Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, January 19, 2011

PRK LAGI? SPR TERIMA TAK? SUK KENA KELUARKAN SURAT TAK?

Speaker Selangor : Kerusi DUN Pelabuhan Klang Diisytihar Kosong
19/01/2011   Share 

SHAH ALAM 19 JAN : Speaker DUN Selangor Datuk Teng Chang Kim mengumumkan bahawa kerusi DUN Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah kosong setelah ADUN itu tidak hadir ke sidang DUN sejak Julai 2010.
Keputusan itu diumumkan oleh Teng sebentar tadi.
Teng berkata Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) boleh memanggil satu pilihanraya kecil untuk DUN tersebut.
Jika PRK ini dijalankan ia merupakan pilihanraya kecil ke-15 sejak pilihanraya umum ke-12 pada 8 Mac 2008 lepas. 
Sebelum ini, khabar angin mengenai kekosongan itu bertiup kencang apabila Badrul Hisham Abdullah didakwa telah gagal menghadiri sidang DUN selama lebih setengah tahun.


Mengikut Artikel 69 perlembagaan Selangor, mana-mana ADUN yang tidak hadir ke sidang DUN bagi tempoh enam bulan akan menyaksikan kerusinya diisytiharkan kosong oleh speaker.


ADUN kontroversial Pelabuhan Klang itu meninggalkan PKR pada tahun Oktober 2009 dan memilih menjadi ADUN Bebas yang mesra BN tetapi kemudiannya menyertai Umno pada Mei tahun lalu.


Sebelum itu, beliau juga 'menghilangkan diri' buat seketika dan muncul semula dengan berita yang beliau akan berpaling tadah.


Badrul Hisham memenangi kerusi Pelabuhan Klang pada pilihan raya umum 2008 di bawah tiket PKR dengan majoriti 4,407 undi.


Beliau mendapat 12,397 undi berbanding calon BN yang diwakili oleh Roselinda Abd Jamil (Umno) yang mendapat 7,990 undi dan calon Bebas Nazir Mansor pula mendapat 580 undi.


Sejak pilihan raya umum pada Mac 2008, negara telah menyaksikan 14 pilihan raya kecil. Yang terakhir akan diadakan di Tenang, Labis, Johor berikutan kematian wakil rakyatnya, Datuk Sulaiman Taha.


Sebelum ini, seorang pembantu khas ADUN Pelabuhan Klang, yang tidak mahu namanya dipetik memberitahu, wakil rakyat itu hanya gagal hadir pada satu persidangan bajet bertarikh 8 hingga 11 November atas masalah kesihatan.


Katanya, surat ketidakhadiran telah dimaklumkan kepada Teng.


Beliau juga menafikan wakil rakyat itu gagal hadir selama enam bulan kerana beliau sendiri mencatatkan kehadirannya. 
-Laporan lanjut bakal menyusul-

No comments:

Cerita Dolu Dolu