akan turun jika kerajaan bertukar tetapi sekadar maintain pun dah baik sebenarnya. Kita tahu banyak barang makanan di import. Ada sesetengah orang ni dok harap harga barang turun memanjang. Sapa yang tak nak harga turun? Tapi perlu lah bersikap lebih rasional.
HELO! Malaysia tak tanam gandum okay!. Tak kan kita nak expect harga tepung maintain atau akan turun dengan harga luar negara meningkat naik. Faktor utama kenaikan harga meliputi masalah ekonomi USA yang merudum, permintaan tinggi tetapi pengeluaran yang rendah akibat faktor cuaca, perubahan petani kepada tanaman yang lebih menguntungkan seperti jagung untuk bio-fuel dsbnya.
Dengan kekurangan majoriti BN, sekurang-kurangnya harga minyak tak naik walaupun semenjak Oktober 2007 lagi berita fasal subsidi minyak nak dikurangkan asyik dimainkan oleh MSM.
Aku juga ditanya fasal tol dan bila Selangor nak hapuskan tol. Pada aku laluan baru seperti KESAS dan juga PLUS sendiri tidak lah perlu di hapuskan kerana ianya laluan baru bukan jalan persekutuan yang di naik taraf. Kita mempunyai pilihan untuk menggunakan jalan persekutuan untuk kesesuatu destinasi. LDP mahupun laluan seperti Lebuhraya Persekutuan Shah Alam - Kelang, merupakan laluan yang dinaik taraf dan tidak sepatutnya laluan bertol. Aku rasa ada yang tak faham konsep ini. Sebagai contoh, Jepun merupakan net importer minyak dan dengan harga minyak yang tinggi, kerajaan Jepun telah mengadakan perbincangan untuk menurunkan harga tol bagi mengimbangi kenaikan harga minyak. Inilah sistem yang seharusnya di laksanakan.
Pada aku kalau Tol Sg Rasah dan tol Batu Tiga di tetapkan bayaran RM0.50 atau RM0.60 pun aku tak rasa PLUS akan rugi (untung kurang sikit aje kot) memandangkan kapasiti kenderaan yang melalui jalan ini. Aku rasa rakyat boleh terima jika masih bayar tol tapi dengan harga tersebut. Kalau tutup langsung, kena fikirkan jugak berapa ramai yang akan jadi penganggur, jadi kita harus faham.
Sesudah kerajaan Pakatan Rakyat memerintah 5+1 negeri, terdapat banyak perubahan yang boleh kita nampak sebenarnya.
Aku juga di tanya fasal isu babi. Aku tidak mahu lihat dari perspektif ugama tetapi lebih kepada perspektif alam sekitar. Sepang merupakan antara tempat ladang babi berselerakan tanpa kawalan dan bukan bermula setahun dua tapi sudah berdekad-dekad. Jika ada perubahan yang boleh memperbaiki alam sekitar, seharusnya di sokong sebagaimana aku sokong kerajaan Selangor menghentikan kebenaran untuk permohonan membuat bangunan di cerunan. Aku yang membesar di Selangor dan telah menetap di Shah Alam merasa hiba dengan pengurangan demi pengurangan kawasan hijau dan hutan. Jika dulu semasa di Lembah Jaya, dikelilingi oleh Hutan Simpan Ampang, keadaan amat nyaman hingga ada masanya minyak masak membeku di waktu pagi. Sekarang? lombong kena kambus, hutan kena tarah. Sedih.
Semenjak dari tempoh berkempen hingga sekarang Sinar Harian menjadi tatapan wajib aku cuma sebab selalu sangat habis cepat, kalau lewat memang takde. Berita yang lebih seimbang menjadi pilihan utama. Macam contohnya Sinar Harian hari ini gambar besar perhimpunan Black 14 tapi aku tak perasan gambar yang sama pada akhbar melayu yang lain. Seperti analisis yang di jalankan oleh Dr Abu Hassan Hasbullah, Jabatan Media UM, Sinar mendapat kepercayaan sebanyak 18.9% berbanding suratkhabar MSM yang lain sekadar 4% lebih kurang, Harakah mendapat 11% bagi berita seimbang. Sinar merupakan keluaran Karangkraf bukannya keluaran parti mana-mana.
Harapan aku Malaysia akan lebih makmur dan sekata dari segi pengagihan sumber kapada seluruh rakyat.

Friday, February 29, 2008

SEKITAR CERAMAH BARISAN RAKYAT DI SEKSYEN 20


Alhamdulillah, ceramah pilihanraya anjuran Barisan Rakyat telah dapat berlangsung dengan jayanya. Walaupun semasa mula persiapan, hujan masih lagi turun renyai-renyai. Majlis berlangsung dalam suasana yang tenang tanpa sebarang insiden. Majlis yang di mulakan dengan klip video kenyataan Tun Dr. Mahathir berkenaan pengakuan mengatakan DSAI di zalimi. Di ikuti oleh penerangan dari Naib YDP PAS Bahagian Shah Alam.

Kehadiran 2 orang calon Barisan Rakyat iaitu IR Khalid Samad (P108) dan Dr. Rodziah Ismail (N41) menghangatkan suasana. Kehadiran agak kurang kerana perubahan tempat tidak dapat di maklumkan lebih awal.

Sebelum kehadiran IR Khalid Samad, 2 buah kereta peronda (dorang kata SB ada gak lepak kat belakang) dan juga 3 buah kenderaan MBSA datang untuk membuat pemantauan dan pengesahan permit.

Salah satu kereta peronda yang lalu dan berhenti di hadapan rumah sempat bersalam-salaman dengan saya. Agak terkejut melihat 4 anggota di dalam satu kereta dan mereka agak muda. Di takdirkanlah mereka melihat kes jenayah dan dapat menangkap penjenayah, mana nak di sumbat penjenayah tu? Seharusnya kereta peronda di hadkan kepada 2 orang anggota sahaja.

Antara intipati yang menarik dari dua orang calon di Parlimen Shah Alam dan DUN Batu Tiga ini adalah :

"Minyak dunia naik sebab pengeluaran kurang di Iraq, Nigeria dan Venezuela (yang tidak mahu menjual kepada Amerika) serta 50% telaga minyak Amerika di Gulf of Mexico di tutup selepas di landa Hurricane Katrina tetapi kos pengeluaran masih sama malah lebih rendah kerana teknologi yang lebih baik. Kenaikan harga memberi untung kepada negara (Petronas). Semasa di Bahrain yang menjual petrol pada harga RM0.80/liter, saya bertanya bagaimana menampung harga pasaran dunia yang tinggi? Mereka berkata, kami pengeksport minyak. Harga naik kami untung."

Ir Khalid Samad saya di maklumkan (tak berapa clear sebab lepak kat pangkin rumah) adalah Engineer dalam Oil & Gas.

Dr. Rodziah merupakan Civil Engineer dan calon bagi DUN Batu Tiga. Antara kisah menarik yang beliau sampaikan, kebetulan dua hari lepas hujan yang teramat lebat di Shah Alam menyebabkan banjir kilat seperti di Padang Jawa dan Sg Rasah.

"EXCO Selangor memaklumkan peruntukan sebanyak RM 350 juta pada tahun 2006 apabila banjir melanda TTDI Jaya. Mereka kata projek tebatan banjir ini boleh bertahan selama 100 tahun. Belum 2 tahun dah banjir lagi. Kemana duit ini? Masuk poket? Inilah akibatnya apabila perlaksanaan tidak di rancang oleh mereka yang pakar"

Saya harus akui Dr Rodziah layak bercakap begitu bukan sekadar kapasiti sebagai calon Barisan Rakyat tetapi sebagai Jurutera.

Meneliti manifesto Parti Keadilan, saya rasa ianya boleh di capai kecuali gaji minima RM1,500.00. Ianya mungkin perlu penelitian yang lebih terperinci. Ini sekadar pendapat saya yang berkecimpung di dalam bidang Sumber Manusia. Saya rasa permintaan MTUC lebih praktikal. Sebelum tahap gaji minima RM 1,500.00 hendak di capai mentaliti pekerja harus di ubah dahulu. Sikap pekerja Malaysia yang baru bekerja setahun jagung tapi merasa diri dah teramat pandai harus di ubah. Kemahiran harus di pupuk dan pekerja boleh di "anggap" mahir sekurangnya-kurangnya selepas 5 tahun pengalaman. Ramai pekerja yang saya lihat walaupun mungkin pernah pegang sesuatu alat atau mesin sekadar sebulan-dua, telah menganggap dirinya sudah cukup bagus dan cuba mempromosi diri sebagai serba tahu namun hakikatnya tidak.

Berbalik kepada isu pilihanraya, kenaikan harga PASTI akan berlaku jika Barisan Nasional diberi mandat yang besar seperti tahun 2004. Pastikan TAK NAK kepada Barang Naik. Walaupun malam Jumaat barang mesti naik jugak. Ha ha ha ha . . . .


Thursday, February 28, 2008

MAKLUMAT CERAMAH

Hari ini insyallah bertempat di padang permainan Seksyen 20 Shah Alam akan di adakan
ceramah dari Barisan Rakyat. Waktu selepas Isyak. Mereka yang kejauhan dijemput bersama-
sama solat Maghrib dan Isyak di Surau Al-Husna.
Sekian untuk makluman.

Monday, February 18, 2008

Burung Kelicap Mayang Kelapa

Burung Kelicap Mayang Kelapa (The Plain-throated Sunbird) ialah salah satu daripada spesis burung yang boleh di dapati di Malaysia. Nama sainsnya Anthreptes malacensis.


Seluruh Asia Tenggara. Di semenanjung Malaysia dan Singapura kerap di dapati di kawasan perkampungan dan kawasan lapang yang terbuka.

Spesies ini mempunyai taburan yang luas, dengan anggaran seluas 1,000,000–10,000,000 km2 diseluruh dunia. Populasi sedunia tidak dijumlahkan, tetapi dipercayai banyak kerana spesies ini dinyatakan sebagai biasa dikawasan paling sedikit bilangannya (Cheke et al. 2001). Trend populasi sedunia tidak dijumlahkan, tetapi spesies ini tidak dianggap mencapai tahap bendul (thresholds) bagi kriteria kejatuhan populasi Senarai Merah IUCN (contoh., merosot lebih dari 30% dalam sepuluh tahun atau tiga generasi).


Tentu anda hairan kenapa tetiba cerita burung kelicap ini menjadi tajuk. Sebenarnya semenjak dari 2 minggu yang sudah, spesis burung ini telah mula membina sarangnya di wayar lampu kelip-kelip di rumah. Tanpa menghiraukan kami yang sedang lepak di pangkin di rumah burung ini sibuk pergi dan kembali membawa keperluan membuat sarangnya. Menarik apabila ianya di biarkan terjuntai kebawah sehingga mencecah kepanjangan 5 kaki.
Kami agak musykil apa perlunya burung ini menjadikan sarang tersebut panjang sebegitu sedangkan badannya cuma bersaiz lebihkurang 14 cm sahaja. video
Semalam 17 Feb 2008, kemusykilan terjawab sudah. Dengan bantuan pasangannya, burung ini menarik bahagian bawah sarang itu keatas dan kini terjadlah bentuk sarang bulat. Video di ambil sambil berbaring di bawah sarang tersebut. Mungkin hujung bulan ini kami akan ada anak angkat selepas kura-kura terpaksa di lepaskan sebab dah terlalu besar dan tempat yang kurang sesuai.


Friday, January 18, 2008

Berita TV3 fasal Adi Putra

Sudah dua hari pada 16 & 17 Jan 2008, TV3 memaparkan isu adik Adi Putra yang bijak matematik terpaksa berhenti sekolah. Dia merupakan pelajar pintar matematik yang agak heboh beberapa tahun lalu semasa berumur 5 tahun. Tahun lepas dia memasuki Sekolah Islam Antarabangsa di biayai oleh antaranya kerajaan Terengganu. Tahun ini dia telah berhenti atas logika alasannya adalah otaknya berenjin seperti Ferrari tetapi input sekadar seperti enjin Kancil.
Apabila TV3 meminta komen dari Senator Prof Datuk Ismail , beliau tidak mahu komen atas alasan usaha yang dia lakukan sebelum ini tidak dihargai oleh ibubapa Adi Putra.
Aku terpanggil mencoretkan kisah ini atas beberapa perkara.
1 - Di sebabkan dia 'genius' adakah menjadi tanggungan kerajaan untuk memastikan dia mendapat pelajaran yang sepatutnya dan secara tidak langsung negara mendapat manafaat?
2 - Apakah dia cukup genius dalam serba serbi hingga tidak perlu memasuki mana-mana kelas pembelajaran di sekolah?
Aku bukanlah genius seperti budak ini tetapi aku juga boleh memahami keadaan tersebut. Dalam pendidikan awal yang di beri oleh ibubapa aku, aku sudah boleh membaca seawal umur 3 tahun. Oleh kerana sistem pendidikan dahulu yang berulang, dan makcik-makcik aku yang tinggal bersama-sama aku, aku telah selesai mentelaah buku-buku sekolah rendah seawal umur 6 tahun dan apabila masuk ke sekolah aku memang cukup bosan kerana semua aku telah fahami. Adakah aku hendak berhenti sekolah atau menuntut di carikan sekola yang lebih advance?
Aku tidak pulak dengar Adi Putra ni telah juga menghafal 30 juz Al-Quran, atau boleh mengambil peperiksaan O-Level sekarang juga. Anda ingat Sufiah Yusuf? Ibubapa beliau menghantarnya meneruskan pelajaran dalam matematik seawal umur 12 tahun ke London. Kerajaan tanggung perbelanjaan dia kah? Malaysia mengetahui kepandaian dia pun sesudah dia dapat masuk ke Universiti sebagai pelajar termuda dalam bidang matematik.
Bagi kes Adi Putra ini, antara komen yang aku dengar di ceritakan adalah, ibubapa tidak berpuashati apabila Kementerian Pelajaran mengesyorkan Adi Putra ini mengambil peperiksaan UPSR. pada aku jika dia boleh lulus cemerlang pada umur 7 atau 8 tahun, bolehlah juga di syorkan mengambil peperiksaan PMR dan SPM dan seterusnya peperiksaan Universiti dan sudah tentu, jika dia boleh lulus dengan cemerlang, dia boleh masuk ke Universiti sebagai pelajar termuda dan aku rasa Universiti boleh menerimanya.
Kesimpulannya, walaupun dia mungkin genius matematik tidak bermakna dia genius dalam menghadapi kehidupan. Tidak bermakna dia juga genius dalam segala-galanya. Jika pada usia semuda ini dia telah di dedahkan dengan segala kebongkakan bahawa anak-anak sebayanya tidak setaraf, aku harap budak ini akan jadi manusia di masa hadapan.
Wallahua'lam.

Monday, January 07, 2008

BERITA YANG MENGGANGGU PEMIKIRAN

Sejak akhir-akhir ini terlalu banyak berita yang mengganggu pemikiran.

1 - Isu yuran sekolah
Walaupun yuran sekolah sebenar telah dimansuhkan tetapi yang dimaksudkan adalah yuran tambahan sekolah. Mungkin agak mengejutkan bagi sesetengah ibu-bapa tetapi sebenarnya tiada banyak perubahan ketara dengan tahun-tahun lepas. Yuran Kementerian Pelajaran cuma RM 4.50 dan RM 9.00 sahaja. Jika di kira secara positif, tahun sebelum ini ibubapa harus membayar yuran-yuran tersebut dan juga membeli buku-buku sekolah. Saya turunkan data terperinci pembayaran untuk anak saya di sekolah rendah.
Yuran tambahan sekolah : RM 132.00
Yuran PIBG dan KAFA : RM 122.00
Yuran makan Januari : RM 50.00
Duit buku latihan dan buku kerja : RM 120.00
Jumlah keseluruhan seorang RM 424.00
Tahun lepas untuk buku sekolah saya perlu mengeluarkan sejumlah RM200.00 (lebih kurang) untuk seorang iaitu buku teks KBSR dan buku teks KAFA.
Walaupun tahun lepas pembayaran untuk seperti di atas kurang sedikit. Lebih kurang RM 380.00 seorang tetapi pertambahan masih dapat menjimatkan saya sebanyak RM 200.00. Memang sedia maklum ibubapa akan perlu menyediakan wang dalam jumlah besar untuk persediaan ke sekolah tetapi sekurang-kurangnya telah dapat sedikit penjimatan.
Kenapa ibubapa sanggup pertikai bayaran yang di bayar setahun sekali sedangkan sanggup pula keluarkan wang untuk tuisyen - ada yang mencecah satu subjek RM 100.00 setiap bulan. Apa salahnya untuk berkorban sedikit demi sekolah dan anak-anak. Jika tidak puashati kenapa tidak di bawa ke mesyuarat PIBG yang biasanya di adakan pada hari Ahad?
2 - Minyak Masak dah kurang.
Saya pergi ke kedai-kedai berhampiran walaupun belum sempat singgah ke pasaraya besar seperti Giant atau Tesco. Memang di dapati minyak masak sentiasa habis sejak kebelakangan ini. Arahan Kementerian menghadkan belian minyak kepada 5 liter sahaja sekeluarga (?) agak pelik juga. Seisi rumah saya menggunakan minyak masak sebanyak lebih kurang 5 liter sebulan. Minyak mungkin perlu dalam kuantiti yang lebih besar jika anda berniaga. Jika tidak mungkin kita perlu mengubah tabiat permakanan dengan mengurangkan permakanan bergoreng yang tentu lebih berkhasiat.
Saya beri contoh yang kami sekeluarga laksanakan. Dahulu saya kerap membeli susu dalam kotak untuk sarapan anak-anak saya (cornflakes atau coco crunch) tetapi di sebabkan kenaikan harga susu kotak, saya menukar kepada susu tepung dari keluaran syarikat yang sama. Dengan memasukkan sukatan yang betul beserta air sejuk kedalam blender, susu yang di sejukkan mempunyai rasa yang tidak jauh berbeza dari susu kotak. Anak-anak saya pun tak komen apa-apa.
Susu tepung satu kilo berharga RM 10.00 ~ RM 11.00 dengan penghasilan sebanyak 1 liter bagi setiap 14 sudu ataupun mendapat sebanyak 8 liter susu sudah di bancuh. Jika membeli susu kotak saya hanya dapat membeli sebanyak 2.5 kotak sahaja. Maka saya telah dapat berjimat sebanyak 5.5 kotak atau RM 19.25 bagi jumlah yang sama. Bermakna saya boleh membeli sebanyak 3 kilo susu tepung untuk sebulan berbanding susu kotak sebanyak 10 kotak ~ 15 kotak sebulan.
Jika membuat kira dan di ambil setiap perkara secara positif tentu dapat penyelesaian. Cuba bertenang dan berfikir secara rasional tentu ada jalan penyelesaian.
Bagi kes susu dan juga kes minyak masak melibatkan harga pasaran dunia. Punca asal minyak masak naik harga akibat permintaan yang tinggi dan kenaikan harga sedunia. Susu menjadi mahal akibat pengurangan pengeluaran jagung (maize) yang menjadi makanan asas kepada makanan lembu ternakan untuk susu. Kenapa ini berlaku? Selain permintaan yang meningkat, bio-fuel juga memberi kesan kepada permintaan.
KATAKAN TIDAK KEPADA BIO FUEL?

Thursday, January 03, 2008

SELAMAT TAHUN BARU 2008

Selamat Tahun Baru 2008 kepada semua.
Semoga tahun ini lebih mengembirakan.
Jangan lupa minggu depan pun Tahun Baru jugak -
1429 H bersamaan 10 Januari 2008.
Dan bulan depan pun tahun baru jugak 7 Februari 2008.
Berapa banyak tahun baru daaa. . . . .

Awal tahun di mulai dengan? Beratur ke sekolah. Semalam 2 Jan 2008 pergi ke sekolah Harith sambil hantar dia balik ke asrama, menguruskan pembayaran yuran sekolah dan asrama. Hari ini 3 Jan 2008 pergi ke sekolah Aiman dan Fayedh pulak untuk urusan pembayaran yuran sekolah dan lain-lain.
Nota : Semasa pengumuman bahawa kerajaan memansuhkan yuran sekolah dulu 'Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein' aku telah sedia maklum yang aku akan tetap perlu prepare around RM1,000 ~ 1,500 jugak.
Cuma kos beli buku teks sahaja yang sebenarnya berkurangan. What? RM10.00 a year is good for individual? Nope. Cuma Kementerian Pelajaran akan berkuranganlah income sebanyak beberapa juta dan perlu keluar belanja untuk buku teks.
Tahun ini terlupa pulak tengok jam mahupun tengok TV menjelang detik 12:00 tengahmalam. . . semua tu lagha. . . . yang aku tahu umur pun dah meningkat lagi setahun.
Meningkat tu tak penting TAPI berapa baki yang aku tinggal? Sintom 40an?
Target lagi 5 tahun nak gi Haji so mula tahun ini kena start menyimpan.
Jangan tanya aku azam tahun baru tapi itulah azam aku. . . .

Cerita Dolu Dolu