Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Thursday, July 21, 2011

UUMANG AIH.... TAK MAIN BAWAH 6.0 DAH SEKRG KAT MANA-MANA PUN


Magnitude 6.1 quake occurs in Uzbekistan
A powerful earthquake occurred in Central Asia's Uzbekistan on Wednesday, killing at least 13 people.

The US Geological Survey says the quake's magnitude was 6.1 and the epicenter was near Uzbekistan's border with Kyrgyzstan.

The Uzbekistan government says 86 people were injured.

A number of residential buildings have been reportedly damaged in the eastern Uzbek province of Fergana, about 40 kilometers east of the epicenter.
Thursday, July 21, 2011 07:31 +0900 (JST)

Wednesday, July 20, 2011

NASIB BAIK UITM MASIH TAHU MALU

UiTM Tidak Cadang Anugerah Ibrahim Ali
PETALING JAYA: Universiti Teknologi MARA (UiTM) tidak bercadang untuk mewujudkan 'Anugerah Ibrahim Ali' kepada para pelajarnya.
Kata Naib Canselor, Profesor Datuk Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar, tanpa mendapat kelulusan Lembaga Pengarah dan Senat universiti berkenaan, UiTM tidak boleh sewenang-wenangnya menerima atau mencadangkan anugerah seumpama itu.
Malah beliau berkata, universiti itu tidak pernah mencadangkan sebarang anugerah menggunakan nama pemimpin tertentu seperti yang dihebahkan melalui laman web Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak) - salah satu jabatan di bawah universiti berkenaan.
Sebaliknya Profesor Sahol berkata, wujud salah faham mengenai hebahan berkenaan apabila ia dibuat tanpa melalui proses dan prosedur yang ditetapkan.
"Anugerah itu dicadangkan oleh Datuk Ibrahim Ali sendiri tetapi sebelum anugerah boleh diberi, perlu dibawa ke Senat dan lembaga. Namun mereka terlepas pandang kerana ada jabatan yang buat hebahan melalui web.
"UiTM prihatin tentang keadaan semasa dan tidak akan terima anugerah tersebut tanpa kelulusan Senat dan Lembaga Pengarah," kata Profesor Sahol yang dipetik menerusi akaun facebook peribadinya di sini, Rabu.
Beliau mengulas mengenai pandangan beberapa pihak berhubung cadangan pemberian Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu.
Anugerah berkenaan diilhamkan oleh Ibrahim sendiri dan hadiahnya juga akan ditaja oleh beliau yang juga Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa).
Ibrahim yang kini Ahli Parlimen Pasir Mas (Bebas) adalah graduan UiTM. Beliau menuntut di universiti itu dari tahun 1971 hingga 1974.
Menjelas lanjut mengenai proses mewujudkan sesuatu anugerah, Profesor Sahol berkata, cadangan itu jika mempunyai merit, perlu dibahaskan oleh badan bebas yang dianggotai oleh sekumpulan profesor, dekan dan rektor kampus.
"Prosesnya bukan mudah dan mengambil masa. Di senat ada 60 profesor, dekan dan rektor kampus. Masing-masing bertindak secara individu, tidak ada proses melobi atau paksaan kerana ia satu badan yang kuat dan bebas di UiTM.
"Senat UiTM tahu apa yang terbaik dan apa nama anugerah yg perlu dicadangkan," katanya.

Hormat Penganut Agama Lain, Jangan Terpengaruh Politik Sempit Umno-BN

HARAP SELANGOR JUGA BOLEH LAKSANAKAN BERPERINGKAT KALAUPUN TIDAK SEPENUNHNYA.

Ditulis oleh Naeem Raffie19/07/2011


 Utusan Malaysia dan juak-juak parti itu serta MCA mendakwa langkah PAS itu menunjukkan ia tunduk kepada tekanan DAP.
KUALA LUMPUR 19 JULAI : Mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata isu-isu yang berkaitan agama lain harus diselesaikan dengan adil selain mengambil kira-kira lunas Islam.

Beliau menegaskan ajaran Islam mengajar agar hak penganut agama lain juga harus dibela dengan seadil-adilnya.

Abdullah membuat komen itu dua hari selepas kerajaan pimpinan PAS di Kedah bersetuju membenarkan pusat-pusat hiburan di Kedah meneruskan operasi pada bulan Ramadhan dengan syarat orang Islam dilarang berkunjung ke premis itu.

Tindakan itu bertujuan memelihara kemuliaan Ramadhan di samping melindungi hak peniaga bukan Islam. Bagaimanapun keputusan itu dikecam oleh akhbar kawalan Umno

Kerajaan Negeri Kedah sebelum ini bercadang menguatkuasakan undang-undang yang diluluskan oleh Umno-BN pada tahun 1997 tetapi tidak pernah dilaksanakan.

Peraturan itu melarang sebarang konsert dan pertunjukan hiburan ala Barat pada bulan Ramadhan.

Bagaimanapun selepas perbincangan dengan pemilik premis berkenaan, Menteri Besar Datuk Seri Azizan Razak bersetuju membenarkan premis berkenaan beroperasi namun penguatkuasaan melarang orang Islam mengunjunginya akan diperketatkan.

Abdullah yang juga Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia berkata Islam menuntut hak penganut agama lain harus dibela dengan seadil-adilnya.

“Selain sifat muhibah yang dipupuk agama Islam, juga menjadi tanggungjawab dalam agama kita ini sifat dan amalan berpegang teguh kepada janji baik yang telah dimeterai termasuk dengan penganut-penganut agama yang lain.

“Sejarah umat Islam menjadi saksi akan kepentingan menunaikan amanah dan berpegang pada janji bukan hanya sesama umat Islam tetapi juga bukan Islam,” kata beliau dalam ucapan perasmian Seminar al-Quran dan Cabaran Pluralisme Agama: Pengajaran Masa Lalu, Keperihalan Semasa dan Hala Tuju Masa Depan.

Teks ucapannya dibacakan oleh Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia Datuk Nik Mustapha Nik Hassan.

Dalam pada itu, Pengerusi Sekretariat Ulama Asia, Ustaz Ghani Shamsuddin menggesa rakyat di negara ini supaya tidak mudah diperkotak-katikkan oleh laporan media kawalan Umno-Barisan Nasional.

Malah nasihat beliau kepada pimpinan Pakatan Rakyat juga semoga tidak goyah dan termakan dek hasutan media yang mahu memecahbelahkan gagasan itu.

"Fitnah-fitnah itu sudah pastinya bukan bertujuan baik. Ianya dilaksana bagi menimbulkan rasa kebencian yang menebal, ketakutan supaya mereka boleh menangguk di air yang keruh untuk merialisasikan perpecahan," kata beliau.

"Jelas tujuan mereka adalah untuk melaga-lagakan, mempersenda dan menjadikan gagasan pakatan sebagai sasaran kebencian rakyat dengan tuduhan 'diperkuda' dan
'memperkuda', sedangkan kita sangat jelas siapa sebenarnya yang diperkuda, bagaimana media massa diperkuda?" soal Ghani.
Justeru menurut beliau, hal-hal seumpama itu tidak perlu dilayan dan menyeru rakyat mahupun parti politik yang teraniaya dengan pencaturan jahat kerajaan pemerintah, segera keluar dari perangkap mereka dan menumpukan kepada perjuangan dasar untuk membela nasib rakyat.

"Kejahatan, rasuah, salahguna kuasa dan penindasan terhadap rakyat yang masih belum terbela nasibnya, ini adalah antara perkara yang perlu diberikan perhatian daripada isu yang sengaja ditimbulkan oleh mereka sekarang walaupun ianya tidaklah satu perkara yang kecil untuk dihadapi," kata beliau. 

Cerita Dolu Dolu