Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Thursday, August 18, 2011

TAK SETUJU! Baik SERTAI dari boikot walau keputusan boleh diramal.


Jika tetap meneruskan tindakan tidak mahu sertai apa beza dengan ADUN BN di Selangor yang dilantik ketua SELCAT tapi menolaknya dengan alasan bermotif politik? Bukankah perkara dan apa hasil dari perbincangan sudah boleh diramal tetapi adakah dengan tidak menyertainya, PR telah mengambil tindakan yang betul? Maka apa bezanya tindakan KDN menghalang BERSIH? Mungkin ruang yang diberi AMAT TERHAD tetapi adakah ianya dapat memberi lebih menafaat dengan memboikot? Wakil PR ada 3 jadi? Nak semua diwakili PR baru nak setuju ke? Biar berada di dlam dan boleh menyalurkan makjlumat yang lebih sempurna kepada rakyat dari mendengar keputusan sahaja. JANGAN JADI BODOH kerana kita sudah ketahui lantai menari tidak rata, kena lah tukar rentak tari bukan ikut rentak tari diberi. COMPRANDE?

KUALA LUMPUR, 18 Ogos — Pakatan Rakyat kemungkinan tidak akan menyertai jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang dibentuk Datuk Seri Najib Razak jika ia tidak memenuhi harapan perikatan pembangkang itu.
Kabinet memutuskan keanggotaan jawatankuasa itu semalam.
Pemimpin Pakatan Rakyat memberitahu The Malaysian Insider bahawa pentadbiran Najib meneruskan pendekatan mengadakan jawatankuasa itu tanpa berbincang dengan parti-parti lain.
“Sebenarnya, kami tidak tahu apa terma-terma rujukan (jawatankuasa pilihan khas),” kata Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang khuatir skopnya kemungkinan terlalu cetek dan tidak melibatkan perbincangan yang mendalam.
Ahli Parlimen Gombak ini menambah, perikatan pembangkang akan membuat keputusan sama ada pihaknya wajar mengambil bahagian atau tidak berdasarkan terma rujukan.
Ahli Parlimen DAP Lim Kit Siang juga berkata kenyataan Najib malam tadi hanya membawa lebih banyak keraguan berhubung kewibawaan jawatankuasa tersebut, yang mempunyai lima wakil dari Barisan Nasional (BN).
Jawatankuasa itu pada umumnya mempunyai sembilan anggota iaitu lima dari BN, tiga mewakili pembangkang dan seorang Bebas.
“Kenyataan Datuk Seri Hishammuddin Hussein semalam bahawa dakwaan mengenai pengundi kalangan warga asing akan dijawab di PSC menunjukkan kerajaan tidak sanggup berhadapan dengan jawatankuasa pilihan khas ini, tetapi akan mengalihkan beban kepadanya kelak,” kata Ahli Parlimen Ipoh Timur ini.
Lim merujuk kepada kenyataan Hishammuddin semalam bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara akan bekerjasama untuk meneliti dakwaan PAS mengenai daftar pemilih.
“Tiada perundingan dengan Pakatan Rakyat mengenai apa yang dipanggil jawatankuasa dwipartisan,” kata Lim sambil menyifatkannya lebih bersifat “helah” politik.

Monday, August 15, 2011

HARAP RAHIM SERIUS UTK MOHON UNDANG-UNDANG DIWARTAKAN

But I have problems to digest. When somebody 'full of colors' talked, it gave me a bloated  stomach and lots of gasses.


Pembangkang tidak serius: Rahim 

ALOR GAJAH - Sikap pembangkang tidak menunjukkan kesungguhan berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama sebelum ini, ternyata mengecewakan banyak pihak, terutama rakyat. 

Veteran UMNO, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik berkata, pembangkang nampak tidak serius dengan masalah murtad membabitkan umat Islam yang dilihat semakin membimbangkan. 

“Mereka seperti tidak berminat untuk mengambil tahu tentang isu serbuan di gereja terbabit, walaupun seramai 12 orang yang beragama Islam dikesan menghadiri majlis tersebut,” katanya. 

Beliau berkata demikian di program Menghayati Ramadan dan penyampaian sumbangan kepada Ibu-ibu Tunggal Seri Mastana di Kampung Seri Tanjung, Masjid Tanah semalam. 

Beliau meminta Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan mana-mana jabatan berkaitan berperanan lebih tegas dalam bertindak memantau keadaan yang boleh memecahbelahkan umat Islam. 

Bekas ketua menteri Melaka itu memuji keberanian Exco Agama Negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Ali yang berpendirian tegas menyokong tindakan Jais dalam melakukan pemantauan dan pemeriksaan ke atas gereja terbabit. 

“Keberanian beliau perlu dicontohi ahli Pas lain supaya mereka tahu pentingnya isu ini kerana membabitkan akidah umat Islam. Malah, isu memurtadkan umat Islam di negeri Selangor bukan sesuatu baru. 

“Tetapi pembangkang dilihat lebih berminat meraih undi semata-mata supaya kekal berkuasa, sedangkan mereka gagal pertahankan kepentingan umat Islam kerana soal akidah adalah sesuatu yang sensitif,” katanya.

Sunday, August 14, 2011

SETUJU LARANGAN. KEBANYAKAN BUKAN BACA TAPI PAKAI RAKAMAN


Ada rakaman yang apabila menggunakan pembesar suara melantunkan bunyi yang agak nyaring dan akhirnya hanya menimbulkan bunyi kebingitan dan bukan kelunakan bacaan Al-Quran. JAKIM pula tetiba nak main politik nak bincang dengan Majlis Fatwa PP fasal isu ni.
Nik Aziz Sokong Larangan Bacaan Al-Quran Guna Pembesar Suara
KOTA BAHARU: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju amalan bacaan al-Quran dibuat menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu mesyarakat sekitarnya.
Mursyidul Am PAS itu berkata perbuatan itu tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat setempat sehingga boleh menyusahkan mereka dan seseorang Islam harus menghormati masyarakat sekeliling dengan tidak membuat bising, walaupun dengan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara.
Sehubungan itu, beliau menyokong tindakan Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang melarang bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktuSubuh.
"Kita (umat Islam) hanya dibenarkan melaungkan suara ketika azan untuk mengerjakan solat. Oleh itu, saya tidak bersetuju jika masjid menggunakan pembesar suara sehingga menjejaskan orang lain yang sedang tidur atau sakit," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koperasi Rakyat Kelantan Berhad(KRKB) di sini, Ahad.
Beliau ditanya mengenai tindakan Kerajaan Pulau Pinang melarang penggunaan pembesar suara semasa mengaji al-Quran pada waktu subuh di masjid dan surau dinegeri itu.

HARAP RAIS DPT BANTU SBB SEMUA KENGKAWAN TAKDAPAT LAGI.


Bersih 2.0 Rally Participants Received Rm50 Each, Says 

Rais

JEMPOL, Aug 13 – Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim today disclosed that the participants in the Bersih 2.0 rally on July 9 in the federal capital were actually paid by those with vested interest in the issue.
He said some of the participants were paid RM50 each to wear a yellow-coloured T-shirt and join the rally.
Besides money, the participants were also given free meals, he said.
“This proves that the action taken by those wearing the yellow shirts or their leaders was moved by political rewards,” he said after breaking fast with residents in Felda Lui Timur here today.
Rais said the matter (payment for joining the street demonstration) was stated in reports compiled by the ministry’s agencies including the Special Affairs Department (Jasa).
Meanwhile, the minister also called on the public, especially the Bersih 2.0 rally participants, to learn the lessons from the London riots.
“Look at the courtesy showed by the Royal Malaysia Police when dealing with the Bersih protestors and controlling the situation during the rally as compared to what happened in London,” he said.
He said the police in other countries would not hesitate to use brutal tactics in enforcing the law in their country, but the Malaysian police had displayed high level of patience and tolerance despite being provoked and bad-mouthed by aggressive demonstrators.

TAK SANGKA DAP PUNYA PENGARUH KUAT DI PERLIS.

Sebab ianya berlaku di Pulau Pinang, dengan mudah sahaja ianya menjadi isu politik dan tempat menjadikan DAP sebagai kambing hitam dan membuat tuduhan liar mengatakan DAP menghina dan campurtangan dalam hal ehwal Islam. Sedangkan isu ini diwartakan oleh Majlis Fatwa Negeri yang Majlis Agama negeri pun patuh kepada Majlis Fatwa. Sebelum itu baca jugalah catatan dibawah iaitu kenyataan Mufti Perlis dan makluman BAHAWA Perlis telahpun melaksanakan garis panduan yang sama semenjak 2007 iaitu jauh sebelum PRU-12, 308 yang kita ketahui dari 2004 hingga 0208 BN mendapat mandat yang amat besar dengan Pak Lah sebagai PM. 
Menurut Dr Juanda, Jawatankuasa Fatwa Perlis telah membincang hal berkenaan sejak 30 April 2007 dan dalam garis panduan masjid di negeri itu diletakkan satu klausa: 'tidak membaca dan memperdengarkan ssebarang bacaan selain azan dengan kuat sebelum dan selepas'.

Keputusan itu juga telah diluluskan dalam mesyuarat Majlis Agama Islam Perlis pada 25 Julai 2007 yg dipengerusikan oleh Tuanku Raja Muda Perlis.

“Mikrofon (di) masjid hanya boleh laungkan azan waktu subuh sebanyak dua kali sahaja iaitu azan pertama 30 minit sebelum subuh dan kemudian azan subuh.

“Ini adalah amalan yang menepati kehendak Sunnah Nabi SAW yang sepatutnya dipatuhi oleh semua umat Islam yang cintakan Sunnah Nabi SAW yang sahih.

Pihak yang pertikai adalah jahil tentang hukum dan peranan masjid dalam Islam,” katanya.


source: http://milosuam.blogspot.com/2011/08/perlis-dah-lama-larang-baca-al-quran.html#ixzz1UxX32kdP

UNTUK AHLI SAHAJA?

A SELF EXPLANATORY PICTURE

Cerita Dolu Dolu