Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Monday, July 05, 2010

Restoran hidang siput babi guna logo halal IFRC diperiksa

Sebelum baca seterusnya, ada sesiapa boleh jawab soalan di bawah ini?
Soalan AKU : 
1 - Apa nama Restoran tu? Kenapa tak boleh letak nama ke? 
2 - Apasal siput babi jadi TAJUK? Sebab dia ada perkataan BABI? 
3 - Siput Babi HALAL atau HARAM? Dalam kes restoran ini pada penyediaan dan bahan-bahan. Siput BABI dua alam ke?  Ntah... aku tak tahu..... Beracun? Apa beza dengan siput sedut? Kalau nak makan kena sembelih dulu ke? Jadi dah sembelih ke belum?


SHAH ALAM – Sebuah kedai makan ala barat di PJG Dataran Menteri, Petaling Jaya, Selangor yang turut menghidangkan ‘Baked Escargot’ (siput babi), dijual pada harga RM9.50 sekilo didapati menggunakan sijil halal Islamic Food Research Centre (IFRC) yang sudah tamat tempoh 19 Jun lalu. 
Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Nurhamizah Othman berkata, pemeriksaan yang dibuat pihaknya melalui Unit Halal dari Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Selangor berkata, bahan penyediaan yang diguna pakai juga diragui unsur halalnya kerana terdapat penggunaan kicap tanpa tanda halal selain tertulis mempunyai unsur ‘wain’ di dalamnya. 
Menurutnya, kedai tersebut turut menjual minuman keras kepada pelanggan yang bukan beragama Islam dan minuman tersebut didapati diletakkan bersama minuman berkarbonat lain di peti simpanan sejuk. (Ini kriteria yang tak mungkin dapat HALAL dari JAKIM setahu aku)

“Unit Halal Jais juga mendapati dua pekerja Islam bekerja di kedai berkenaan, malah ketika ditanya, mereka bekerja di situ kerana terdapat logo halal dilekatkan di pintu masuk utama kedai serta risalah promosi juga diletakkan tanda halal IFRC. “Perkara ini mengelirukan sebahagian besar umat Islam di Selangor. Sehubungan itu, Jais berharap masyarakat Islam dapat memberikan lebih banyak maklumat dari masa ke semasa. 

No comments:

Cerita Dolu Dolu