Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Saturday, October 09, 2010

TAKZIAH kepada Mendiang. Awal Disember bersedia sahaja.

Ahli Parlimen Batu Sapi Meninggal Dunia Kemalangan Jalan Raya
Ahli Parlimen Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya di Kota Kinabalu.
KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah dari Parti Bersatu Sabah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya di Kota Kinabalu. Beliau berusia 54 tahun.
Mendiang dipercayai menunggang motosikal berkuasa tinggi Kawasaki 750 di jalan Sembulan-Tanjung Aru apabila bertembung Mercedez kira-kira 11.40 pagi Sabtu.
Mayat mendiang dibawa ke Hospital Queen Elizabeth, di sini.
Chong dilahirkan pada 9 April 1956 di Sandakan. Beliau berkahwin dengan Linda Tsen Thau Lin dan meninggalkan empat anak.
Jurutera perunding itu merupakan bendahari parti dan Pengerusi bahagian Elopura.
Chong menjadi Ahli Parlimen setelah memenangi kerusi Batu Sapi pada pilihan raya umum 2004.

KEJAP ADA KUASA, KEJAP TAKDE KUASA - TUKAR SPEAKER 800 watt AJE.

Mahkamah Tidak Boleh Masuk Campur Urusan DUN Perak, Kata Mahkamah Rayuan
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa mahkamah tidak boleh campur tangan dalam hal yang berlaku semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, termasuk soal berhubung penyingkiran V.Sivakumar sebagai Speaker.
Hakim Datuk Abdul Malik Ishak berkata apa yang berlaku pada 7 Mei tahun lepas di DUN Perak, termasuk penyingkiran Sivakumar sebagai Speaker dandigantikan oleh Datuk R. Ganesan, adalah sah dan dibuat berdasarkan undang-undang.
Beliau berkata sesuatu yang tidak boleh dipertikaikan ialah Dewan itu mempunyai kuasa atau bidang kuasa untuk memilih atau memecat Speaker dan isu siapa yang dilantik secara sah sebagai Speaker adalah terletak di luar bidang kuasa mahkamah untuk membuat penghakiman mengenainya berdasarkan Perkara 72 Perlembagaan Persekutuan.
"Sebarang relief yang diberi kepada Sivakumar akan membawa erti merampas kuasa Dewan," kata Abdul Malik dalam penghakimannya setebal 49 muka surat bertarikh 20 Ogos, yang diedarkan kepada media, Jumaat.
Pada 22 Jun tahun ini, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Abdul Malik, menolak rayuan Sivakumar untuk mengekalkan saman sivilnya terhadap Ganesan berhubung perbuatan menyerang, memukul dan menahan secara salah.
Sivakumar mengambil tindakan undang-undang terhadap Ganesan susulan kepada persidangan DUN berkenaan pada 7 Mei tahun lepas di mana beliau mendakwa dia dipegang secara kasar, diheret dan dibawa keluar dari dewan persidangan atas perintah Ganesan ketika beliau mempengerusikan persidangan dewan itu di Bangunan Perak Darul Ridzuan, sebagai Speaker yang sah.
Sivakumar mendakwa pada hari berkenaan iaitu selepas dewan membuat ketetapan memecatnya sebagai Speaker, Ganesan memerintahkannya kembali duduk di kerusi yang disediakan untuk ADUN Tronoh dan apabila beliau tidak mematuhi perintah itu, Ganesan memerintahkan Bentara Dewan mengalihnya daripada duduk di kerusi Speaker dan ini menyebabkan berlaku pergelutan.
Dalam penghakimannya Abdul Malik berkata, tindakan Ganesan di Dewan berkenaan dibuat sebagai Speaker yang sah dalam melaksanakan tugas dantanggungjawabnya, sejajar dengan kuasa yang diberi kepadanya berdasarkan Undang-undang Tubuh Negeri Perak, perintah tetap dan amalan parlimen.
Hakim itu berkata ia merupakan perkara berkaitan prosiding dalaman dewan berkenaan yang tidak boleh dicampuri oleh mahkamah dan Sivakumar tidak boleh mencabar sah atau tidak prosiding Dewan itu.
Katanya tindakan Ganesan pada hari itu bertujuan memelihara peraturan dan ketenteraman di Dewan berkenaan berikutan tingkah-laku buruk Sivakumar yang menghalang atau mengganggu perjalanan Dewan itu.
Abdul Malik berkata mahkamah membuat kesimpulan bahawa dakwaan yang dibuat oleh Sivakumar adalah sesuatu yang remeh kerana beliau tidak dapat mengenal pasti penyerangnya.
"Dalam percubaan terdesak untuk menyelamatkan kapal yang hendak tenggelam, plaintif (Sivakumar) bergantung pada mesyuarat yang diadakan di bawah pokok pada 3 Mac 2009 dan mendakwa ia adalah persidangan Dewan. Kami membuat keputusan bahawa pendapat seperti itu adalah tidak berasas sama sekali dan sesuatu yang menyusahkan sahaja," katanya.
Beliau berkata mahkamah memutuskan bahawa apa yang dianggap sebagai mesyuarat di bawah pokok itu sebenarnya bukan suatu persidangan seperti yang disyaratkan oleh Undang-undang Tubuh Negeri Perak dan Perintah Tetap.
"Sebanyak 31 perisytiharaan berkanun dibuat oleh ADUN Perak, yang kesemuanya mengesahkan bahawa plaintif (Sivakumar) disingkirkan sebagai Speaker DUN berkenaan dan defendan (Ganesan) pula dipilih sebagai Speaker Dewan itu.
"Apa jua yang dilakukan defendan pada 7 Mei 2009 selepas dipilih sebagai Speaker mestilah diterima sebagai hak istimewanya. Defenden dilindungi oleh imuniti," katanya.
Beliau berkata oleh itu, Mahkamah Tinggi bertindak betul apabila menolak saman Sivakumar. - BERNAMA

PATUTKAH BUAT BEGINI DISUBUH HARI? kemaskini maklumat

Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) katanya:
“Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan di antaranya lalu bercampur aduk. Para ulama membenci segala ya
ng ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan. Di kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah).

Sebab itu bagi saya, jika orang bukan Islam membantah azan, itu satu kebiadapan yang patut diambil tindakan. Namun, jika mereka membantah perkara-perkara lain yang disalahgunakan atas nama masjid dan Islam, kita patut semak terlebih dahulu sebelum bertindak. Jangan gunakan isu agama dalam perkara yang tidak benar.
Petikan tulisan Ustaz Asri....Sekembali dari surau sesudah solat subuh tadi, terdengar dari corong speaker dua buah surau - disekeliling taman perumahan ini terdapat 3 buah surau dan satu masjid yang berdekatan dan boleh didengari laungan azannya melalui corong speaker.
Surau An-Nur memaklumkan kembalinya anak qariah kerahmatullah pada malam harinya dan jenazah dijangka akan dikebumikan sebelum solat zohor. Baguslah penggunaan dan dimanafaatkan dengan betul.

Surau satu lagi tak pasti samada life ataupun kaset, kedengaran ceramah? mungkin tazkirah atau kuliah subuh? 

Jika saya boleh mendengarnya dengan amat jelas sekali bayangkan rumah-rumah berdekatan bagaimana pula? Tidak terganggukah tidurnya anak-anak kecil? Tidak terganggukah anak-anak yang perlu rehat untuk menghadapi PMR? Tidak terganggukah solat subuh mereka yang tidak sempat pergi ke surau? Bagaimana pula jika surau berdekatan masih ada yang solat dan mungkin tersasul apabila membaca ayat kerana 'terikutkan' suara penceramah tersebut?

Tidakah serba salah penduduk setempat menghadapi dilema ini? Jika yang Islam menegur, nanti dikatakan tak prihatin dengan majlis ilmu. Kena pula yang menegur jarang ke surau lagilah teruk diperli nanti. Jika yang menegurnya bukan muslim lagilah parah. Boleh jadi isu perkauman pula nanti. 

Hakikatnya banyak surau dan masjid tidak prihatin dengan masalah ini. Speaker kemudahan baru bukanlah untuk diguna sewenang-wenangnya. Untuk azan boleh lagi diterima tetapi memperdengarkan majlis ilmu keluar dari kawasan surau adalah amat tidak betul kerana majlis ilmu seharusnya diperdengarkan kepada yang hendak mendengarnya iaitu di dalam surau atau masjid sahaja.Saya yang dapat mendengarnya dengan agak jelas sedangkan jika saya hendak ke surau tersebut memerlukan masa 15 minit berjalan kaki juga rasanya.

Saya tidak tahu apa pandangan JAIS atau MAIS dalam hal-hal sebegini. Ustaz Asri pernah menulis isu ini tapi berapa ramai yang hendak mengambil iktibar? JAIS dan MIAS bukan nak pakai cakap dia. Nak tangkap lagi adalah sebab takde tauliah.

Friday, October 08, 2010

SUSU NAIK? SALAHKAN BIO-FUEL JANGAN SALAHKAN KERAJAAN.

Saya pernah menulis berkaitan masalah kenaikan harga susu dunia sebelum ini (tapi tak ingat entry yang mana ha ha ha). Kenaikan harga susu dunia memang tidak dapat dielakkan kerana pengeluaran susu dunia sudah menurun. Ianya berkait rapat dengan bio fuel - PELIK? Untuk memastikan lembu tenusu mengeluarkan susu yang banyak dan berkualiti, penternak memberi makan dedak dan bahan utamanya adalah JAGUNG. 

Dengan peningkatan promosi BIO FUEL, banyak kawasan tanaman gandum dan jagung telah ditukarkan kepada tanaman jagung untuk BIO FUEL dan harga jualan untuk BIO FUEL lebih baik  berbanding untuk dibuat dedak (makanan haiwan). Sebab itu ada aktivist yang mengatakan BIO FUEL adalah satu bentuk jenayah keatas kemanusiaan kerana ianya menyebabkan berkurangnya hasil untuk makanan apabila tanah ditukar produk dari tanaman makanan seperti gandum kepada jagung dan seumpamanya. 

Cumanya kenaikan susu apa kaitan dengan kenaikan harga TEH TARIK yang menggunakan susu pekat? Saya kurang pasti. Sedia maklum bahawa bahan asas susu pekat adalah kelapa sawit. Mungkin ada susu pekat menggunakan susu pejal tanpa lemak dalam bahan asasnya tetapi sehingga memberi kesan besar keatas harga setiap tin kah? Kena tanya pengilang. Kebetulan namanya SUSU mungkin pengilang akan menaikkan harga bukan dengan alasan harga susu dunia naik tetapi harga tak pernah naik.... magik bukan?

ISU INI bak telan mati emak luah mati bapak nak kemem pun sesak napas - alam sekitar perlu diselamatkan (BIO FUEL adalah pilihan) tapi sehingga melibatkan makanan manusia sejagat? Mana lebih penting - ini kes AYAM dgn TELUR jugak agaknya - mana dulu?


Kenaikan harga susu tak dapat dielak 


SEREMBAN - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak mempunyai kuasa untuk menyekat kenaikan harga susu di negara ini sekiranya harganya meningkat di pasaran dunia. 

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, harga jualan susu, termasuk produk tenusu tempatan dijangka meningkat tidak lama lagi disebabkan kenaikan harga bahan mentah di pasaran dunia. 

“Kenaikan itu tidak dapat dielakkan memandangkan pengeluar dan pengilang tempatan terpaksa menanggung kos belian import yang tinggi. 

“Biasalah, apabila kita beli barang dengan harga mahal, sudah pasti kita terpaksa jual dengan harga yang lebih tinggi. Bagaimanapun, buat masa ini harga susu kita masih dikekalkan seperti biasa,” katanya kepada media selepas merasmikan bangunan baru Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan di Seremban 2 di sini, semalam. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan media berhubung harga tepung susu tanpa lemak adalah bahan mentah tenusu utama dijangka meningkat kepada lebih AS$3,000 (RM9,630) satu tan metrik tahun ini, berbanding AS$2,100 (RM6,741) satu tan metrik dalam suku keempat tahun lalu. 

“Sekatan harga tidak boleh dilakukan ke atas barangan itu disebabkan ia di luar kawalan kita. Ini kerana kita membeli barang diimport. Perkara ini sudah banyak kali berlaku,” katanya. 

Ismail Sabri berkata, biarpun kementerian akan membentangkan Akta Anti Pencatutan 2010 di Parlimen bulan ini, ia masih tidak boleh menghalang pengeluar untuk menaikkan harga barang itu. 

“Ini kerana sekiranya pengeluar mempunyai bukti bahawa harga bahan mentah itu benar-benar meningkat di seluruh dunia. Akta ini hanya boleh menyekat dan mengenakan tindakan terhadap peniaga yang menjual barangan untuk mencari keuntungan berlebihan tanpa sebab munasabah.: 

“Sebagai contoh, topeng muka, peniaga beli 30 sen dan jual 50 sen tetapi apabila permintaan meningkat dan mereka masih membeli dengan harga 30 sen sekeping, tetapi jual sampai RM5, yang ini memang boleh dikenakan tindakan mengikut akta ini,” katanya.

TAK SEMPAT DAPATKAN TICKET... WAITING LIST QUEUE PUN PANJANG

NAMA penyanyi Sweden berketurunan Lubnan, Maher Zain, 28, mungkin agak asing buat peminat dunia seni tanah air tetapi lagunya seperti Thank You Allah mungkin sering didengar.
pix_middle 
sebelum  -  selepas
MAHER...sampai mesej menerusi lagu.


MAHER...sampai mesej menerusi lagu.
Maher yang popular menerusi lagu Insha Allah, Thank You Allah dan Baraka Allahu Lakuma mencipta sejarah tersendiri apabila mencatat rekod jualan Platinum sekitar 25,000 unit apabila album pertamanya, Thank You Allah berada di pasaran Malaysia sejak Mei lalu. 


LAGI DISINI

SETAKAT RECALL GEN2 benda kecik jer tu... NAH AMIK KO......


Lain lah kalau call back WAJA fasal power window problem memanjang.....
Daihatsu recalling 880,000 passenger cars
Japanese carmaker Daihatsu is recalling some 880,000 light passenger vehicles due to defective door mirrors.

Daihatsu notified the transport ministry of the recall --- Japan's fifth largest --- on Thursday.

The recalled cars are the Move and Tanto brands manufactured between October 2006 and April 2010.

Daihatsu warns that door mirrors on these cars could become loose, or even completely detached in the worst case scenario. It says 15 cases of detachment have already been reported.

PANTANG LAAA ADA PRK KE PRU.... ramai nak masuk tong taik.

25 Anggota PAS Baling Tinggalkan Parti, Sertai Umno
BALING: Seramai 25 penyokong PAS dari Kampung Masjid, Kuala Pegang di sini Khamis bertindak keluar parti dan menyertai Umno kerana tidak puas hati dengan kerajaan negeri Kedah di bawah pimpinan Pakatan Rakyat yang diterajui Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.
Mereka yang diketuai Osman Harun, 50, menyerahkan borang keanggotaan Umno kepada Ketua Umno Bahagian Baling Datuk Abdul Azeez Rahim.
Osman berkata dia amat kecewa dengan kerajaan negeri yang tidak menunaikan janji-janji mereka seperti yang termaktub dalam manifesto pilihanraya Ke-12 yang lalu.
"Saya lihat tidak ada satu pembangunan yang dibuat oleh kerajaan di kawasan kami sehinggakan kami tidak tahu hendak mengadu nasib kepada siapa. Keputusan yang diambil saya bersama rakan-rakan adalah tepat kerana hanya Umno dan Barisan Nasional (BN) sajalah yang dapat membantu penduduk di kawasan ini mendapat pembangunan demi kemajuan penduduk setempat," katanya kepada pemberita di sini Khamis petang.
Azeez ketika ditemui pemberita berkata beliau amat terkejut dengan penyerahan borang keanggotaan Umno yang dilakukan pada majlis Jamuan Hari Raya Bersama Rakyat di Kuala Pegang hari ini kerana ia diadakan secara tiba-tiba.
"Saya amat kagum dengan mereka yang bersungguh-sungguh ingin menyertai perjuangan bersama Umno tanpa ada paksaan dari mana-mana pihak dan amatbersyukur kerana mereka terpanggil setelah melihat kepimpinan Umno sahaja yang dapat membela nasib rakyat. - BERNAMA

Thursday, October 07, 2010

Dari perabih buat MONORAIL tak boleh jalan Eye On Malaysia dah nak karat....

Longkang sumbat sejak 10 tahun

Oleh Meor Riduwan Meor 

Ahmadmriduwan@hmetro.com.my

2010/10/07

MELAKA: “Sudah hampir 10 tahun sejak longkang terbabit dibina sampai sekarang tidak pernah dibaik pulih. Akibatnya kami sekeluarga dan beberapa penduduk berhampiran terpaksa menghidu bau busuk air longkang itu setiap hari.”Demikian kata warga emas, Ayob Md Dalip, 73, mengenai longkang di hadapan rumahnya di Kampung Batu 2 1/2, Jalan Malim, dekat sini, yang didakwa tidak pernah diselenggara sempurna oleh pihak bertanggungjawab.


Menurut Ayob, keadaan longkang tersumbat itu semakin teruk apabila hujan kerana strukturnya yang kecil dan dibina separuh menyebabkan air daripada sisa kumbahan rumah penduduk tidak dapat mengalir ke longkang besar di jalan utama.“Longkang itu hanya dibina separuh saja dan rumah saya paling akhir sebelum ia terhenti di tepi kawasan bekas sawah.“Ketika mula-mula longkang ini dibina, air mengalir elok, namun selepas hampir 10 tahun tidak diselenggara, ia dipenuhi sampah-sarap, malah semak-samun turut menutup saluran hujung longkang.“Akibatnya air kumbahan dari rumah penduduk bertakung dan berwarna hitam serta mengeluarkan bau busuk,” katanya ketika ditemui di sini.Menurutnya, masalah itu sudah diajukan kepada pihak berkenaan termasuk Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk tindakan.“Bagaimanapun, aduan kami dipandang sepi dan amat mengecewakan kerana saya sekeluarga dan beberapa penduduk lain berdekatan seolah-olah dianaktirikan. “Kami tidak pasti apa puncanya sehingga memaksa kami menubuhkan persatuan penduduk bagi menguruskan hal kebajikan,” katanya.Ayob berkata, longkang sedia ada sepatutnya ditambah sepanjang kira-kira 300 meter ke longkang besar bagi membolehkan air kumbahan dari rumah penduduk disalirkan.“Selain bau busuk, ia dikhuatiri menjadi tempat pembiakan jentik-jentik. Pada awal pagi dan menjelang senja, nyamuk banyak dan keadaan ini amat merisaukan jika aedes membiak.“Jika hujan, air longkang yang tersumbat ini melimpah sehingga ke lantai simen rumah dan terpaksa kami anak-beranak bersusah payah mencucinya,” katanya yang kerap membersihkan longkang berkenaan dengan menebas rumput yang tumbuh di sekelilingnya. Kebimbangan Ayob turut dikongsi jirannya, Hassan Akob, 47, yang mendakwa bimbang longkang terbabit menjadi tempat pembiakan aedes.“Saya difahamkan ada pegawai Jabatan Kesihatan datang dan memeriksa keadaan longkang ketika memantau operasi kebersihan bagi menghapuskan aedes sebelum ini.“Justeru, kami amat berharap supaya pihak berkenaan membantu selesaikan masalah ini kerana kami kecewa dengan pihak JKKK yang seperti tidak mengambil tahu aduan dan nasib penduduk,” katanya.Tinjauan Metroplus mendapati air di dalam longkang sepanjang kira-kira 30 meter itu berwarna hitam dan berkeladak serta terdapat banyak jentik-jentik di dalamnya.


PENJUAL BATU NISAN BUKAN ISLAM CAMANE PULA? Check tak?

Salah guna ayat al-Quran 
KLUANG- Sebanyak 369 barang hiasan yang mengandungi kesilapan ayat al-Quran dirampas Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran, Kementerian Dalam Negeri (KDN) Johor dalam operasi bersepadu bersama Pejabat Kadi Kluang, semalam. 

Kadi Kluang, Mohd Khalil Md Noor berkata, operasi bersepadu ini ke tiga premis yang menjual barang-barang hiasan al-Quran yang mengandungi kesilapan dari segi ayat al-Quran dan sebagainya. 

“Operasi dijalankan di sekitar bandar Kluang dan dalam operasi tersebut, kami telah berjaya merampas barang-barang hiasan al-Quran di salah sebuah premis menjual barangan serbaneka. 

“Sebanyak 369 barang hiasan dirampas kerana pemilik kedai bukan Islam dan menjadi satu kesalahan apabila orang bukan Islam menjual barang-barang hiasan yang mengandungi ayat al-Quran 

“Malah, ianya juga terdapat dalam garis panduan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tahun 2008 bagi garis panduan pembuatan, pengendalian dan penjualan dan pelupusan bahan-bahan penerbitan dan perhiasan yang mengandungi ayat-ayat al-Quran yang menggariskan bahawa semua aktiviti pengendalian dan penjualan bahan-bahan yang mengandungi ayat-ayat suci al-Quran hendaklah dilakukan oleh hanya orang yang beragama Islam,” katanya kepada: Sinar Harian:. 

Mohd Khalil berkata, kesalahan tersebut boleh didakwa di bawah Seksyen 14(1) Akta Pencetakan Teks Al-Quran (Pindaan) 1998 dan jika sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya. 

Kesalahan itu juga katanya, telah terkandung dalam keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke-13 pada 1 dan 2 Julai 1985. 

Dalam keputusan tersebut orang bukan Islam adalah diharamkan atau tidak boleh menulis, mengukir, membentuk, mempamerkan dan menjual barang-barang yang mengandungi ayat-ayat al-Quran. 

“Dalam operasi yang dijalankan pada hari ini (semalam), kessemua maklumat yang diperoleh adalah hasil daripada maklumat orang awam dan juga siasatan yang kita dijalankan,” katanya.

COMEL GILER! KALAU JANTAN DAH KENA JUAL KOT?

Nasib dorang baik laa kucing tu kucing betina. Dari pemerhatian (ini bukan fakta 100%) kalau kucing dah terjaga makannya memang tak akan makan tikus dah. Dia tangkap buat main aje. Tapi kalau kucing jantan lagi haru, heran pun tidak. Silap gaya makan sepinggan lagi dengan tikus.

Lawa, kucing istimewa 26 jari

BAKRI dan isterinya menunjukkan kucing istimewa berjari 26 bernama Lawa di Kampung Alor Sena, Padang Besar semalam.


PADANG BESAR - Seekor kucing betina milik pasangan suami isteri di Kampung Alor Sena dekat sini memang istimewa. Ini kerana ia yang diberi nama Lawa memiliki 26 jari pada kakinya.
Lebih istimewa, Lawa dikatakan cekap menjaga sekitar rumah tuannya yang terletak di kawasan sawah daripada ancaman haiwan perosak seperti tikus mungkin lantaran jari kakinya yang banyak itu.
Lawa yang berusia enam bulan, memiliki tujuh jari di kaki kanan dan kiri hadapan manakala dua kaki belakangnya masing-masing mempunyai enam jari.
Menurut pemiliknya, Bakri Abu Hanifah, 49, sejak dia memelihara Lawa empat bulan lalu ketika usianya dua bulan, masalah tikus sawah yang kerap mengganggu rumah dan kebun mereka sudah tiada lagi.
"Menariknya, Lawa tidak makan tikus yang dibunuhnya dan dalam sehari, Lawa tangkap lebih lima ekor tikus," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Alor Sena dekat sini semalam.
Bakri yang merupakan seorang pekebun menemui Lawa yang terperangkap pada perangkap musang yang dipasang di kebunnya.

MANA AHLI QARIAH? SEMUA SAMA TANGGUNG DOSA. Semoga dijauhi

Kita kadangkala kena jaga tepi kain orang lain juga. Fardhu kifayah ni.... kalau dah situasi macam tu bagaimana makan minum mereka? terjagakah? Melaka ni dah cukup fofulor dengan kes buang anak, kini kes buang mak bapak dan buang mayat pulak ke?

Buang mayat suami dalam semak belakang rumahANGGOTA polis mengusung mayat Abdul Halim yang dibuang oleh isterinya di dalam semak Kampung Solok Pantai, Batu Berendam semalam.
MELAKA – Polis menahan seorang wanita selepas mengesyaki dia bukan sahaja menyembunyikan kematian suaminya akibat sakit tua malah bertindak membuang mayat suaminya itu ke dalam semak dalam kejadian di Kampung Solok Pantai Batu 4, Batu Berendam di sini Sabtu lalu.
Wanita yang mengalami masalah mental berusia 45 tahun itu ditahan pagi semalam apabila rahsianya itu terbongkar selepas penduduk yang tidak tahan dengan bau busuk terjumpa mayat Abdul Halim Manan, 70, yang disumbat di dalam plastik berwarna hitam.
Difahamkan, jarak antara rumah mangsa dengan kawasan pembuangan itu hanya 50 meter.
Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Supritendan R. Gunarajan berkata, siasatan awal mendapati kematian mangsa tidak melibatkan sebarang unsur jenayah dan mengklasifikasikan kes itu sebagai mati mengejut.
Katanya, siasatan awal mendapati wanita tersebut telah membuang mayat suaminya pada Sabtu lalu dengan mengheretnya ke kawasan semak.
“Ada penduduk mendakwa ternampak wanita itu mengheret beg plastik hitam pada pukul 12 tengah malam Sabtu lalu tetapi tidak mengesyaki apa-apa sehinggalah mayat suaminya ditemui pukul 7.30 pagi tadi (semalam).
“Siasatan awal kita mendapati ketika itu suami mangsa baru sahaja meninggal dunia dan wanita tersebut bertindak sedemikian kerana tidak tahu hendak buat apa,” katanya yang memberitahu pasangan itu hanya tinggal berdua di situ.

HUNTER HUNTED (NAT GEO) Versi Malaysia

Hunter Hunted. Tajuk di NAT GEO mengisahkan binatang menyerang dan memakan manusia. Pernah berlaku di Afrika seperti kes Chimpanzee serang dan makan bayi ataupun Baboon yang mempunyai gigi taring (canine) yang sama panjang dengan singa dan biasanya melibatkan si jantan juga. Masa kecil pernah dengar cerita kes Beruk Tunggal serang orang tapi kes makan bayi ni pertama kali berlaku atau pertama kali direkodkan dalam Malaysia.
Kematian Tragis: Monyet Liar Bunuh Bayi
SEREMBAN: Seorang bayi perempuan berusia empat hari mati diserang seekor monyet liar di dalam rumahnya berhampiran Happy Garden, Rasah di sini, petang Rabu.
Dalam proses serangan itu dilakukan, monyet liar itu juga dipercayai mengheret atau mengangkat keluar bayi berkenaan ke laman rumah berkenaan dan kemudian membiarkannya di situ.
Bayi yang belum diberi nama itu cedera parah di kepala, telinga, leher dan muka akibat dicakar dan digigit haiwan itu. Kejadian tersebut dilaporkan berlaku pada kira-kira jam 1 petang tadi.
Datuk bayi itu, A. Valayutham, 75, berkata cucunya diserang ketika bayi itu berada di ruang tamu rumah.
Katanya, sewaktu kejadian, dia berada di dapur manakala menantunya B. Revathy, 28, iaitu ibu bayi itu berada dalam bilik air.
"Pada mulanya saya berada di ruang tamu bersama cucu saya itu. Saya kemudian ke dapur untuk minum, namun apabila menantu saya keluar dari bilik air dia dapati bayinya tiada dan terdapat kesan darah.
"Menantu saya cemas dan meluru keluar rumah dan mendapati cucu saya berada di luar rumah dengan kesan darah di kepala dan badan. Jiran saya kemudian membawa cucu saya ke Hospital Tuanku Ja'afar Seremban tetapi cucu saya telah meninggal dunia," kata Valayutham.
Dia berkata, monyet liar itu dipercayai memasuki rumahnya melalui pintu depan sebelum ke ruang tamu dan menyerang cucunya.
Pegawai operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Seremban 2, Khairuddin Mohamad berkata, sebaik sahaja anggota bomba sampai di tempat kejadian, mereka dapati dua ekor monyet berada di atas pokok di kawasan belukar di situ.
"Kita kemudian menghubungi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara negeri untuk menghantar petugas ke kawasan kejadian untuk tindakan lanjut," katanya.
Anggota Perhilitan kemudian menembak mati seekor daripada monyet itu.
Sementara itu, Pengarah Perhilitan Negeri Sembilan, Ishak Muhamad mengesahkan monyet yang menyerang bayi tersebut telah berjaya ditembak oleh kakitangan jabatan itu di tempat kejadian.
Beliau berkata, monyet itu menyerang bayi berkenaan kerana menyangka ia adalah makanan.
“Itu yang kita suspek...monyet berkenaan mencuri masuk ke rumah berkenaan untuk mencari makanan dan dia menyangka bayi itu adalah sejenis makanan lalu membawanya lari,” katanya kepada The Star.
Menurut beliau, monyet itu ditembak mati pada lebih kurang jam 4 petang menggunakan rifel oleh renjer Perhilitan.
Ishak juga mengesahkan bahawa bayi tersebut telah dilarikan dari dalam rumah oleh monyet berkenaan lalu membawanya ke atas bumbung rumah itu.
“Bayi itu mati akibat terjatuh dari atas bumbung selepas ia dilepaskan oleh monyet yang melarikannya mungkin selepas terkejut mendengar jeritan mereka yang berada di dalam rumah,” kata Ishak.
Beliau juga berkata, kes ini adalah yang pertama seumpamanya di negeri berkenaan dan menambah kehadiran monyet jantan itu mungkin kerana tertarik kepada seekor monyet betina yang dibela sebagai binatang peliharaan oleh keluarga berkenaan.
"Kejadian ini adalah sangat luar biasa kerana biasanya monyet hanya mencuri makanan dari atas pokok atau dari rumah yang dibiarkan terbuka,” tambahnya.

KALAU MATI UNTUNG - ROKET YANG HANTAR MAA..... (ke... hantam?)

Serpihan roket jatuh dari langit


PENDUDUK kampung melihat serpihan roket yang jatuh dari langit di sebuah kampung di mukim Suichuan, China baru-baru ini.


BEIJING - Penduduk di sebuah kampung di mukim Suichuan, China terkejut selepas mereka melihat beberapa serpihan logam jatuh dari langit pada waktu malam, lapor sebuah akhbar semalam.
Pada mulanya penduduk kampung itu menganggap berlaku gempa bumi pada tengah malam selepas mereka mendengar dua bunyi letupan yang kuat, baru-baru ini.
Namun, selepas bangun pada waktu pagi, mereka melihat beberapa serpihan logam yang dipercayai serpihan sebuah roket China yang dilancarkan ke bulan.
Serpihan logam itu jatuh dari langit setelah roket Long March 3C yang membawa kapal peninjau pesawat ke bulan, Chang'e II berlepas ke angkasa lepas dari sebuah pusat pelancar roket di wilayah Sichuan, China pada malam Jumaat lalu.
Tidak ada seorang pun dipercayai mengalami kecederaan akibat terkena serpihan itu.
Askar-askar China turut mengalihkan serpihan logam itu untuk dipindahkan ke tempat lain. - Agensi

Wednesday, October 06, 2010

DAH SIAP BARU CERITA? TUNGGU RUNTUH LAGI BAIK.....

Monorel Melaka tidak penuhi syarat


MONOREL sudah siap sepenuhnya tetapi tidak dapat beroperasi seperti yang dijadualkan di Melaka semalam.


MELAKA - Walaupun telah siap dibina sejak sebulan lalu, perkhidmatan monorel sepanjang 1.6 kilometer di sepanjang Sungai Melaka di sini masih gagal untuk beroperasi kerana tidak memenuhi tiga syarat keselamatan yang ditetapkan.
Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, salah satu daripada tiga syarat yang ditetapkan Jabatan Kereta Api itu ialah tangga kecemasan bagi membolehkan penumpang turun sekiranya monorel itu berhenti secara tiba-tiba di landasan.
"Dua lagi perkara yang diminta Jabatan Keretapi ialah sijil ujian berat kereta api dan sijil pengesahan yang menyatakan tangga bergerak di stesen monorel selamat untuk digunakan orang awam," katanya.

I JUST LOVE THIS DOCTOR

PALING BEST STATEMENT PALING BAWAH - EAT SHIT PPSMI LOVERS.


Q: Doctor,  I've heard that  cardiovascular exercise can prolong life.  Is this true? 
A: Your heart only good for so many beats, and that it... Don't waste on exercise.  Everything wear out eventually.  Speeding up heart not make you live longer; it like saying you extend life of car by driving faster.  Want to live longer?  Take nap.  


Q: Should I reduce my alcohol intake?  

A:  No, not at all.  Wine made from fruit.  Brandy is distilled wine, that mean they take water out of fruity bit so you get even more of goodness that way.  Beer also made of grain.  Bottom up!


Q: How  can I calculate my body/fat ratio? 

A: Well, if you have body and you have fat, your ratio one to one.  If you have two bodies, your ratio two to one, etc.


Q: What  are some of  the advantages of participating in a regular exercise program? 
A: Can't think of single one, sorry.  My philosophy is: No pain...good!        


Q:  Aren't fried foods bad for you?  

A:  YOU NOT LISTENING!  Food are fried these day in vegetable oil.  In fact, they permeated by it.  How could getting more vegetable be bad for you?!?  


Q:  Will  sit-ups help prevent me from getting a little soft around the middle? 

A: Definitely not!  When you exercise muscle, it get bigger.  You should only be doing sit-up if you want bigger stomach.  


Q:  Is chocolate bad for me?  
A:  Are you crazy?!?  HEL-LO-O!!  Cocoa bean!  Another vegetable!  It best feel-good food around!


Q:  Is swimming good for your figure?  

A:  If swimming good for your figure, explain whale to me..


Q:  Is getting in shape important for my lifestyle?  

A:  Hey!  'Round' is shape!   
Well... I hope this has cleared up any misconceptions you may have had about food and diets.

And  remember: 


Life should NOT be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well-preserved body, but rather to skid in sideways - Chardonnay in one hand - chocolate in the other - body thoroughly used up, totally worn out and screaming "WOO-HOO, what a ride!!"

  
AND.....

For  those of you who watch what you eat, here's the final word on nutrition and health.  It's a relief to know the truth after all those conflicting nutritional studies.   

1. The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than Americans.

2. The Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than Americans.

3. The Chinese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than Americans.

4. The Italians drink a lot of red wine and suffer fewer heart attacks than Americans..  

5. The Germans drink a lot of beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than Americans. 

CONCLUSION:  
Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.

Tuesday, October 05, 2010

KALAU LAH CAMNI KAT MALAYSIA


Berapa level BLR agaknya? Berapa pulak rate untuk loan kereta... ha... kalau buat camni, kereta lebih 20 tahun takleh ada kat jalanraya pun takpe. Tapi jangan upkan excise duty atau import duty atau duti yang lain-lain udahlah.....
BOJ lowers key interest rate to near zero
The Bank of Japan has decided to lower its key interest rate further to between zero to 0.1 percent to keep the nation's economic recovery on track. This is the first time in 4 years and 3 months for the central bank to reinstate a virtual zero-interest rate policy.

The decision came in a 2-day meeting of the bank's policy board that ended on Tuesday. Board members discussed the global economy and the effects of a strong yen on corporate performance.

They agreed that while the Japanese economy is recovering moderately, the US downturn and the soaring yen could delay the country's move out of deflation.

The BOJ decided to address the concern, adding to previous measures in August.
It says it will keep the benchmark interest rate near zero until consumer goods prices rise by around one percent.

The central bank also said it is studying the creation of a fund to buy assets such as Japanese government bonds to stimulate the economy.

BILA MANUSIA GILA BULU....


Binatang jugak yang jadi mangsanya. 52 ekor dapat tangkap berapa banyak kot boleh siap?
American minks found living in northern Japan
A number of minks native to North America have been found living in the wild in Fukushima Prefecture, northern Japan. Experts say the animal can damage the eco-system in the area.

52 male and female minks were captured around a river in Koriyama City from late August to October 1st.

The minks are believed to be descendants of American minks that were brought to northern parts of Japan after World War 2 to be farmed for their fur.

Sadao Ihara of Ohu University says 6 to 7 minks were found to be living per kilometer along the river, and that this density is higher than that of other mink habitats around the world.

Ihara warns that if the minks prey on too many frogs, the population of frogs that eat crop pests will decrease, causing damage to local farming.

He is calling for measures to get rid of the harmful non-native animal.

The breeding and sale of American minks has been prohibited in Japan since 2006, when they were designated as an invasive alien species that could harm the indigenous ecosystem.

SATU UNTUK ENTE, SATU UNTUK ANA - NIAGA AIR PUN BAGUS


Water business fair opens in Saudi Arabia
One of the largest international trade fairs on water and power generation in the Middle East has gotten underway in Saudi Arabia.

About 100 companies from Asia and Western countries are participating in the water business fair in Jeddah. They are showcasing their technology in such areas as desalinization and constructing water and sewage systems.

Demand for water has been rising in the Middle East, where rain is scarce, due to increasing populations and urban development. Many countries in the region lack the infrastructure to purify household water and industrial drainage.

Saudi Arabia is seen as a promising market, with its growing needs and wealth generated from the oil industry. The country has been promoting the privatization of water projects since last year, and welcomes the entry of foreign firms.

At the event, Japanese firms explained their technology to Saudi officials.

The Japanese government and the private sector plan to step up efforts to make headway in the water and power generation business, a field already dominated by European companies.

Cerita Dolu Dolu