Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, October 20, 2006

SELAMAT HARI RAYA

SAYA DAN SEISI KELUARGA INGIN MENGUCAPKAN
SELAMAT HARI RAYA
AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI.
SEMOGA KETEMU DILAIN KALI

Wednesday, October 18, 2006

Berita menarik

Saya tertarik kepada berita yang saya petik di bawah dari mstar-online.
KUCHING: Sarawak akan menggubal satu rang undang-undang kecil bagi menyekat penjualan arak di kawasan penduduk majoriti Islam di negeri itu, kata Menteri Muda bagi Hal Ehwal Islam di Pejabat Ketua Menteri, Datuk Daud Abdul Rahman.
Katanya undang-undang kecil itu akan juga mengambil kira sensitiviti dan pandangan bukan Islam di negeri itu.
"Harap-harap undang-undang kecil ini boleh dibentangkan pada persidangan dewan undangan negeri pada Jun tahun depan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis taklimat dan dialog persijilan halal dengan pengilang-pengilang tempatan di sini hari ini.
Mengikut undang-undang kini, peniaga yang disabitkan kerana kesalahan menjual arak tanpa permit dari pihak berkuasa tempatan, dikenakan denda minimum dan ini tidak menghalang mereka daripada menjual arak secara haram khususnya di kawasan majoriti orang Islam.
Awal bulan ini, Datuk Bandar Kuching Utara Abdul Hamed Mohd Yusoff mencadangkan agar undang-undang kecil penjualan arak sedia ada dipinda atau undang-undang baru digubal supaya pihak berkuasa tempatan boleh membendung masalah itu dengan lebih berkesan.
Antara cadangan beliau ialah supaya denda maksimum dinaikkan sehingga RM5,000 atau penjara setahun atau kedua-dua sekali.
Jika ianya dapat dilaksanakan di seluruh Malaysia tentu lebih baik (walaupun memang seharusnya begitu) dan antara tempat yang paling utama adalah di Shah Alam yang majoriti penduduk adalah Islam.
Terfikir saya pada satu perkara - bagaimana PBT akan bertoleransi dengan kedai 24 Jam yang menjual arak jika perkara tersebut dilaksanakan?

Cerita Dolu Dolu