Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, April 15, 2011

BOLEHKAH KATA-KATA PELACUR DITERIMA?

Berita dibawah dipetik dari KOSMO. Jika diteliti isi kandungan berita tajuk tersebut boleh memberi banyak persepsi. Adakah video tersebut TERAMAT JELAS hingga boleh mengenal pasti pelaku termasuk pelacur tersebut. Betulkah wanita tersebut seorang pelacur? Siapa yang mengatakan dia seorang pelacur kecuali mereka yang terlibat membawa wanita tersebut dari rumah pelacuran? Pelacur menjual tubuhnya demi wang ringgit. 

Jika diberi pilihan ramai pelacur tidak mahu melakukan kerja sebagai pelacur walaupun mungkin ada segelintir yang tidak merasa bersalah. Jika mempunyai wang yan boleh membina hidup tanpa melacur, mereka sudah pasti akan meninggalkan kerja tersebut. Apabila seorang pelacur memberi keterangan, apakah pula kebarangkalian dia telah dibayar untuk membuat pengakuan HATTA mungkin bukan dia didalam video tersebut? 

Dengan jumlahwang yang lumayan, tidak mustahil sesiapapun boleh mengaku sebagai pelacur tersebut. Saya tidak berminat hendak memberi huraian panjang atau analisa kerana tiada maknanya membuka aib seseorang apatah lagi jika orang yang dituduh tidak terlibat dan ianya menjadi fitnah tetapi saksi perlulah seseorang yang boleh dipercayai. 

Dalam kes video tersebut - baliklah kepada Quran dan Hadis - paling mudah, untuk menuduh seseorang berzina amat mudah tetapi menjadi saksi? "Hendaklah saksi itu melihatnya sendiri seperti melihat jari dimasukkan kedalam botol" - Au Qama Qaal.

Pelacur dalam video beri keterangan


KUALA LUMPUR – Siasatan terkini ke atas video seks yang pelakunya seorang lelaki mirip pemimpin parti pembangkang memasuki episod baru apabila polis mengesahkan telah merakamkan percakapan semua individu terlibat termasuk pelacur yang dikaitkan dalam kes tersebut.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, identiti pelaku dalam video seks berkenaan juga telah dikenal pasti selepas siasatan terperinci dilakukan oleh pasukan khas Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai identiti pelaku dalam video seks itu kerana dikhuatiri akan mengganggu siasatan polis.
“Tidak kira di mana rakaman itu dirakam, yang penting kesahihan video itu penting. Imej itu tidak menggunakan teknik pertindihan.
“Identiti pelaku tersebut juga disahkan berdasarkan fakta-fakta yang kukuh,” katanya kepada pemberita di Bukit Aman di sini semalam.
Kosmo! pada 22 Mac lalu melaporkan tindakan sekumpulan tiga tokoh yang menamakan diri mereka sebagai Datuk T membuat pendedahan mengenai rakaman video seks seorang lelaki didakwa pemimpin pembangkang dengan wanita dipercayai pelacur dari China di sebuah hotel.

TERKINI - TSUNAMI JEPUN REKOD BARU yang tidak disukai - 38.9m

March 11th tsunami a record 38.9 meters
A Japanese research team has established that the tsunami of March 11th reached 38.9 meters in one coastal city in Iwate Prefecture. The figure exceeds the record tsunami height in the prefecture from 115 years ago.

A team led by Akio Okayasu of the Tokyo University of Marine Science and Technology conducted the survey on tsunami damage in the Aneyoshi district of Miyako City.

The height was calculated from traces of the tsunami on a hill in the district, over 400 meters away from the coastline.

The tsunami that hit the same prefecture in 1896 recorded a height of 38.2 meters. The new record exceeds the past figure by 70 centimeters.

Professor Okayasu said that even though the 2011 tsunami was bigger than past ones, there was little damage to the houses in the area he researched. He noted this was because residents moved their community to higher ground after learning from past experiences.

Okayasu added he wants people to learn from this area when rebuilding towns damaged by the disaster

KALAU DAH NAMANYA BN, MESTI ISU PERKAUMAN JUGA.


Dakwaan beli undi, BN Sarawak ‘serang’ rakan Semenanjung akhiri kempen

TERKINI @ 08:06:33 AM 15-04-2011
April 15, 2011
SIBU, 15 April — Tinggal sehari sebelum hari penentuan, persaingan sengit untuk memikat pengundi-pengundi komuniti Cina berterusan dengan wang tunai dan retorik menjadi fokus dalam kempen bersifat rasialisme, yang dilihat makin meningkat di Sarawak.

Malah, dalam tindakan yang jarang dilihat, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), komponen Barisan Nasional, mengheret sama  Umno sebagai momok meskipun ia juga merupakan parti perikatan itu.
Seorang pemimpin kanan SUPP memberi amaran bahawa kehilangan sokongan pengundi Cina setempat kepada BN akan mengundang kehadiran Umno, MCA dan Gerakan.
Sementara pekerja-pekerja pilihan raya Pakatan Rakyat (PR) di kawasan majoriti Cina di Sibu pula mendakwa bahawa antara RM300 hingga RM1,000 ditawarkan untuk setiap undi.
Pengundian pilihan raya negeri ke-10 ini akan berlangsung esok.
DAP terlibat dalam perang ‘minda’ dengan SUPP, parti domuniasi CIna dalam BN Sarawak yang menekankan soal masa depan perwakilan Cina dalam kerajaan negeri. Pemimpin-pemimpin kedua-dua parti mengeluarkan kenyataan harian menyasarkan pengundi Cina.
Dalam ucapan ceramah yang terbaru, Naib Presiden SUPP Datuk Tiong Thai King memberi amaran kehilangan majoriti dua pertiga BN Sarawak akan membuka pintu kepada kemasukan Umno di negeri terbesar itu.
Parti dominan BN itu tidak popular di kalangan bukan Melayu, malah di kalangan Melayu Sarawak.
Tiong juga memberitahu penyokongnya bahawa jika SUPP gagal menerima sokongan kali ini daripada masyarakat Cina, parti-parti seperti MCA dan Gerakan akan dibawa masuk untuk mengisi kekosongan itu.
“Dalam keadaan SUPP hilang kerusi tetapi komponen-komponen BN yang lain menang, bagaimana kepentingan kaum Cina akan diwakili?” kata beliau.
“Jika itu keadaannya, maka MCA dan Gerakan perlu datang,” kata Tiong yang bertanding mempertahankan kerusi Dudong, yang ucapannya dibawa oleh akhbar harian United Daily News.
“Jika BN hilang majoriti dua pertiga di Sarawak, maka Umno akan datang,” kata Tiong.
Memainkan sentimen wilayah, antara negeri itu hanya harus diperintah oleh parti-parti Sarawak adalah taktik lama yang digunakan dalam pilihan raya negeri sebelum ini.
Pakar strategi DAP Liew Chin Tong berkata, kelihatan iklan-iklan BN dalam akhbar-akhbar bahasa Cina di negeri membawa mesej “Undi BN, Jauhi Orang Luar Dari Sarawak”.
Liew, yang membantu kempen DAP di kawasan Sibu berkata mesej itu nampaknya digunakan untuk merujuk kepada parti-parti PR.
“Ia maksud yang mendalam bahawa Sarawak hanya harus diperintah oleh parti komponen BN tempatan,” kata Liew mengulas kenyataan Tiong.
Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng turut mengecam dengan mendakwa Umno sudah puna hadir dengan semangat Sarawak sebagaimana disaksikan dalam banyak dasar-dasarnya yang ia gubal.
“Dari segi spiritual, Umno sudah pun mengawal PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu) dan SUPP. Tiada sesiapa pun dalam PBB atau SUPP berani bertindak menentang Umno,” kata Wong lagi.
Begitu juga Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha yang memberi amaran agar komuniti Cina tidak mengabaikan BN kerana kekurangan perwakilan dalam kerajaan negeri akan menjejaskan kepentingan komuniti itu sendiri.
Kong berkata komuniti itu menikmati lebih banyak keistimewaan di Sarawak berbanding rakan-rakan mereka di Semenanjung. Ini dapat dilihat dalam jawatan-jawatan kemasyarakatan seperti penghulu, pemancar dan kapitan.
“Mereka perlu faham bahawa jika mereka memutuskan untuk tidak memberi undi kepada perwakilan mereka, parti-parti lain dalam perikatan mungkin akan menggunakan (kesempatan itu) untuk mengatasi SUPP sebagai alasan mengubah setiap perkara,” kata Kong.
SUPP bertembung dengan DAP di 15 kerusi yang majoritinya pengundi Cina.
Kehadiran dalam jumlah ramai pada perhimpunan ceramah DAP dan peningkatan aliran derma menyebabkan sesetengah pihak meramalkan ia akan menang di kesemua 15 kerusi ditandinginya.
Wong yakin bahawa rekod prestasi DAP yang memperjuangkan kepentingan semua kaum akan terbukti dengan sendirinya meskipun ada yang memainkan dakwaan politik perkauman.
“Kaum Iban tahu bahawa saya bercakap mengenai hak tanah mereka di Dewan Undangan Negeri. Mesej DAP merentasi semua kaum,” katanya.
Persaingan sengit di 15 kerusi dipercayai turut membawa kepada kerja-kerja menabur wang dalam jumlah yang banyak untuk mendapatkan undi, kata DAP.
“Jika dahulu setiap undi dibeli dengan RM100, sekarang ia meningkat kepada minimum RM300. Di Bukit Assek RM300, di Bawang Assan RM500. Di Meradong RM1,000,” kata Wong.
Pengundi-pengundi didatangi ejen-ejen yang menawarkan RM100 hingga RM300 bergantung pada kerusi, secara spontan dan baki dibayar kemudian.
Sebaik sahaja undi dibuang, pengundi perlu menunjukkan bukti foto yang diambil menggunakan kamea telefon mudah alih untuk mendapatkan baki bayaran selepas hari pengundian.
Baki bayaran hanya akan dibayar jika BN menang, kata Wong. Ini untuk memberi insentif kepada pengundi untuk mendapatkan seramai pengundi yang boleh untuk menyokong BN.

BILA AGAKNYA SENATOR BOY NAK DAPAT SURAT? LEPAS SARAWAK?


Murugiah sahkan tidak disambung senator, gugur timbalan menteri

April 14, 2011
IPOH, 14 April — Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah mengesahkan beliau telah menerima surat memaklumkan jawatannya sebagai anggota Dewan Negara tidak akan disambung.

Laporan media hari ini memetik Murugiah(gambar) sebagai berkata beliau akur dengan kepimpinan parti dan Barisan Nasional (BN).
“Saya akur dengan keputusan parti. Ini kerana telah ada peraturan dan perjanjian yang ditetapkan jelas yang seseorang ahli yang dilantik tidak boleh memegang jawatan itu lebih daripada tempoh masa yang ditetapkan.
“Keputusan itu menjadikan saya orang pertama yang melaluinya dan sebagai ahli parti MIC saya harus mematuhinya demi kebaikan parti dan Barisan Nasional (BN),” kata laporan Berita Harian yang memetik Bernama.
Semalam, The Malaysian Insider melaporkan Murugiah akan digugurkan sebagai timbalan menteri ekoran kedudukannya sebagai Senator yang berakhir Isnin ini tidak disambung.
MIC dipercayai akan mencalonkan Pengerusi MIC Pulau Pinang, Datuk PK Suppiah, bagi menggantikan tempat bekas Ketua Pemuda Parti Progresif Rakyat (PPP) yang menyertai MIC tahun lalu.

Wednesday, April 13, 2011

MAMPUKAH BN TABUR DUIT TANPA HASIL?


2008 ramai calon Pakatan yang dipilih lemah sahsiahnya dan tidak yakin menang dan apabila menang ramai yang terkejut beruk. Sebab itu ada yang selepas menang tak keluar rumah. Berbeza dengan keadaan sekarang dimana keyakinan untuk menang lebih tinggi. Bagi Sarawak kehadiran penduduk untuk mendengar ceramah meyakinkan berbeza dengan ceramah di Semenanjung kadangkala dipenuhi oleh orang luar bukan rakyat tempatan. Kesukaran laluan untuk menuju ketempat ceramah menceritakan keadaan sebenar. JOM UBAH. 

Sebut fasal UBAH. PRU13 nanti harap setiap negeri PAKATAN RAKYAT boleh sediakan satu maskot seperti UBAH di Sarawak. Sekurang-kurangnya mak bapak mungkin terpaksa beli sebab anak dia nak.... ahak ahak ahak

BN dijangka tabur jutaan ringgit pada 4 hari terakhir kempen

SATOK: Barisan Nasional dijangka akan menabur jutaan ringgit bukan sahaja kepada pengundi, malah kepada calon-calon KEADILAN yang bertanding pada 4 hari terakhir kempen Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mengulas laporan mengenai calon KEADILAN bagi kerusi DUN Baleh, Bendindang Manja yang ditawarkan sejumlah wang supaya menarik diri daripada bertanding dalam pilihan raya itu, 16 April ini.
“Kita menjangkakan wang akan digandakan dan ia diluar kawalan kami. Pihak lawan sememangnya menggunakan taktik ini, bahkan hanya satu hari selepas penamaan pun ada diantara calon KEADILAN yang ditawarkan untuk menarik diri.
“Tapi, syukurlah setakat pemantauan kita, calon-calon masih bersama dengan rakyat. KEADILAN akan mengawal supaya tiada anasir Barisan Nasional yang akan mendekati untuk membeli calon kita,” kata Rafizi pada sidang media di Bilik Gerakan Utama KEADILAN, dekat Satok hari ini.
Beliau menjelaskan, sehingga kini tidak ada tanda yang menunjukkan calon-calon KEADILAN akan goyah walaupun tahu bahawa tawaran tersebut akan datang dari pelbagai pihak.
“Agak sukar sekarang ini bagi mereka menarik diri dan mengkhianati melihatkan kepada gelombang sokongan rakyat,” kata Rafizi.
Dalam pada itu, Rafizi mengingatkan kepada pengundi di Sarawak bahawa jumlah ribuan ringgit yang ditawarkan adalah terlalu sedikit jika dibandingkan dengan 30 tahun penderitaan rakyat Sarawak.
“Mereka beri seribu kita minta dua ribu. Mereka beri dua ribu, kita minta tiga ribu.
“Justeru saya ulang kepada para calon untuk turun bertemu dengan rakyat dan beritahu mereka untuk ambil wang itu, sebab ia memang wang anda.
“Tetapi undi adalah rahsia. Jangan lepaskan peluang, kerana hanya masa inilah sahaja kita mampu buat perubahan. Jika mahukan perubahan, undilah Pakatan Rakyat,” ujarnya.

OFFICIAL. KRISIS FUKUSHIMA DINAIKKAN KE TAHAP 7 (tak sempat pegi 6)

Nuclear accident level raised to maximum
Japan's nuclear safety agency has raised the crisis level at the stricken Fukushima Daiichi nuclear power plant to 7, from the current 5.

The agency told reporters on Tuesday that large volumes of radioactive substances that could affect human health and the environment are being released in a wide area.

Level 7 is the highest rank on an international standard and equivalent to the severity recorded after the Chernobyl disaster in 1986.

But the agency said the volume of radiation from Fukushima is one-tenth that at Chernobyl.

The agency said its calculations show that 370-thousand terabecquerels of radioactive iodine 131 and cesium 137 have been released from the plant.

The nuclear safety commission, in a joint press conference with the agency, put the estimated leak at 630-thousand terabecquerels of both substances.

One terabecquerel is equivalent to one trillion becquerels. Both organizations say the leak constitutes a level-7 crisis.

Senior agency official Hidehiko Nishiyama said 29 people died of acute radiation exposure at Chernobyl but there are no fatal radiation casualties at Fukushima.

He added that at Chernobyl the nuclear reactor itself exploded in contrast to the Fukushima plant, which was damaged by hydrogen explosions. He said the reactors themselves retain their shape.

Nishiyama also said the upgrade does not affect the existing evacuation plan, which was made on the basis of the same radiation evaluation.

The agency is required to announce the severity of a crisis at a nuclear facility based on the international standard from zero up to 7 set by the International Nuclear Event Scale.

Tuesday, April 12, 2011 13:09 +0900 (JST)

Tuesday, April 12, 2011

FUKUSHIMA CECAH TAHAP SAMA CHERNOBYL - katakan tidak kepada nuklear


Japan to raise Fukushima crisis level to worst
The Japanese government's nuclear safety agency has decided to raise the crisis level of the Fukushima Daiichi power plant accident from 5 to 7, the worst on the international scale.

The Nuclear and Industrial Safety Agency made the decision on Monday. It says the damaged facilities have been releasing a massive amount of radioactive substances, which are posing a threat to human health and the environment over a wide area.

The agency used the International Nuclear and Radiological Event Scale, or INES, to gauge the level. The scale was designed by an international group of experts to indicate the significance of nuclear events with ratings of 0 to 7.

On March 18th, one week after the massive quake, the agency declared the Fukushima trouble a level 5 incident, the same as the accident at Three Mile Island in the United States in 1979.

Level 7 has formerly only been applied to the Chernobyl accident in the former Soviet Union in 1986 when hundreds of thousands of terabecquerels of radioactive iodine-131 were released into the air. One terabecquerel is one trillion becquerels.

The agency believes the cumulative amount from the Fukushima plant is less than that from Chernobyl.

Officials from the agency and the Nuclear Safety Commission will hold a news conference on Tuesday morning to explain the change of evaluation.
Tuesday, April 12, 2011 05:47 +0900 (JST)

Monday, April 11, 2011

UTK HEBAHAN - MIMBAR SGOR - SKIM MIKRO KREDIT


Pemberita TV8 Tak beretika - MULUT JAMBAN

Pegi Sarawak buat laporan fasal Pilihanraya Sarawak la. Kata kes dalam siasatan polis pi lah soal polis dulu. Apa hal pi tanya DSAI? Kan dah kena sedas dengan pemberita yang lain siap tepuk tangan ramai-ramai lagi. Kah kah kah... memang mulut jamban.
Polis Tidak Minta Serah Jam Tangan Omega - Anwar
KUCHING: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan beliau mahupun isterinya, tidak akan menunjukkan jam Omega yang didakwa masih berada dalam simpanan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bagi membuktikan bahawa ia masih berada dalam simpanan mereka seperti yang digesa banyak pihak.
Menurut beliau, tiada keperluan untuk isterinya menunjukkan jam berkenaan kepada umum kerana tidak diminta pihak polis berbuat demikian.
Sebaliknya, Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berang apabila diajukan soalan berhubung bila Wan Azizah akan menyerahkan jam berkenaan kepada polis untuk disiasat.
Tegas Anwar, beliau tidak akan terperangkap dengan mainan media yang didakwanya menjadi perkakas Umno untuk menjatuhkan karier politiknya.
"Bila polis minta? Bila polis minta? Bila polis minta? Saya tanya anda bila polis minta?" soalnya berulang kali kepada wartawan sebuah stesyen televisyen nasional pada sidang media di sini, Ahad.
Ditanya sama ada beliau ataupun isterinya bersedia untuk menyerahkan jam berkenaan kepada polis, Anwar berkata: "Mengapa perlu serah, polis tak minta."
Beberapa pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak supaya Wan Azizah menunjukkan jam Omega milik Anwar yang didakwa berada dalam simpanannya bagi menjawab dan melenyapkan spekulasi yang mengaitkan lelaki dalam video perlakuan seks dengan seorang wanita yang disiarkan dalam banyak laman web adalah suaminya.
Menurut mereka, Wan Azizah wajar membuktikan jam itu berada dalam simpanannya dan bukan yang ditemui pada wanita itu bagi menghilangkan rasa curiga rakyat yang ketika ini keliru dengan pelbagai maklumat mengenai rakaman video berkenaan.

KATAKAN TIDAK KEPADA NUKLEAR - RAKYAT JEPUN SUDAH SEDAR.

Anti-nuclear activists hold rally in Tokyo
Demonstrators have staged a rally in Tokyo to call for the closure of all nuclear power plants in Japan.

The protest was organized by 8 anti-nuclear groups following a series of problems at the Fukushima Daiichi nuclear plant after the massive quake and tsunami hit northeastern Japan on March 11th.

The organizers say about 2,000 people took part in Sunday's demonstration.

A representative told the participants they should urge the government to make a policy shift to use alternative energy resources and shut down all the nuclear power plants in Japan.

The protesters marched more than 4 kilometers, holding up banners.

Outside the industry ministry and the headquarters of Tokyo Electric Power Company, the demonstrators called on the government and the firm to take more responsibility for what happened at the Fukushima plant.

They also demanded that Chubu Electric Power Company shut down its Hamaoka nuclear plant in a coastal area of Shizuoka Prefecture, saying it could easily be damaged by tsunami.

A 51-year-old man said he joined an anti-nuclear demonstration for the first time because he wanted to do something to prevent a recurrence of the ongoing nuclear crisis. He said the government should create a new energy policy that does not rely on nuclear power.

A 37-year-old woman who took part in the event with her daughter said nuclear power plants should be closed to protect children from radiation.

Sunday, April 10, 2011 18:35 +0900 (JST)

Cerita Dolu Dolu