Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, August 31, 2005

MENJELANG MERDEKA KE 48

SAMBUTAN MERDEKA
Jiran saya telah mengadakan BBQ Makan Merdeka. Seronok jugalah join untuk memeriahkan suasana sambil merapatkan hubungan silaturrahim.

AMBANG MERDEKA DI TV
Erti kemerdekaan. RTM1 dengan lintas langsung ke seluruh negara dan wawancara dengan Menteri Besar memeningkan kepala sikitlah nak tenguk tetapi menarik terdengar pendapat Erti Kemerdekaan dari MB Dato Nik Aziz. 'Merdeka bukan sahaja bermakna merdeka/melepaskan diri dari satu bangsa kesatu bangsa seperti Malaysia dari British ke Melayu atau Indonesia dari Belanda ke Indonesia. Zaman Rasulullah SAW juga merdeka dari bangsa Arab ke bangsa Arab, dari Abu Jahal/Abu Lahab kepadda Rasulullah. Kesimpulannya merdeka bukan bererti sekadar luaran tetapi juga merdeka spiritual.' Apakah kita sudah merdeka dalam erti kata sebenar?

NTV7 dengan agenda dalam MNN menemuramah rakyat tentang erti kemerdekaan. Adalah sorang remaja kot mengatakan kita merdeka kerana kita boleh menyatakan pendapat kita tanpa halangan / sekatan. Ia ke? lain-lain komen tu tak catch-up sebab tengah dinner. Ada juga interview erti kemerdekaan dgn budak adik-beradik kot. Adiknya dalam lingkungan 6 tahun mengatakan seronok sebab dapat jalan-jalan, hihihi (sambil sorok muka), kakaknya dalam lingkungan 8 tahun kot padanya erti kemerdekaan dapat jalan-jalan, pergi Dataran Merdeka, tengok Mawi....ha ha ha

MAWI DAN MERDEKA
Mawi sajalah yang 'bertempur' menjelang merdeka ke 48 ni. Bermula dengan konsert di KLCC, mula dengan Aduh Saliha paa jam 21:45 kot yang jelas menunjukkan kepenatannya. Suara yang serak dan pecah di hujung. Kemudian lagu Seroja beserta dengan Zahid dan Bob (as back-up). Low tone Mawi memang jelas. Kekuatan suara Mawi jelas terserlah pada aku. NEXT! ke Dataran Merdeka pulak pada jam 11:00 lebih kurang dimulai dengan Seroja (aku miss this part separuh) dan di ikuti oleh Aduh Saliha. Lebih bertenaga dan voice control yang lebih lunak. Oooo... di KLCC tu save sikit kot. Ye lah di Dataran depan PM dan Menteri.
Menjelang detik 12:00 aku still stuck kat RTM1 tapi tak nampak lak Mawi walau nampak sifu. What!? Dia berada di sebelah Rosyam Noor di KLCC balik.
Kesimpulannya pada aku, tahun ini adalah Merdeka ke 48 dengan Mawi. That's it... diorang ni tak nampak ke budak tu dah exhausted sangat dah. Cahaya muka dia pudar, mata no more sparkle dan nyanyi pun macam kena paksa. Tapi Seroja tetap sedap gak.

LAIN-LAIN
Sedih sikit sebab Shah Alam takde bungapi pun? Bunyi dentum dentam tapi tak nampak apa pun. Maybe Sunway agaknya.... kitorang jiran-jiran terjenguk-jenguk jugak le...takde pun?
Radio kat kereta rosak terpaksa pergi Brothers tukar baru. Tukar yang ada CD boleh dengar CD terbaru yang di beli... hu hu..

3 comments:

kak ri said...

kita tau naper awak termiss seroja kat dataran sebab mungkin cam saya tengah layan lagu Hijau dari Zainal Abidin. ishkk! geram

ILHAM said...

....bunga api kat KLCC mmg best sangat...yeap..mawi kena rest...

papaadlis said...

miss seroja sebab round the world. boring ahhh rtm 1 asyik jap kat sana, jap kat sini... zainal pun boring, gi rumah jiran sat, balik dah nak abih...

Cerita Dolu Dolu