Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, August 09, 2005

Shah Alam dilanda Jerebu


gambar 1 - dibelakang pokok tersebut sepatutnya nampak Masjid Sultan Abdul Aziz Shah, Plaza Peransang dan Menara MRCB.
gambar 2 - agak berbalam untuk melihat SIRIM.

Sebelum aku letak lebih detail pasal jerebu di Shah Alam, aku masukkan gambar yang diambil pada jam 15:15 09/08/2005 dari pejabat. APA PUN TAK NAMPAK!!!. Telefon Jabatan Kesihatan untuk mendapat maklumat tidak berhasil. Aku akan up date lagi.
Dibawah aku petik berita dari Reuters tapi rasanya berita tu berita semalam lah kan?
KUALA LUMPUR (Reuters) - Smoke from forest fires in Indonesia shrouded parts of neighbouring Malaysia, including the capital on Monday, reducing visibility to less than a kilometer.
Officials said the haze, which started last week, could persist for at least another week if it did not rain due to dry weather made worse by monsoon winds.
The Department of Environment has identified eight areas, including Kuala Lumpur, as having "unhealthy" air quality, and advised the public to reduce outdoor activities.
"The slow dissipation of the haze and smoke particles due to slow air movement is causing the haze to persist," it said in a statement.
Officials blamed the haze on hundreds of fire "hot spots" in Indonesia's Riau province and northern Sumatra.
The haze is less severe than the thick blanket of forest-fire smoke that descended on the region in 1997 and 1998 and cost an estimated $9 billion in damage to farming, tourism and transport.
Kalau reuters ambil dari tempat yang sama hari ini bagaimana gambar tu agaknya ye?
Updated info :

No wonderlah. . . . semalam situasi amat teruk sekali. Dalam perjalanan ke tempat meeting nampak jalan pun dalam 500m aje. Meeting pun decided kalau lebih 400API maka kena close down. Dalam pada itu kagum jugak dengan kawan yang dalam jerebu sempat mencilok untuk melakukan 5 par dan 1 birdie. . . . ish ish ish. Jangan sakit sudahlah ye?

Satu pandangan : adalah perlu untuk memastikan data terkini pekerja di up-date kerana kalau kerajaan declarer darurat, ada yang datang kerja sebab tak diberitahu ataupun tak datang kerja sebab ingat tak kerja - alasan jerebu tapi tempat kerja below 300 API.

2 comments:

edryna said...

I miss the fresh air....
bila agaknya gov nak istihar darurat?? anyway istihar atau tidak tetap kene pergi kerja cpz my dateline is just around the corner.

papaadlis said...

edryna, rasanya no more darurat declaration kot sebab angin dah berubah. maybe berkurangan jerebu ni.

Cerita Dolu Dolu