Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, May 16, 2006

Mesyuarat PIBG - Ada masalah?

Hari Ahad 14 May 2006, ada Mesyuarat PIBG di sekolah anak saya. Antara perkara-perkara berbangkit yang telah di maklumkan adalah :
  1. Masalah air di tandas. Tekanan air rendah terutama di bangunan baru menyebabkan kadang-kala air tiada.
  2. Kualiti makanan di kantin terutama untuk pakej makanan tengahari.
  3. Bumbung bocor.
  4. Kelewatan buku teks menyebabkan murid-murid di marahi sedangkan ianya bukan berpunca dari kesilapan anak-anak.
  5. Tiada bilik persalinan (bilik kering) untuk PE.
  6. Anak-anak sakit dan perlu ke hospital.

Banyak lagi perkara kecil yang di timbulkan.

Segala perkara tersebut samada harus di uruskan oleh Guru Besar atau guru-guru. Guru Besar sebagai pentadbir tetapi guru-guru perlu mengajar. Jika anak murid sakit, guru perlu hantar ke klinik. Bagaimana dengan kelas beliau? Masalah pentadbiran juga sama.

Bayangkan senario begini. Setiap sekolah mempunyai seorang Eksekutif Pentadbiran Am - General Affair Executive - yang menguruskan hal-hal am di sekolah seperti pengurusan bangunan, komunikasi dengan pihak luar. Dia bukannya guru dan guru tidak perlu diganggu untuk melaksanakn tugas mengajar. Urusan pembaik pulihan dan komunikasi dengan Jabatan Pelajaran Negeri atau Kementerian juga boleh di laksanakan.

Bagaimana untuk mencapai matlamat ini. Berapa banyak sekolah yang ada di Malaysia? Berapa ramai graduan menganggur? Sedangkan statistik menunjukkan Pentadbiran, Sains Sosial dan Perundangan merupakan pilihan graduan. Dikatakan graduan menganggur sebanyak puluhan ribu. Statistik penggangur yang di rekod mencecah 400,000 orang dan itu merupakan bancian tahun 2004. Sekarang? lebih ramai lagi agaknya. Bayangkan graduan ini dilantik sebagai Eksekutif Pentadbiran Sekolah, bukan sahaja masalah graduan menganggur dapat di selesaikan tetapi juga beban guru dapat di leraikan. Kerani bukan orang yang sesuai untuk melaksanakan tanggungjawab tersebut.

Pandangan saya yang mungkin tidak mendapat maklum balas dari mana-mana pihak.

Cerita Dolu Dolu