Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, May 28, 2010

Pemandu Cadang Naik Harga Petrol 15 Sen, Diesel 10 Sen

Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

KUALA LUMPUR: Kerajaan mungkin terpaksa menaikkan harga petrol dan diesel masing-masing 15 sen serta 10 sen bagi setiap liter untuk mengurangkan subsidi bernilai RM200 bilion yang ditanggung oleh kerajaan dalam tempoh 20 tahun akan datang.

Perkara tersebut dikemukakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala ketika membentangkan cadangan rasionalisasi subsidi pada Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini hari ini.

Menurutnya, perkara tersebut dikemukakan setelah Pemandu menjalankan kajian terhadap impak subsidi ke atas ekonomi global.

“Kita mencadangkan agar harga petrol (RON 95) dinaikkan sebanyak 15 sen daripada RM1.80 seliter kepada RM1.95 seliter antara Jun dan Disember tahun ini.

“Manakala, bagi diesel pula, harga yang telah disubsidi ialah RM1.70 dan kita mencadangkan supaya harganya dinaikkan sebanyak 10 sen kepada RM1.80 seliter,” katanya.

Tambahnya, langkah yang tidak popular itu terpaksa diambil oleh kerajaan bagi mengelakkan bajet defisit yang ditanggung oleh kerajaan pusat.

MAHAZA SAID : Kenapa tak cari punca defisit. Takkan kerana subsidi. Alasan tak munaserawak betul.

Pada ketika ini kerajaan telah memberikan subsidi sebayak 44 sen bagi RON 95. “Kerajaan telah menampung subsidi diesel sebanyak 40 sen bagi setiap liter yang dijual di setiap stesen minyak di seluruh negara.

“Bagi Gas Petroleum Cecair (LPG) yang berharga RM24.50, pula kita harap agar ia akan dinaikkan kepada RM27,” katanya.

MAHAZA SAID: Gas naik juga - sah ler kedai makan naikan rega jualan - kos penghantaran naik (rega minyak naik) Kos makanan naik sebab kos memasak (rega gas) naik - kena tukar dapur kayu lah kot?

Beliau yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, harga petrol patut dinaikkan 10 sen seliter secara berperingkat dalam tempoh setiap enam bulan sementara bagi harga LPG pula ia wajar dinaikkan sebanyak 20 peratus setiap tahun.

“Kita mahu rakyat yang berpendapat rendah benar-benar menikmati pemberian subsidi yang diberikan ini.

MAHAZA SAID: KAH KAH KAH KAH - Kalau rakyat berpendapatan rendah naik basikal, apa kena dengan rega petrol naik? Kalau pakai dapur kayu apa kena dengan gas naik? kalau rega barang naik dia tak kira miskin kaya dah. Lain ler KORANG yang banyak elaun itu ini....

“Oleh itu, kerajaan sedang merangka mekanisme terbaik agar langkah pengurangan subsidi bahan bakar ini tidak membebankan orang ramai,” katanya.

MAHAZA SAID: Kah kah kah kah - statement standard : tak membebankan orang ramai. Kenaikan harga petrol apatah lagi diesel menyebabkan kenaikan harga barang keperluan disebabkan isu kos (walaupun transporter boleh dapat subsidi khusus untuk diesel (tak tahulah kalau kali ni takde langsung). Turunkan harga minyak, harga barang tak turun dah..... ingat lagi bila minyak naik RM2.70 seliter? Apa jadi?

Idris berkata, pada ketika ini adalah masa yang sesuai untuk kerajaan menaikkan harga petrol dan diesel memandangkan harga minyak mentah dunia agak rendah sekitar AS$71.65 (RM235.70) setong.

Jelas beliau, nilai subsidi bahan bakar yang ditanggung oleh kerajaan ialah sebanyak 5.0 hingga 44 peratus daripada defisit fiskal Malaysia dan jumlah tersebut adalah satu beban yang besar kepada negara.

“Malaysia menggunakan lebih banyak bahan bakar berbanding negara-negara lain di rantau ini dan rakyat perlu sedar yang kita adalah antara negara bersubsidi paling besar di dunia.

Kenapa kita guna bahan bakar tertinggi> Betul ke?

“Kita juga perlu tahu perbezaan antara harga di pam dan pasaran sebenar telah disubsidikan,” katanya.

Beliau berkata harga minyak mentah yang pada dijangka terus meningkat kepada AS$75.37 (RM247.96) tahun ini.

Oleh itu beliau menegaskan bahawa subsidi bahan bakar yang dinikmati oleh rakyat perlu disemak semula agar ia dapat memberikan manfaat terutamanya kepada kumpulan berpendapatan sederhana dan tinggi.

"Malaysia akan menjadi pengimport bersih produk petroleum menjelang 2011 dan jumlah subsidi akan meningkat kepada kira-kira RM200 bilion dalam tempoh 20 tahun," katanya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa semua langkah pengurangan subsidi bahan bakar yang dicadangkan oleh Pemandu belum dimuktamad dan dipersetujui oleh jemaah menteri.

“Harus diingat ini hanyalah cadangan daripada Pemandu dan mereka yang telah kita pilih untuk melakukan penyelidikan selama enam minggu di dalam makmal rasionalisasi subsidi.

“Kabinet belum lagi membuat keputusan untuk terima atau menolak cadangan ini. Pemandu hanya memberi cadangan dan menerima maklum balas daripada orang ramai mengenainya,” katanya.

MAHAZA SAID : Yelah tu. Kabinet belum tentu terima yer....

Selain pengurangan subsidi bagi bahan bakar, Pemandu turut mencadangkan pengurangan subsidi dalam sektor pendidikan, perubatan, makanan, kadar tol serta beberapa sektor yang lain.

Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi itu berlangsung pada pukul 9 pagi hingga 2 petang tadi.

Program tersebut diadakan bagi mendapatkan cadangan dan maklum balas daripada orang ramai mengenai rancangan kerajaan untuk mengurangkan subsidi.

MAHAZA SAID : Disebabkan FOMCA bersetuju jadi sebagai mewakili pengguna, semua rakyat setuju lah akhirannya - Minoriti pver Majoriti.

KHARGHHH PETWUI!!!!

No comments:

Cerita Dolu Dolu