Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Saturday, August 21, 2010

BUKAN NABI DOA UNTUK DUA UMAR?

"Justeru, tidak wajarlah di dalam doa khutbah kedua solat Jumaat dimasukkan doa untuk mereka yang bukan Islam kerana ia tidak pernah dilakukan walaupun di zaman Nabi," katanya kepada Bernama di sini, pada Jumaat. 
Doa untuk dua Umar tersebut adalah Umar Al-Khattab dan Abu Jahal agar mereka mendapat hidayah.
Hentikan Segera Guna Nama Guan Eng Dalam Khutbah Jumaat
BESUT: Perbuatan menggunakan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah kedua solat Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hendaklah dihentikan segera kerana ia bercanggah dengan hukum Islam dan undang-undang negara.
Penasihat Agama kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata sekiranya perkara tersebut benar-benar berlaku, ia amat memalukan kerana jelas menjatuhkan maruah Islam yang mempunyai hukum dan peraturan tersendiri.
Katanya, khutbah Jumaat adalah satu ibadat yang diwajibkan kepada setiap umat Islam dan ia tidak boleh disamakan dengan sesuatu majlis yang dimana aturcaranya boleh diubahsuai sesuka hati dan tidak berlandaskan hukum.
"Justeru, tidak wajarlah di dalam doa khutbah kedua solat Jumaat dimasukkan doa untuk mereka yang bukan Islam kerana ia tidak pernah dilakukan walaupun di zaman Nabi," katanya kepada Bernama di sini, pada Jumaat.KALAU MACAM INI TAK MENGAPA

Nak suruh Polis buat Apa?

Bukankah kalau kes begini harus dilapor kepada MAIPP dan kalau salah atau tak menepati rukun khutbah umaat Imam tersebut telah menyebabkan Solat Jumaat tidak sah? Maka seharusnya dirujuk ke mahkamah syariah jika perlu. Polis nak buat apa kes macam ni?? 

Doa khutbah kedua: Pemuda UMNO Bagan lapor polis

21/08/2010 1:32pm

BUTTERWORTH 21 Ogos - Pemuda UMNO Bahagian Bagan hari ini membuat laporan polis di Balai Polis Butterworth ekoran doa yang dibacakan khatib, Zakaria Ahmad pada solat Jumaat di Masjid Jamek Kubang Buaya di sini semalam.
Dalam doa khutbah keduanya, Zakaria membacakan doa yang berbunyi "Ya Allah Ya Tuhanku, Kau selamatkanlah pemimpin kami Lim Guan Eng dan rakan-rakan kepimpinan kerajaan negeri".
Zakaria juga didakwa tidak mendoakan kesejahteraan untuk Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abas.
Laporan itu dibuat Ketua UMNO bahagian itu, Sheikh Hussein Mydin yang turut dihadiri beberapa Ketua Pemuda UMNO bahagian negeri Pulau Pinang. - Utusan

MOVE AWAY PAUL. ITS HARRY TIME.

Crocodile predicts Australian election results
A crocodile that predicted the winner of the World Cup of soccer has used his power again to pick the winner of Australia's election.

Harry is kept in a tourist facility in Darwin, Northern Australia.

Harry predicted that Spain would win the World Cup in South Africa. He is viewed as a competitor to the octopus that correctly predicted whether Germany would win or lose throughout the tournament.

Australia's general election is a close contest between the Labor Party led by the country's first woman prime minister, Julia Gillard, and the conservative coalition that hopes to reclaim power after 3 years of Labor governance.
Harry selected the winner in his pen. A piece of chicken with a caricature of Gillard and another with the image of her opponent were dangled in front of him.

After staring at both candidates from underwater for about 5 minutes, Harry suddenly lifted his 700-kilo body and snatched at the chicken under Gillard's image.

By Sunday morning, results will show whether Harry is right.

CUBA TANYA ZAHID HAMIDI INI....

Semenjak dua-menjak kecoh fasal khutbah Jumaat kat Penang doa untuk LGE.

Pertama: Apakah rukun Khutbah?
Kedua : Mana lebih patut
           a - mendoakan Ketua Menteri walaupun bukan Islam - agar diberikan hidayah dan pertunjuk atau pun semoga ia memerintah dengan adil
           b - solat hajat dimasjid mendoakan semoga diberikan kemenangan  kepada calon bukan Muslim menentang calon Muslim di kawasan majoriti Muslim (Melayu)

LU PIKIR LAA SENDIRI !!!

Tentu tak ada kat UTUSAN kot tapi amat menarik ulasan USTAZ ASRI berkaitan hal ini.

Friday, August 20, 2010

GPMS berani Bantai Raja Nong Chik?

Kalau PR tak pegang Selangor dan P.Pinang, agak-agak berani ke GPMS cakap macam ni? Kalau nak kenakan LGE, kena batang hidung sendiri..... Bukti jelas, untuk selamatkan NEGARA, BN perlu kalah (Still - Kalau kata BN harus dihapuskan 100% aku tak setuju juga - check and balance tetap perlu)

Orang Melayu akan merempat – NGO

KUALA LUMPUR 19 Ogos – Semua pihak yang telah diamanahkan menjaga kepentingan orang Melayu perlu mengambil serius tindakan meroboh perkampungan Melayu atas alasan pembangunan sehinggakan orang Melayu hilang tempat tinggal dan tanah warisan mereka. (Sapa ye yangselama ni tak jaga amanah tu?)
Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Jais Abdul Karim berkata, jika tindakan meroboh perkampungan Melayu terus dibiarkan berlaku, orang Melayu akan merempat di negeri sendiri kerana tiada tanah serta tidak mampu membeli rumah.
Tegasnya, GPMS bersetuju dengan sebarang usaha melindungi perkampungan Melayu di seluruh negara terutamanya di Pulau Pinang tetapi pihak berwajib seperti UDA Holdings Berhad dan yayasan-yayasan bumiputera perlu memainkan peranan mereka.
“Cadangan mewartakan kampung Melayu sebagai kampung tradisi juga boleh diterima tetapi situasi di Pulau Pinang berbeza dengan negeri lain memandangkan status tanah milik swasta sedangkan di negeri lain tanah milik peribadi.
“Bila pihak swasta dan kerajaan negeri pula bersekongkol untuk menghalau orang Melayu, ke mana mereka mahu pergi sedangkan pampasan yang diterima tidak cukup untuk membeli rumah kos rendah sekalipun.

“Jika tidak dipertahankan perkampungan Melayu, hasrat kerajaan negeri Pulau Pinang untuk ‘mengusir’ orang Melayu akan tercapai dan Pulau Pinang bakal menjadi Singapura kedua,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan mengisytiharkan tapak kesemua kampung Melayu di seluruh negara sebagai zon kampung tradisi bagi mengelakkan perkampungan orang Melayu dirobohkan atas alasan pembangunan.
Semalam, bekas Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Pulau Pinang, Syed Amerruddin Syed Ahmad membuat cadangan tersebut bagi melindungi perkampungan Melayu di Pulau Pinang dirobohkan pemaju seperti di Kampung Jalan Pokok Asam, Kampung Tengah di Jelutong dan beberapa kampung lagi di Balik Pulau - SAPA MP BALIK PULAU? BERAPA PENGGAL JADI MP BALIK PULAU? LGE KE? BARU NAMPAK KE?

Menurut Jais, UDA dan yayasan bumiputera lain disaran membeli kembali tanah perkampungan Melayu dari pihak swasta dan melindungi penduduknya daripada terus ditipu.
“Ini semua bermula bila penjajah British mengambil tanah orang Melayu dan diberi kepada bukan Melayu serta pihak swasta, sedangkan semua tanah itu asalnya milik orang Melayu.
“Tambahan pula orang Melayu yang berpecah belah memudahkan syarikat swasta mengambil kesempatan, memberi pampasan kecil kemudian membina projek perumahan jutaan ringgit yang tentu sekali tidak mampu dimiliki orang Melayu,” ujarnya.
Tambahnya, orang Melayu, penduduk perkampungan Melayu dan pemimpin Melayu juga perlu bersatu dan kuat mempertahankan tanah warisan bangsa jika tidak mahu hilang hak, negeri dan negara.
Dalam pada itu, Presiden Pertubuhan Pemikir Melayu Malaysia, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Kachar turut menyelar tindakan meroboh perkampungan warisan orang Melayu atas alasan pembangunan.
“Kenapa nak roboh? Lepas roboh rumah kampung orang Melayu, bina pula kondominium berjuta-juta ringgit yang orang Melayu tak mampu beli sedangkan rumah orang Melayu itu merupakan warisan senibina dan budaya kita.
“Saya menyeru semua orang Melayu bersatu supaya tiada lagi pihak berani berbuat sesuka hati atau membuat tuntutan melampau seperti yang berlaku sekarang di kala orang Melayu dilihat lemah kerana berpecah belah,” tegasnya.
Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar mahu perkampungan orang Melayu di seluruh negara dikekalkan sementara peraturan untuk melindunginya diperketatkan.
“Apa juga cadangan untuk perkampungan Melayu, yang penting ia dikekalkan dan penduduknya dilindungi daripada penipuan jual-beli, pindah hak milik dan tukar nama atau status,” katanya.

SAPA YANG NAK NAIK?

Kerajaan Pusat Setuju Kenaikan Tarif Air, Cukai Tanah Diseragam - Najib
PUTRAJAYA: Kerajaan Pusat pada prinsipnya bersetuju supaya cadangan kenaikan tarif air dan cukai tanah di semua negeri diseragamkan pada masa depan, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
Perdana Menteri berkata bagaimanapun perkara itu tertakluk kepada persetujuan negeri-negeri tanpa mengira fahaman politik mengenai kedua-duacadangan berkenaan.
"Dalam soal hasil tanah dan juga daripada segi kos bekalan air, kita akan cuba mendapatkan persefahaman dalam hal ini.
"Dalam erti kata lain, kalau ada cadangan hendak naikkan harga air atau cukai tanah, kita sedang cuba untuk mendapatkan pendirian yang seragam atau bersama di antara semua kerajaan negeri," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kewangan Negara di Kewangan Kewangan di sini hari ini.
Perdana Menteri berkata beliau memberi tempoh dalam bulan Ramadan ini kepada semua kerajaan negeri memaklumkan kepadanya sama ada mereka bersetuju supaya beliau menjadi hos kepada satu perbincangan selepas Hari Raya bagi mencari kata sepakat dalam hal tersebut.
Katanya ini memandangkan kerajaan negeri menghadapi tekanan pendapatan dan sumber yang terhad manakala kos untuk segala tanggungjawab kerajaan negeri, termasuk bekalan air kian meningkat.
"Jadi kalau ada cadangan untuk menaikkan harga air dan cukai tanah, (maka) akan berlaku unsur politik dalam hal ini. Tetapi kalau semua negeri bersetuju, tiadalah mainan politik sama sekali.
"Ini satu gambaran yang begitu positif sekiranya dapat dicapai dalam masa terdekat. Belum pernah lagi kita dapat melakukan perkara ini," katanya. - BERNAMA

ELAK FITNAH LEBIH BESAR, HARAP CADANGAN DIBATALKAN.


Buses with anti-mosque ad run through New York
New York City buses are carrying an advertisement protesting the planned construction of a mosque near the site of the September 11 attacks in 2001.

On Thursday, 26 buses with the anti-mosque ad posted on the side were operating in the city.

The planned construction of a Muslim cultural and prayer center near the destroyed World Trade Center has triggered strong opposition, mainly from the families of those killed in the attacks.

The advertisement created by an anti-Muslim group asks "Why there?" and depicts a plane crashing into one of the twin towers.

The construction plan has triggered a heated debate that has only grown since President Barack Obama expressed his support for the mosque last Friday.

A man in his 30s said New York is a melting pot of ethnic groups and that Muslims have a perfect right to construct the mosque. He said the ad is a symbol of an overreaction.

Another man in his 40s said freedom of religion must be protected, but that the site is not appropriate for a mosque because it will offend the feelings of the victims' families.

NAK MUNTAH : BERITA RTM1 - MCA PUN SAMA SIBUK APAHAL?

Di bawah (1) adalah berita asal dan tajuk BESAR kat UTUSAN. 
Kat RTM1 tadi MCA buat kenyataan LGE gila kuasa? Ni puak MCA ni bila pulak solat Jumaat?


Baca juga komen DSAI dan kenyataan Abdul Malik Bin ABul Kassim merangkap Ah Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO) Negeri Pulau Pinang, Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.


(1) Guan Eng ganti Agong 

KEPALA BATAS - Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang memprotes penggunaan nama Ketua Menteri (KM) Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam doa khutbah kedua solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin. 

Pengerusinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, penggunaan nama ketua menteri itu dalam khutbah Jumaat dikesan sejak minggu lalu di beberapa masjid sekitar Tasek Gelugor, Permatang Pauh dan Jelutong. Ni komen DSAI
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno sengaja bertindak menabur fitnah terhadap kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang apabila mendakwa nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin digantikan kepada nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat.
Anwar berkata, dakwaan berkenaan merupakan pembohongan tidak berasas yang dimainkan oleh Umno bagi menyemarakan api kebencian rakyat.
"Kami memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno ini dan ia terbukti merupakan satu pembohongan semata-mata.
"Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Jumaat.
INI PULA KENYATAAN KERAJAAN NEGERI PENANG
Abdul Malik Bin ABul Kassim merangkap Ah Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO) Negeri Pulau Pinang, Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mengadakan sidang media di Komtar hari ini.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang menafikan dengan keras dakwaan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang Ahmad Zahid Hamidi tentang penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang.


Malik beri penjelasan ringkas kepada wartawaan-wartawaan yang bukan beragama Islam berkenaan dengan Khutbah Jumaat. Pada kebiasaannya, Khutbat Jumaat ini dibaca oleh katib atau imam dari buku yang dicetak setiap bulan. Cuma nama DYMM Seri Paduka Yang DiPertuan Agong dan TYT Gabenor disebut di dalam.

"Cuma orang yang kurang waras sahaja mungkin melakukan perbuatan menukar nama Agong dan Gabenor ke nama lain," Malik memberitahu para wartawan. "It is impossible! No one in their their right frame of mind will do such a thing." tambahnya lagi.

Abdul Malik berkata, beliau telah membuat siasatan awal dan mendapati kejadian itu tidak berlaku seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga pengerusi perhubungan Umno negeri.

Abdul Malik menjelaskan, teks khutbah yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) tidak menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Lim, seperti yang didakwa.

"Dan kalau mereka tidak baca teks sekalipun, saya percaya hanya orang yang tidak waras sahaja yang akan ganti nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah," katanya lagi.

Tambahnya, dakwaan itu juga tidak menyebut dengan jelas masjid yang terbabit, sebaliknya hanya menamakan kawasan Permatang Pauh, Jelutong dan Tasek Gelugor.

Ditanya lanjut, beliau berkata kerajaan negeri tidak akan mengambil tindakan lanjut atas dakwaan itu kerana "tidak timbul isu."

"Isu ini sengaja diada-adakan, sebab sememangnya tiada isu. BN yang sengaja wujudkan isu ini," katanya lagi

KALAU ZAHID HAMIDI FITNAH, APA TINDAKAN?

Cuba baca statement yang aku BOLDkan MERAH


Sebut nama Guan Eng dalam doa Jumaat ada implikasi besar: Muhyiddin


PUTRAJAYA - Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta polis dan Majlis Agama Islam Negeri menyiasat dakwaan bahawa nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin digantikan kepada nama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat di negeri itu. 

Timbalan Perdana Menteri berkata, siasatan wajar dilakukan oleh pihak berkuasa bagi mendapatkan fakta sebenar kerana perkara itu mempunyai implikasi besar.

"Saya mahukan perkara itu dikaji, diteliti dan jika benar kejadian itu berlaku, maka tindakan tertentu oleh pihak tertentu mesti diambil," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Modal Insan di sini hari ini.

Beliau berkata, demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah akhbar yang memetik Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang sebagai berkata ada masjid di Pulau Pinang dikesan berbuat demikian pada solat Jumaat minggu lepas. 


Muhyiddin berkata, bahawa pada masa ini, beliau tidak mendapat maklumat tepat mengenai perkara itu dan hanya mengetahuinya apabila membaca akhbar.

"Saya pun (hanya) baca dalam akhbar, saya tidak mendapat laporan daripada mana-mana pihak tertentu, sama ada kenyataan itu tepat atau tidak. Adakah ia memang dibuat secara betul, dikatakan dibuat di masjid, saya pun kurang tahu."

"Adakah ia dibuat atas kehendak dia atau atas arahan daripada pihak tertentu. Saya percaya ini suatu perkara yang mempunyai implikasi besar," katanya. 

Mengulas mengenai manifesto DAP untuk mengambil alih Putrajaya, Muhyiddin berkata terserah kepada rakyat untuk menilai setiap perancangan yang dilakukan oleh parti pembangkang.

"Rakyat boleh menilai sama ada ia munasabah atau gimik semata-mata," katanya.

Beliau berkata, ini kerana ada sebahagian daripada apa yang mereka janjikan dalam pilihan raya lepas tidak tertunai kerana ia mempunyai implikasi yang besar daripada segi kewangan.

Apa pendapat di Malaysia pula?


Poll: 18% of Americans think Obama is Muslim
A recent opinion poll shows an increasing number of people in the United States believe that President Barack Obama is Muslim rather than Christian.

The nonpartisan Pew Research Center and its affiliated Pew Forum on Religion & Public Life carried out a poll on more than 3,000 people across the United States.

The poll shows that 34 percent believe Obama is a Christian. The figure is down 14 percentage points from the ratio of those surveyed in March last year. 18 percent said Obama is a Muslim, which is an increase of 7 percentage points.

However, roughly 30 percent of Republicans surveyed believe he is a Muslim.

Sixty percent of those who believed Obama is Muslim said they got their information from media reports.
The findings seem to reflect the criticism leveled against Obama by conservative media that question if he is an American citizen.

The poll was conducted before Obama expressed his support for a plan to build a mosque and Muslim cultural center in Manhattan. The site is located just 2 blocks from the site of the new World Trade Center memorial being built to commemorate the terrorist attacks of September 11th, 2001.

Obama invited diplomats from Islamic countries and members of the US Muslim community to the White House last week. He said that he believes Muslims have the same right to practice their religion as anyone else in the United States. He said that includes the right to build a place of worship and a community center on private property in lower Manhattan, in accordance with local laws and ordinances.

The comments by Obama drew criticism from not just Republicans but also from Democrats. Republicans are likely to intensify attacks against Obama over the mosque issue toward the midterm election scheduled for November.

TAK MAMPU ATAU MAHAL GILA BABI?

Isu Air: Kerajaan Persekutuan - Kerajaan Negeri Selangor Teruskan Rundingan
PETALING JAYA: Kerajaan Persekutuan akan meneruskan rundingan dengan kerajaan Selangor dan syarikat konsesi bagi menyelesaikan isu industri perkhidmatan bekalan air di negeri itu.
Setiausaha Bahagian, Bahagian Kawal Selia Perkhidmatan Air, Sektor Air, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Sutekno Ahmad Belon berkata kerajaan pusat akan cuba mengusahakan agar semua pihak terbabit mendapat manfaat sewajarnya.
Masalah berpunca daripada keengganan kerajaan Selangor untuk menerima cadangan penyusunan semula oleh kerajaan pusat dan pada masa yang sama mahu cadangan mereka diterima, katanya semasa taklimat bersama penulis blog mengenai isu tersebut, di sini Khamis.
Katanya antara cadangan kerajaan pusat ialah perjanjian konsesi yang sedia ada dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dimansuh dan diganti dengan lesen.
"Turut dicadangkan agar perjanjian konsesi Splash, Puncak Niaga dan Abass dirundingkan semula dan semua operator air dikawal selia oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span)," katanya.
Bagaimanapun, Sutekno berkata cadangan tersebut ditolak Selangor yang mahu memastikan bekalan air negeri itu terus dikuasai kerajaan negeri seperti mana negeri-negeri lain.
Namun masalah timbul kerana Selangor tidak mempunyai kemampuan daripada segi kewangan untuk mengambil alih keempat-empat syarikat konsesi air terbabit, katanya.
Sutekno berkata bagi menyelesaikan masalah kewangan mereka, kerajaan Selangor bercadang menjual aset kerajaan negeri kepada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB), iaitu syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan pada nilai yang tinggi dan mahu syarikat air menerima tawaran mereka. - BERNAMA

SOHIH - TAKKAN BELI KERETA BARU atau KERETA POPULAR


Cipta kemalangan larikan kereta


NAJIB (kanan) bersama pegawainya melihat kereta Proton Saga BLM yang ditinggalkan penjenayah selepas mencurinya di Lahad, Ipoh kelmarin.


BATU GAJAH - Taktik seorang lelaki yang mencipta kemalangan untuk melarikan kenderaan yang dinaiki mangsanya dapat memperdaya dua wanita dalam kejadian di dua lokasi dalam tempoh enam jam di Ipoh dan Batu Gajah kelmarin.
Kejadian pertama berlaku pukul 4 petang apabila kereta jenis Proton Saga BLM milik seorang juruteknik wanita berusia 51 tahun dilarikan suspek yang menaiki sebuah motosikal yang dicuri di Tapah sehari sebelum itu.
Dalam kejadian itu, suspek berusia lingkungan 30-an tersebut bertindak melanggar belakang kereta mangsa ketika wanita itu berhenti di lampu isyarat berhampiran Balai Bomba dan Penyelamat Lahad, Ipoh.
Pemangku Ketua Polis Daerah Ipoh, Supritendan Ibrahim Abu Bakar berkata, wanita tersebut yang tidak mengesyaki apa-apa kemudian keluar untuk melihat kesan kerosakan.
"Suspek terus meluru masuk ke dalam kereta mangsa lalu memecut menyebabkan mangsa yang memandu bersendirian itu terpinga-pinga. Suspek meninggalkan motosikal curi itu di situ.
"Enam jam selepas itu, dengan menggunakan kereta mangsa pertama dan modus operandi yang sama, suspek telah melarikan sebuah kenderaan pelbagai guna jenis Naza Citra milik seorang wanita berusia 35 tahun di Taman Batu Gajah Perdana di sini," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh semalam.

Thursday, August 19, 2010

MEF bantah keras pelan Perkeso naik caruman


Kalau sebarang kenaikan menurut peratusan dan tiada lagi had limit tangga gaji seperti sekarang (RM3,000) mungkin masih diterima akal dan sepatutnya dimasukan juga dalam potongan wajib LHDN seperti KWSP dan Insuran Peribadi juga. Walaupun jumlah tersebut kecil. Sebarang pembayaran bagi kos perubatanmungkin perlu diambil kira semula samada berpatutan atau tidak.

"Peningkatan kos bayaran pampasan dan rawatan golongan pekerja yang semakin meningkat setiap tahun." 
1, Ini menunjukkan jumlah pekerja sudah bertambah dan majikan yang mencarum juga meningkat. 
2. Persoalannya pekerja mana yang hendak kemalangan dan sakit? 

Statement PERKESO macam pekerja suka-suka nak cari sakit atau kemalangan pulak bunyinya.

August 19, 2010
KUALA LUMPUR, 19 Ogos — Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) membantah keras rancangan Kementerian Sumber Manusia yang mahu menaikkan caruman Pertubuhan Sosial Pekerja (Perkeso) sebagaimana diumumkan awal bulan ini.
MEF menegaskan Perkeso seharusnya mengambil usaha mengawal urus pentadbiran agensinya itu dengan baik dan mengurangkan kos pengurusan tanpa menaikkan kadar caruman majikan dan pekerja.
Pengarah Eksektuif MEF Shamsuddin Bardan berkata, pihaknya membantah keras rancangan untuk menaikkan kadar caruman di kedua-dua pihak majikan dan pekerja.
Pada 3 Ogos lalu, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mazlan Maznah memberitahu, Perkeso sudah pun melaksanakan kajian menaikkan caruman bagi mengatasi peningkatan kos bayaran pampasan dan rawatan golongan pekerja yang semakin meningkat setiap tahun.
Bagaimanapun katanya, ia hanyalah satu kajian dan sebarang kenaikan caruman kepada Perkeso tidak akan dibuat dalam masa terdekat.
“Para majikan memandang berat jika menaikkan kadar sumbangan kepada Perkeso. Nampaknya kos pengurusan dana (Perkeso) telah meningkat sejak beberapa tahun lalu.
“Perkeso seharusnya menjelaskan kepada kesemua pihak yang berkepentingan dalam Perkeso tentang kos menguruskan dana khususnya peratusan kutipan tahunan yang digunakan untuk perbelanjaan pentadbiran,” kata Shamsuddin dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Kata beliau kira-kira RM1.8 bilion dikutip daripada majikan dan pekerja setiap tahun tetapi tiada maklumat terperinci bagi pihak-pihak yang berkepentingan tentang perbelanjaan operasi dan pentadbiran Perkeso.
“Perkeso seharusnya berkongsi dengan orang ramai bagaimana ia menguruskan dana bagi pihak majikan dan pekerja (yang merupakan pencarum),” katanya lagi.
Malah kata beliau, kenyataan Kementerian Sumber Manusia bahawa kadar caruman Perkeso tidak dikaji semula sejak 1971 adalah tidak benar dan mengelirukan memandangkan skop caruman berwajib telah dinaikkan dari RM2,000 kepada RM3,000 pada 2007.
Shamuddin juga berkata, pelaburan Perkeso dalam memiliki bangunan sejak kebelakangan tidak mendatangkan hasil kepada agensi itu.
Oleh itu kata beliau, Perkeso seharusnya memberi tumpuan untuk menyediakan insurans sosial berbanding membina pejabat demi pejabat.
Pada masa sekarang majikan membayar caruman sebanyak 1.75 peratus dan golongan pekerja pula membayar sebanyak 0.5 peratus dari pendapatan mereka kepada Perkeso.
Setiap tahun secara purata, Perkeso mengutip sebanyak RM1.8 bilion daripada 5.4 juta ahli Perkeso.

WHO dah angkat H1N1 tapi bukan hilang langsung - Jaga kesihatan

Jumlah Pesakit H1N1 Naik 25 Peratus Minggu Ini
KUALA LUMPUR: Jumlah pesakit yang disahkan menghidap Influenza A (H1N1) meningkat 25 peratus minggu ini kepada 64 kes bagi tempoh 8 hingga 14 Ogos lepas berbanding 51 kes pada minggu sebelum itu.
Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata ini menjadikan jumlah terkumpul kes positif H1N1 adalah sebanyak 15,584 orang dengan jumlah kematian kekal 92 orang.
Bagi tempoh yang sama, tujuh kejadian kluster Penyakit Serupa Influenza (ILI) baru dilaporkan dari lima kepada enam negeri, menurun daripada 13 kluster pada minggu sebelumnya.
Selain itu, bilangan pesakit baru dengan simptom ILI yang dimasukkan ke hospital untuk rawatan dalam tempoh sama mencatat penurunan sebanyak 8.9 peratus kepada 513 orang berbanding 563 pesakit pada minggu sebelumnya, katanya.
Baki kes ILI yang masih dirawat di seluruh negara pada hari terakhir adalah sebanyak 360 kes di 60 buah hospital termasuk sembilan hospital swasta.
"Daripada jumlah itu, hanya 34 pesakit atau 9.4 peratus merupakan kes Influenza (A) H1N1 yang disahkan melalui ujian makmal. Terdapat tiga kes H1N1 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan kesemuanya mempunyai faktor risiko," katanya dalam satu kenyataan di sini.
Dr Mohd Ismail berkata walaupun dunia kini berada di dalam fasa pasca pandemik H1N1, orang awam diingat supaya mengambil langkah-langkah kawalan dan pencegahan kerana penularan jangkitan virus itu dijangka berterusan untuk beberapa tahun akan datang sebagai influenza bermusim. - BERNAMA

Tudung dengan Hijab kan berbeza?


Pertama : Dia ni pun masa mula kerja tak pakai, lepas dapat green card baru pakai. Dia juga diberi option kerja belakang tabir - ok jugak tu.... kalau dah susah sangat jadi Minnie ke, muka pun orang tak nampak. Apa masalahnya? Sekurang-kurangnya dia tak dianiaya dengan versi 'Either Take Off or Quit'. Dia masih ada kerja lagi.... kengkadang susah nak cakap sebab ini kat US yang masih ramai mengalami Islamifobia jadi sebagai muslimin kita boleh cuba pendekatan yang lebih munasabah yang menunjukkan Islam itu agama bertoleransi. Ntah lah... susah nak cakap....
Disneyland worker banned from wearing her hijab
In the United States, a Muslim woman working as a restaurant hostess in Disneyland has filed a complaint with authorities after the theme park refused to let her serve customers in her Islamic head scarf.

In a news conference on Wednesday, the Moroccan born woman said her supervisors told her to remove the scarf, called a hijab, or work behind the scenes in the kitchen.

She said it is difficult for her to take off the scarf at work everyday. She said the United States is a country that respects human rights and questioned why Disneyland is not. Disneyland says it has dress codes for employees.

The woman has been working at the restaurant for 2 and a half years. She began wearing the scarf at the workplace after obtaining her US citizenship 2 months ago.

France, Germany, and Italy are among countries that have banned Islamic head scarves in public schools.

Kerajaan dulu kira nak tutup sekolah agama

Mari kita tunggu komen dari Khir Toyo - tu pun kalau dia ada baca la. Kalau tak pun EXCO (bekas) Ugama Rahman Palil ke.  Sohihnya surau kena tutup di Puchong, di Shah Alam, di Kg Berembang... itu tahu lah
Kamarina   
SUBANG, 17 Ogos: “Jika dibandingkan dengan pemerintahan yang dulu hanya tahu nak tutup sekolah agama tapi kerajaan sekarang menghargai sekolah agama,” ujar Pengetua Ma'had Tahfiz An-Nur, Desa Subang Permai, Ustaz Sobri Mohd Nor.
Beliau menyatakan demikian pada majlis ringkas menerima sumbangan kerajaan negeri yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali, pagi ini.

“Saya tidak pernah menerima sumbangan seperti ini sebelum ini. Ini merupakan rezeki dari Allah,” ujarnya yang merakamkan perghargaan kepada pemerintahan Pakatan Rakyat.
Dr Halimah menyampaikan cek bantuan tersebut untuk membaik pulih fizikal sekolah agama.
Majlis utama fasa satu mengenai bantuan itu kepada sekolah agama rakyat telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Ma'had Tarbiyah Islamiyah Al-Ansar Kampung Asahan, Batang Berjuntai, Kuala Selangor pada 10 Ogos lalu.
Pada majlis itu, seramai 120 daripada 136 penerima hadir sementara yang selebihnya disampaikan sendiri Dr Halimah dengan pergi ke sekolah berkenaan di samping meninjau masalah yang dihadapi.
Kerajaan negeri telah meluluskan RM2.666 juta daripada RM6 juta yang diperuntukkan untuk sekolah agama rakyat pada tahun ini.

DINAR EMAS BAGUS KE RM BAGUS?

Bagi yang musykil Dinar emas dan Dirham Perak tu bagus ke idak kena lah tengok harga emas dan perak pasaran. Disini saya sertakan harga pasaran bagi kebanyakan logam-logam utama termasuk emas dan perak menurut harga jualan LME dari 2009 Jan hingga July 2010. Sila klik gambar untuk lebih jelas - harga yang ditunjukkan adalah menurut harga jual-beli dalam yen - RM? kira sendirilah ye.... malas nak buat tukaran.
.
Untuk yang kurang faham Ag - perak, Au - Emas.

Wednesday, August 18, 2010

SELAMATKAN HUTAN KITA!

Macam TANUKI (Japanese racoon dog) pun ada
Musang Hitam Pudar Ditemui Di Sarawak
KUCHING: Musang hitam pudar, antara haiwan karnivor yang paling sukar ditemui di dunia, telah dikesan di sebuah kawasan konsesi balak di Baram, Sarawak.
Pengarah Program Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar (WCS) Malaysia, Dr Melvin T. Gumal berkata, lebih 10 imej haiwan itu dirakam kamera tersembunyi yang dipasang di Unit Pengurusan Hutan Selaan-Linau (FMU) sejak 2004.
"Musang pudar hitam adalah haiwan yang amat sukar ditemui. Haiwan karnivor kecil ini juga ditemui di Brunei dan Sabah. Tapi, jumlah yang direkodkan tidaklah sebanyak yang ditemui di kawasan tanah tinggi Sarawak. Mungkin hanya dua atau tiga sahaja (di Brunei dan Sabah)," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Sepanjang menjalalankan kaji selidik di kawasan Baram Atas sejak 2004 bagi memantau haiwan itu yang wujud di kawasan konsesi balak dikenali sebagai Selaan-Linau FMU, WCS Malaysia telah menemui 14 spesies, termasuk musang pudar hitam.
Musang ini berwarna coklat pekat di bahagian belakang dan berwarna putih di bahagian bawah tubuhnya. Sebahagian tapak kakinya pula ditumbuhi bulu.
Gumal berkata, WCS sedang berusaha untuk mengesan kawasan kediaman populasi haiwan itu kerana selama ini tidak terdapat banyak maklumat tentang habitat, taburan, keperluan dan ancaman yang dihadapi haiwan ini.
"Ini akan membolehkan kami mengesyorkan strategi pengurusan yang berkesan dan bantuan untuk menjamin kelangsungan hidup haiwan ini," katanya.
Beliau berkata, WCS bekerjasama rapat dengan Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) dan syarikat pembalakan dalam menjalankan program pendidikan dan kesedaran untuk masyarakat tempatan serta pekerja pembalakakan tentang pentingnya pemuliharaan hidupan liar dan hutan serta mendidik mereka tentang undang-undang berkaitan hidupan liar. - BERNAMA

Cerita Dolu Dolu