Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, July 01, 2011

BAGAIMANA RAKYAT NAK PERCAYA SPR ITU BERKECUALI? TAK TIPU?


Kenyataan dibawah jika ditutup Timb Pengerusi SPR - tentu dikatakan kenyataan dari pihak BN atau dari PERKASA. Apabila keluar dari ORANG NO 2 SPR? Maka benarlah kenyataan #BERSIH bahawa pilihanraya Malaysia dan SPR perlu dibersihkan. Maka salahkah rakyat menyokong #BERSIH? Seharusnya SPR tidak perlu mengeluarkan kenyataan memihak. Tapi, semua rakyat tahu SPR juga salah satu parti komponen BN.

Timbalan pengerusi SPR dakwa Pakatan sudah risau kebangkitan BN

June 30, 2011
Kemenangan BN dalam pilihan raya sejak awal tahun telah membimbangkan PR, kata Wan Ahmad. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 30 Jun — Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata komponen Pakatan Rakyat sudah mula risau dengan kebangkitan Barisan Nasional (BN) yang memperlihatkan kemenangan dalam beberapa pilihan raya kecil sejak tahun lalu.
Oleh itu kata beliau, parti-parti komponen berkenaan akan menggunakan apa sahaja pendekatan untuk mendapatkan sokongan rakyat.
Di separuh pertama tempoh pascapilihan raya umum ke-12, Pakatan Rakyat yang diwakili oleh DAP, PAS dan PKR mencatatkan kemenangan bersiri di beberapa pilihan raya kecil, tetapi kedudukan itu digantikan oleh kemenangan di pihak BN sejak pertengahan 2009.
“BN sudah mula menang... (saya rasa) mereka sudah mula risau, trend (kemenangan dalam pilihan raya) sudah berubah (memihak kepada BN),” kata beliau pada sesi dialog forum makan tengah hari bertajuk “Tuntutan Bersih — Apa Penjelasan SPR?” anjuran Institut Perkembangan Minda (Inmind) di sini hari ini.
Sehubungan itu kata beliau rakyat Malaysia perlu faham “apa agenda mereka”, dilihat merujuk kepada perkembangan semasa menyaksikan sokongan penyertaan komponen Pakatan Rakyat ke atas Himpunan Bersih 2.0 pada Julai ini.
Sejak selepas pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008, negara telah menyaksikan 16 pilihan raya kecil, bermula dengan pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh dan yang terakhir ialah pilihan raya kecil serentak kerusi Dewan Undangan Negeri Merlimau dan Kerdau.
Sementara Himpunan Bersih 2.0 mendapat sokongan daripada parti-parti komponen Pakatan Rakyat dan sebahagian pertubuhan bukan kerajaan, Perkasa dan Pergerakan Pemuda Umno mahu mengadakan perhimpunan balas memprotes perhimpunan tersebut.
Seorang peserta forum mengemukakan soalan tentang pendirian SPR ekoran kenyataan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin bahawa pihaknya akan menggunakan pendekatan jalanan untuk menang pilihan raya umum dan menguasai Putrajaya.
Pada satu ceramah di Shah Alam malam tadi, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata pihaknya akan menggunakan pilihan raya untuk menewaskan BN, bukannya cara lain.
Wan Ahmad juga mendakwa isu-isu yang dibawa Bersih dan parti-parti sokongan mereka bertujuan menimbulkan kebencian ke atas SPR dan institusi kerajaan, yang mana suasana itu akan diterjemahkan ke dalam bentuk undi ketika pilihan raya umum.
Kata Wan Ahmad, mereka akan pergi ke kawasan-kawasan kampung menyebarkan isu-isu yang tidak tepat untuk mempengaruhi pengundi di kawasan luar bandar.
“Sampai kakak saya pun kata apa yang dikatakan mereka itu betul,” katanya lagi.
Menjawab soalan mengenai status Pakatan Rakyat, Wan Ahmad mengakui ia bukan satu badan formal tetapi perikatan longgar.
Sehubungan itu katanya, beliau berharap Pakatan Rakyat akan didaftarkan sebagai perikatan yang sah bagi memudahkan perjalanan pilihan raya.
“Nasihat saya eloklah didaftar... baik untuk negara jika ada dua parti politik, untuk rakyat membuat pilihan,” katanya lagi.

Monday, June 27, 2011

RASA TERLALU PELIK DENGAN PERTUDUHAN INI.

Semua sibuk fasal BERSIH, manakah munasabahnya bawa baju tulis Rashid Maidin, Chin Peng berbagai? Berapa helai yang kononnya dfirampas itu? Sehelai? 100 helai? Kalau ada sesiapa nak jual pun ada ke orang nak beli? Rasanya tak mungkin. Merasai kembali ke tahun 80an apabila pelajar sosiologi dan juga perundangan di UM telah dikatakan cuba menganuti fahaman Komunis kerana menyimpan buku-buku tulisan Karl Marx. Walhal ianya melibatkan pembelajaran dan case-study dalam pembelajaran. Adakah buku-buku tersebut yang dahulunya ada di perpustakaan Universiti telah dimusnahkan? 
Cubaan Hidupkan Komunisme Satu Rancangan Jahat - Rais
KUALA LUMPUR: Cubaan pihak tertentu untuk menghidupkan kembali fahaman komunisme di negara ini merupakan rancangan jahat untuk merampas kuasa secara haram dengan cara menghuru-harakan pemikiran rakyat, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.
Beliau berkata rancangan itu jelas menunjukkan pihak terbabit tidak mempunyai cara lain untuk mempengaruhi rakyat, sehingga sanggup menghidupkan fahaman yang menyalahi undang-undang negara.
"Fahaman dan amalan komunisme di Malaysia adalah haram di sisi undang-undang dan tidak diiktiraf di Malaysia dan ini telahpun distemkan dalam perjuangan negara, dalam semangat perlembagaan dan juga dalam segala amalan demokrasi.
"Ia bukan sahaja diharamkan di sini malah di Singapura, Brunei dan negara-negara lain. Perkara ini (sepatutnya) tidak timbul lagi," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini, Isnin.
Rais berkata perkara terbabit tidak seharusnya dipermainkan atau dijadikan bahan politik dan tindakan tegas harus dikenakan terhadap mereka yang terlibat. "Rakyat yang mempunyai pemikiran waras, berkeluarga, berpendidikan, berniaga dan mempunyai kepentingan lain, harus bangkit menentang program jahat yang tidak sah di sisi undang-undang negara ini," katanya.
Semalam, polis menahan sekumpulan aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) di plaza Tol Sungai Dua di Kuala Batas dan merampas pelbagai barangan seperti risalah dan baju T yang tertulis nama Chin Peng, Rashid Maidin dan Suriani Abdullah yang mempunyai kaitan dengan fahaman Parti Komunis Malaya (PKM).
Kumpulan berkenaan yang menaiki sebuah bas persiaran dipercayai dalam rangka kempen berkaitan perhimpunan haram yang dijadualkan 9 Julai ini. -BERNAMA

SELEPAS TSUNAMI FUKUSHIMA, PELBAGAI ISU NUKLEAR REAKTOR


Protestors rally against French nuclear plant
Thousands of mainly German and Swiss protestors rallied at a French nuclear power plant, calling for its immediate closure.

On Sunday, about 7,000 people formed a human chain around the nuclear power plant at Fessenheim, in Alsace, in eastern France, near the border with Germany and Switzerland.

They shouted out for the immediate closure of the nuclear power plant in French, German, and even Japanese.

Afterwards at the meeting, an activist criticized the French government for not abolishing nuclear power plants, saying a nuclear accident in France would damage neighboring countries.

France has 58 nuclear reactors and remains a supporter of nuclear power generation even after the disaster at the nuclear plant in Fukushima, Japan. About 80 percent of its electricity is generated from nuclear reactors.

The governments of Germany and Switzerland have decided to phase out

Floodwater knocks out power to US nuclear plant
Water from a flooded river has halted electricity supply to a nuclear power plant in the US state of Nebraska.

External electricity supply to the Fort Calhoun nuclear power plant was cut on Sunday.

This comes after a beam built around the plant partially collapsed allowing floodwaters from the nearby Missouri River to surround the plant's main electrical transformers.

Emergency generators were then activated.

The plant operator says there is no risk of radiation leaking outside the facility. It says the beam's collapse did not affect the plant's spent fuel cooling system, as the emergency generators functioned properly.

Since April, the plant has been suspended for refueling the reactor.

The collapse follows a fire in the plant's electricity control room on June 7th. The plant lost power for more than one hour, causing the temperature in its spent fuel pool to rise slightly.

Local residents have expressed increased concerns over the plant's safety.

Cerita Dolu Dolu