Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, September 07, 2005

Taufan Melanda Jepun

Taufan #14 atau dikenali sebagai taufan Nabi (takde pulak dia sebut dalam NHK news) melanda Selatan Jepun. Taufan ini semakin kuat dan mula bergerak menuju ke Laut Jepun dan dijangka akan tiba ke Hokkaido pada lewat malam ini. Kyushu mencatakan taburan hujan yang tinggi dan di Miyazaki hujan taburan hujan untuk tempoh 4 hari melebihi 1,300ml, Kyushu Utara dan Shikoku mencatakan taburan hujan lebih dari 900ml. Di Tokushima bahaya tanah runtuh juga meningkat jika dibandingkan dengan sebelum ini. Kawasan Tokai dan Tohoku dijangka hujan akan turun pada kadar 40ml~50ml sejam. Amaran angin kencang dan tanah runtuh serta ombak kuat masih di wartakan. berita lengkap seperti di bawah. Tidak pasti samada rakan-rakan saya selamat atau tidak dengan berita mutakhir mengatakan 15 orang mati/hilang.

「大型の台風14号は、中国地方の一部を暴風域に巻き込みながら、山陰沖を北上しています。台風は、このあとしだいに速度を速めて日本海を北東へ進み、7日夜遅く、北海道に近づくおそれがあります。近畿と東海を中心に、断続的に激しい雨が降っているほか、九州南部では記録的な豪雨となり、宮崎県の一部で、4日の降り始めからの雨量が1300ミリを超えたほか、九州北部と四国、紀伊半島の一部では900ミリを超えています。気象庁は、徳島県の一部では、過去数年間で土砂災害の危険性が最も高まっているとして、厳重な警戒を呼びかけています。台風の北上に伴って、東海から東北にかけて、局地的に1時間に40ミリから50ミリの激しい雨が降るおそれがあります。8日午前6時までの雨量は、いずれも多いところで、北海道で250ミリ、東北の日本海側と甲信、それに東海地方で180ミリから200ミリと予想されています。近畿から東海にかけての太平洋側で、波の高さが9メートルを超える猛烈なしけとなっているほか、四国の太平洋側と中国から北陸にかけての日本海側では、6メートルを超える大しけが続く見込みです。気象庁は、土砂災害や河川のはんらん、それに暴風や高波に警戒するよう呼びかけています」
Malaysia juga dikhuatiri bakal menerima tiupan angin taufan pada masa akan datang di mana Malaysia, sebuah negara yang selamat sudah kurang selamat lagi dari taufan. Sebenarnya tiada yang menghairankan kerana seperti Hurricane Katrina yang melanda Amerika berubah dari laluan asal yang sepatutnya melanda Florida tetapi bergerak ke barat dan melalui New Orleans. Seperti juga laluan taufan di Jepun dari tahun 2004 lagi telah berubah dari laluan asalnya. Apakah bumi telah beralih dari paksinya? atau pengudaraan bumi berubah akibat dari masalah 'Green House'. Jika di fikirkan, dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini banyak kes puting beliung juga telah berlaku di Malaysia seperti di Pulau Pinang dan Melaka di mana kes-kes ini tidak pernah direkodkan. Apakah ianya berpunca dari aktiviti manusia? Apakah ia berpunca dari aktiviti penebangan pokok dan meratakan bukit serta gunung? Teringat sebentar kisah banjir di kampung saya di Ampang pada tahun 1987. Sedangkan semasa banjir besar Kuala Lumpur tahun 1979 kawasan kampung saya yang terletak di bukit tidak banjir, tiba-tiba boleh banjir akibat lombong-lombong dikambus dan hutan dibersihkan. Apakah kita bersedia menghadapi ancaman dari alam ini. Sedangkan tsunami dan gempabumi yang tidak pernah dikaitkan dengan Malaysia telah terkena tempiasnya, apatah lagi bencana yang lainnya. Dunia akhir zaman....
Wallahua'lam.

12 comments:

Chairman said...

masyaAllah....

watashi kowagaru, mahaza san!

papaadlis said...

仕方がないかな?
Macam tu lah dunia akhir zaman.

Chairman said...

quick one, since when aura kau pink? tiru carpet ch15 ek..

wats your nick there?

Anonymous said...

Tu Allah baru jentik sikiiiit jer. Kalau kena hembussss...agaknya lenyap AS dari mukabumi ni yek. MasyaAllah..

papaadlis said...

chairman,
ini pink color from dr. aura saya laaa... @15 tak masuk. wasting time... tapi kalau masuk pun dgn same nick - papaadlis. hah ha ha...

anony (sapa ek?)

the hurricane mahu pun typhoon di jepun telah banyak berubah. recalled discovery channel di mana hurricane/typhoon masa akan dtg akan menjadi hyper hurricane. do you know that super hurricane already started. imagine typhoon #14 yang melanda japan kalau lalu kat tengah-tengah cover the whole japan. that's how huge it is. yesterday kat NHK tgk pun, lalu kat laut jpn at 18:00 boleh cover hokkaido sampai ke tokyo. with the wind speed exceed 50km/h. center @ 25km/s.

Chairman said...

cerita pasal hokkaido, ada member cakap seafood kat hokkaido restaurant depan vistana hotel tu sedap. halal ke? nak jugak den try. sebab eden mahal siot. kalau nak pegi kelang jauh pulak. mana ada seafood best lagi kat kl ni

papaadlis said...

seafood tak halal? kalau ikut jakim regulation, kedai yg jual arak tak dpt sijil halal. jadimmg takde halal cert. cuma kedai yg kalau ada non-halal dia akan letak non-halal i.e. ryumentei etc. wallahua'lam. kat kl ada ke kedai seafood yg sedap? tak tau pulak sbb lama tak jln kat kl tu. dulu kat jln pekeliling yg dkt junction yap kwan seng ada lah tapi rasa dah bungkus lepas elevated highway up.

Chairman said...

"dulu kat jln pekeliling yg dkt junction yap kwan seng ada lah tapi rasa dah bungkus lepas elevated highway up."

Oh restaurant seafood tu memang sedap especially butter prawn ngan sabah vegi dia. siap ada paperdolls buat show kat situ (dulu2la). ingat tak kolam ikan dia kat tengah2 yang tak bercuci tu. air berkarat

papaadlis said...

kat pekeliling tu dulu diorg bela udang boleh pancing - walaupun tak penah dpt

edryna said...

chairman i pernah makan kat restoran hokaido tu well mmg ramai org melayu yg makan kat situ..i pergi pun kawan yg bawa..kawan i kata halal so i percaya ckp dia since her family mmg biasa makan kat situ..bila tengok penuh org melayu i pun confidentlah..butter prawn dia sedap

edryna said...

tgh dok baca blog papa my japanese boss lalu luckily i tgh baca posting ni and dia tinjau apa yg u tulis then dia pun start bercerita...fuhhhhhhhhh legaaaa..

papaadlis said...

ha ha ha. sib baik tak kantoi ekk.
tenagh tgk perkrmbanagn typhoon no. 15 pulak

Cerita Dolu Dolu