Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Monday, June 02, 2008

AKU MASUK SEPITAL DAAA. . . .

SENARIO

Pada 19 May 2008 bertempat di Kelab Golf Bukit Kemuning, aku join tournament organized by customer sebab MD dia dah nak balik ke Jepun.
Tee-off pada jam 08:25, flight aku terdiri dari 3 pax sahaja sebab sorang tak datang.
Routine aku okay ke tidak? Sarapan – OK. Ubat – OK. Panaskan badan – OK.Air – ada – 2 liter.

Selepas menghabiskan 16 lubang. Kepala mula terasa pening sedikit. Masa tee-off ok sahaja Cuma bola ke kanan dan masuk ke kawasan pepohon sawit. Dengan berbekalkan 6 iron, 2nd shot landing baek punya atas green pada jarak 3 meter – birdie chance tu beb. Masa bawak buggy pun takde masalah. Atas green masa nak baca line rasa kepusingan sedikit. Rehat sekejap dan kembali ke buggy. 5 Minit kemudian, muntah dengan teruk dan ada orang pick-up dan bawa ke Club House. Masa ni dah tak berapa sedar dah. Berehat di sofa sementara menunggu ambulan datang. Ambulan bawa ke Shah Alam Specialist Center (Known also as SALAM Medical Centre) di Seksyen 19.

Bermula di SALAM pada petang itu hingga hari Khamis (22 May 2008) memang tak sedarkan diri langsung – tak bangun. Khamis baru boleh bangun dan berjalan-jalan. Terus berada di Hospital sehingga Khamis 29 May 2008.

APA AKU DAPAT PELAJARI?

Aku dapati isteri aku saayaang aku. Dalam tak sedar pun aku boleh dengar jugak.
Dari cerita yang aku dengar, 2 ~ 3 hari pertama tu dorang ingat aku dah tak lama dah kot. Doktor pun cakap agak miracle aku sedar cepat jugaklah. Masa mula-mula masuk, macam-macam di diagnosis termasuk low sugar etc. Nasib aku masih baik atau Allah masih nak aku umur panjang agaknya.
Kesimpulan diagnosis selepas MRI Scan, aku kena Mild Stroke mungkin sebab dehydrate atau BP aku tak dapat bawak oksigen ke Otak Seribulum aku.

Dua perkara yang membuat aku berusaha untuk sedar dari baringan aku.

1- Anak Isteri. Aku tau dorang masih memerlukan kehadiran aku tapi bukannya di perbaringan.
2- Azan – aku mula sedar bila aku dengar azan tapi aku takleh bangun nak solat. Aku pikir masa tu “Ni camne aku nak amik wuduk?”

Dua factor ini membantu aku untuk berusaha dan trigger mind aku untuk bangun.

“IF YOU THINK HEALTH IS EXPENSIVE – TRY BEING SICK”

Sekarang aku masih melaksanakan rehibilation sebab walaupun imbangan sudah pulih dan aku boleh berjalan dengan baik tetapi vision aku masih terganggu. Mata kiri masih belum pulih sepenuhnya. Kebarangkalian untuk tidak pulih agak tinggi tapi aku perlu built up dan repair muscle aku dulu. So, sekarang masih takleh bawak kereta lah sebab Blind Spot dah bertambah. . ha ha ha ha.

Masih MC sampai entahlah – 2 ~ 3 minggu jugak kot kalau ikut kata doktor.

Hari ni datang opis sekejap untuk sign dan check dokumen-dokumen, tengahari balik rumah rehat. Nasib baik rumah dekat, drebar boleh datang amik.
Since aruah bapa ku juga kena stroke aku tahu apa aku perlu beri perhatian - memori. Bila MD datang melawat dan aku boleh berbalas cakap dengan dia - alhamdulillah, memori aku tak lost sebab aku tau kalau Japanese aku kantoi maknanya memori aku habis. . . .
Aku juga mungkin beruntung sebab kolestrol rendah (kawalan makan?) dan jantung aku masih berfungsi baik (Doktor cakap Jantung aku macam jantung athelete). Semalam pergi jumpa Dr Fatimah - Dr Iridiology di Seksyen 6. Few tissue aku dah rosak dan perlu repair. Sekarang aku dok minum air dan ubatan yang dia syorkan.
Nota : Kalau ejaan salah sorry ler. . . . aku tak nampak sangat.
"NO PARENTS SHOULD HAS BURY THEIR CHILD" King Theodore of Rohan (Lord of the Rings)

Cerita Dolu Dolu