Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, June 17, 2011

TAK PASAL-PASAL ISTERIKU MENANGIS DI VIETNAM.

Tentu sebelum ini ada yang pernah terbaca diblog atau mendapat e-mail berkenaan rakyat Malaysia di tahan di airport Thailand atas tuduhan mencuri atau mengambil barang yang dengan sengaja diletakkan oleh pekedai/penjual dalam beg atau bersama dengan belian. Contohnya anda membeli sekarton rokok dikedai free duty tiba-tiba anda diberi sekotak rokok lagi. Anda ingat ia percuma sebab anda tidak minta. Tiba-tiba anda ditahan oleh bahagian keselamatan dan dituduh mencuri dan untuk melepaskan anda dari pertuduhan ada yang meminta hinbgga puluhan ribu RM.

Isteri saya baru sahaja pergi melancung ke Vietnam selama 8 hari dan seperti biasa selain melawat tempat bersejarah, juga membeli -belah.

Semasa melalui imigresen untuk pulang telah ditanya pelbagai soalan termasuk barangan yang dibawa pulang - ugutan telah dikenakan keatas mereka (isteri dan rakan-rakan) kerana KONONNYA tidak dibenarkan membeli lebih dari yang diperlukan, maknanya beli untuk sendiri dan anak-beranak OK, untuk kawan-kawan kena bayar duty dan ada barangan dilarang, serta pertuduhan tidak membuat perisytiharan barang - WTF. Walhal tiada sebarang arahan bertulis berkaitan pengisytiharan barang. Semakan ke laman rasmi kerajaan Vietnam (bahagian Immigresen dan Kastam) ada menmperincikan barangan larangan seperti binatang eksotik, buah-buahan dsbnya. Duty juga ada diperincikan bagi barangan untuk diimport masuk.

Pengalaman menguruskan import dan eksport mendedahkan saya kepada tariff dan duty yang perlu dibayar termasuk duty barangan ASEAN, jadi kenyataan isteri saya amat pelik.

RUPANYA ianya merupakan ugutan secara lisan dan untuk pertuduhan tersebut diselesaikan USD50 dipinta ("tolong masuk dalam pasport" - pernah dengar?). Akhirnya isteri saya terpaksa juga membayar RM50 sebab duit dah tiada. Jika tidak? Ugutan penahanan semalaman dan sebagainya. Ini berlaku di Lapangan Terbang di Ho Chi Minh. Bukan tiada ejen yang menguruskan perjalanan semasa di Vietnam tapi ejen pun buat bodo ajer. . .  ejen pun kowtim jugak ke? 
Mungkin begini kata-kata ejen tersebut : " Itu grup aku bawak, dia orang beli barang sekian-sekian, jumlah sekian-sekian"

Tak pasal-pasal aje isteri ku menangis di Vietnam. 
Ha, lenkali jangan tinggalkan suami. kah kah kah

Saya tidak merasa pelik kerana pengalaman sebagai HR dan pernah mengurus pekerja Vietnam menceritakan bahawa rakyat Vietnam sendiri terpecah kepada dua kumpulan seperti yang kita maklum - Vietnam Utara (Hanoi Clan) dan Vietnam Selatan (HCM Clan) dimana Vietnam Selatan memang mempunyai perangai yang kasar berbanding Utara yang lebih beradap dan lemah-lembut. Mungkin akibat pergaulan dan kesan perang dengan Amerika tahun 70an?

Saya tidak pasti jika perkara yang sama berlaku di lapangan terbang Hanoi tetapi hampir kesemua rakyat Malaysia terkena dengan tuduhan tidak mengikrar barangan dibawa pulang - ikrar barangan masuk tu biasa lah. Memang benda yang pelik bagi sesebuah negara melarang pelancung berbelanja dan membeli belah dinegaranya kerana ianya melibatklan ekonomi negara tersebut dan pengaliran masuk wang tunai yang banyak. Itulah sebabnya teramat sedikit baranagn dikenakan cukai eksport berbanding cukai import.

Kesimpulannya : 
1. Pastikan semua kenyataan berkaitan pengisytiharan barangan dibawa keluar-masuk disetiap negara. Ianya berbeza antara satu negara kesatu negara. Pengisytiharan bawa wang keluar atau masuk hampir meliputi semua negara dan ianya melibatkan secara umumnya jika melebihi USD10,000.

2. Pastikan anda mempunyai nombor kedutaan atau pejabat konsulat Malaysia untuk dihubung jika berlaku masalah seperti perkara diatas.

3. Jangan berbelanja sampai licin. Simpan sedikit untuk kecemasan dalam RM100-200 jika boleh.

4. Gunalah agen yang diiktiraf dan boleh dihubungi (contact) di Malaysia agar boleh buat komplen jika berlaku perkara tidak diingini. (Rujukan dengan ejen yang kami guna semasa melancung ke Jakarta/Bandung tempohari; grup yang mereka uruskan tidak pernah menghadapi atau ada pengalaman sedemikian.)

Lain-lain perkara :
Halal tour yang dorang selalu ceritakan tu janganlah percaya sangat - jadi kalau rasa kurang yakin dan teramat mempunyai tekak Melayu, takyah lah pegi.


Thursday, June 16, 2011

SEKURANG-KURANGNYA ADA GAK RASIONAL NAZRI NI.


Nazri: Tak bermaruah bagi lucutkan MP Batu

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz berkata adalah tidak bermaruah bagi BN melucutkan kelayakan Chua Tian Chang sebagai ahli parlimen Batu."Sebagai rakan MP, adalah tidak betul bagi saya membentangkan usul memohon beliau dilucutkan. Kita semua adalah ahli dewan yang bermaruah,” kata Nazri kepada wartawan di lobi Parlimen hari ini.NONE

Katanya, status Chua adalah lebih baik dibiarkan kepada speaker Dewan Rakyat bagi memutuskannya."Lagipun saya menyedari bahawa keputusan hakim berhubung perkara itu, iaitu penghakiman itu dibuat bagi mengurangkan denda supaya beliau tidak dilucutkan jawatannya,” kata Nazri (kiri).Chua, yang lebih dikenali sebagai Tian Chua, gagal dalam rayuannya terhadap kesalahan menghalang anggota polis menjalankan tugas dan didenda RM2,000.Walaupun Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ghazali Cha berkata jumlah denda yang ditentukan supaya mengelakkan Chua daripada dilucutkan tetapi Dewan Rakyat mempunyai kuasa pemutus berhubung statusnya.Nazri mengulas laporan sebuah portal berita yang memetik sumber dari kelab penyokong BN bahawa usul bagi melucutkan Chua akan dibentangkan.


Chua didapati bersalah kerana mengigit seorang konstabel polis ketika ditahan di sebuah protes di bangunan parlimen, tiga tahun lalu.bersih parliament police blockade memo 111207 tian chua hauled

Kontroversi timbul berikutan tafsiran Artikel 48, Perlembagaan Persekutuan berhubung istilah denda tidak kurang RM2,000 dan penjara tidak kurang setahun.

GAMBAR - SEMASA DAN SELEPAS - TSUNAMI JEPUN

Tuesday, June 14, 2011

RADIOAKTIF? DI SELANGOR? KENAPA TIADA MAKLUMAN?

Menurut berita ini yang aku dapat melalui staronline via twitter, ianya berlaku pada 2 Jun 2011. 2 JUN BEB! dah 12 hari. Di mana tempatnya? Cuma ada beberapa kawasan industri sahaja yang ada kilang sebegini. Bagaimana kesan terhadap sekitar dan radius pelepasan radiasi tersebut? Kontami 100 kali dari paras normal? Bacaan radiasi pada pekerja 400 kali paras normal? Kalau tak silap kat Fukushima bacaan sebegini (100 kali) akibat tsunami melangkaui radius 30KM. Bagaimana pula jika ianya terbebas kedalam air? Berapa pula jarak selamat? Kerajaan dan AELB tak nak bagi rakyat panik? Mungkin itu alasannya TAPI bagaimana kita boleh percaya kepada kerajaan dan AELB untuk menangani isu LYNAS jika berlaku kes-kes kebocoran dan pengaliran luarbiasa? Sedangkan Lembaga Atom dan Nuklear Jepun sendiri dipertikaikan kerana cuba menyembunyikan fakta kebocoran di reaktor nuklear Fukushima. Fakta tersebut membezakan taraf radiasi dan kecemasan nuklear dari 4 kepada 5 atau 6. 

Radiopharmaceutical company's premises sealed due to radiation


KUALA LUMPUR: A radiopharmaceutical company in Selangor has been ordered to stop operations and its premises have been sealed by the Atomic Energy Licensing Board (AELB) for further investigation, after radioactive materials were detected on four of its workers.
Science, Technology and Innovation Minister Datuk Seri Dr Maximus Ongkili said the radioactive contamination was detected by AELB through a Radiation Portal Monitor (RPM) system at 11.30am on June 2, after the four workers went to the AELB office.
"The radiation reading on one of the workers exceeded more than 400 times the normal reading (the normal reading is 0.5 micro Sievert/hour)," he said in press statement here Tuesday.
He said the four workers had gone through the decontamination process, with three of them at the National Radiological Emergency Centre at the AELB head office in Dengkil.
The other worker, who was directly involved with the radiopharmaceutical leakage, was decontaminated at the Malaysian Nuclear Agency, he added.
Ongkili said an AELB team also monitored the company premises the same day and found the contamination there at more than 100 times the normal reading.
"The contaminated area has been cordoned off to ensure the radiation does not spread or any radioactive particles leave the place," he added.
The company was also ordered to review its work procedure and to submit remedial action to prevent the incident from happening again. - Bernama

DUNIA, DUNIA.... MATI MEROGOL, BUKAN DIROGOL.


53-year old rapist dies while raping 77-year old

53-year old rapist dies while raping 77-year old
Written by  Malaysia Chronicle
A convicted child rapist in Texas, US, died while raping an elderly woman at knifepoint in her home.

Isabel Chavelo Gutierrez, 53, from Tivoli, Texas, rode two miles from his home on his bike where he broke into his 77-year-old victim's house.Authorities say that while he was raping her at knifepoint, he told her he wasn't feeling well and stopped having sex with her so he could rest.Moments later he then went back to fondling her briefly before he rolled over and died.
Sargeant Gary Wright of the Refugio County Sheriff's Office said they believe the man died from a heart attack after cycling the two miles to his victim's house.

His body was sent to the Nueces County medical examiner in Corpus Christi for autopsy.According to the Corpus Christie Caller Times, the woman saw Gutierrez at a local post office one day before the June 2 attack.During the attack, she thought Gutierrez passed out from drinking because she smelled alcohol on his breath.After he lost consciousness, the woman drove away from her house and called her daughter, who then alerted authorities. Gutierrez was dead when they arrived.He was on parole after serving a sentence for aggravated sexual assault and indecency with a child in 2008.According to the state’s registered sex offender database, the victim was a seven-year-old girl.

BUKAN FIRDOUZ SAJA, MAIL KIJO PUN SAMA AUTANYA.

Berikut adalah respon Yayasan Selangor kepada laporan Utusan Malaysia bertarikh 13.06.2011 Muka 9
bertajuk “Kerajaan Selangor amal diskriminasi – Firdouz”
Sehingga catatan ini di buat (14.06.2011), Yayasan Selangor tidak pernah memohon atau menerima sebarang Lot Tanah di Kampong Melayu Subang Tambahan kononnya hasil daripada “rampasan” Kerajaan Negeri Selangor.
Kenyataan Penolong Setiausaha Pemuda UMNO, Datuk Megat Firdouz Megat Junid, yang menyatakan “tindakan” di atas menyusahkan penduduk adalah kenyataan yang meleset, TIDAK tepat, berniat jahat dan fitnah.
Beliau  mengulangi gesaan Pengerusi GPMS Negeri Selangor, Mohd Faizal Mohd Salleh meminta Kerajaan Negeri Selangor menjelaskan “kehilangan” wang Yayasan Selangor sebanyak “RM80j” sejak 2008.
Penjelasan:-
Gesaan Firdouz adalah lanjutan dari kenyataan Datuk Ismail Kijo, Ketua UMNO Bahagian Ampang yang dipetik daripada UMNO-Online yang menyatakan kononnya sewaktu mantan Pengurus Besar Yayasan Selangor Takril Tasuki pencen (pada 28.02.2010), dia meninggalkan wang tunai lebih RM80 juta.
Perlu ditegaskan bahawa semasa Ilham menjawat jawatan Pengurus Besar YS pada 15 April 2010 (Omar Hasbullah Pemangku PB 01.03.2010 – 14.04.2010) , jumlah simpanan dan tunai di Akaun bank Yayasan Selangor ialah sebanyak RM59.5 juta, bukan RM80 juta.
Sehingga kini, Yayasan Selangor mempunyai simpanan tetap dan tunai di bank berjumlah RM56.7 juta. Berdasarkan fakta ini, Yayasan Selangor berasa hairan daripada manakah angka RM80 juta itu muncul? Petik dari langit atau di utus Setan Laknatullah dan juak-juak nya?
Kedudukan kewangan YS adalah seperti berikut:-
Ilham Marzuki General Manager Yayasan Selangor 14.06.2011 Petaling Jaya

SENANGNYA DALAM HATI, KALAU JADI MB, BOLEH ARAH SANA-SINI

Dulu kerap dengar cerita fasal Khir Toyo yang tidak suka(?) black and white termasuk mesyuarat Exco. Mesyuarat takde minit yang diedarkan kepada exco kecuali semasa mesyuarat tersebut - camana nak laksanakan dan bincangkan dengan baik? angguk-angguk, geleng-geleng la jawabnya. Dalam kes sekarang tidak menghairankan jika tiada rekod ujud untuk transaksi pembelian dan bayaran kerja MELAINKAN rekod cek sahaja.
WALAU APA PUN. Mana dapat juta-juta tu? Dan nampaknya saksi juga bayarkan bagi pihak sebanyak 4J tapi tak terima bayaran balik.
Saya Diarah Beli Banglo RM6.5 Juta - Syamsuddin
SHAH ALAM: Pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Hayroni memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin, bahawa beliau tidak mempunyai pilihan selain mematuhi arahan bekas Menteri Besar (MB) Selangor, Dr Mohamad Khir Toyo agar membeli dua lot tanah dan rumah di Seksyen 7, di sini pada tahun 2004.
Menurut beliau yang juga bekas rakan subahat Mohamad Khir yang dibebaskan dari pertuduhan tersebut, suruhan itu diutarakan oleh bekas menteri besar terbabit dalam satu perbincangan yang turut disertai oleh seorang ahli perniagaan, Datuk Sumadi Ismail.
"Saya setuju untuk beli kerana saya seorang ahli perniagaan dan mempunyai projek di Selangor manakala beliau pula seorang MB. Seorang MB minta saya beli rumah, pada saya, saya tiada pilihan. Patut diteruskan," katanya yang menyambung keterangannya yang terhenti pada Rabu lalu.
Saksi pendakwaan kedua itu seterusnya memberitahu, Mohamad Khir pada awalnya meminta agar Sumadi membeli rumah tersebut, tetapi permintaan itu ditolak oleh Sumadi atas alasan beliau mempunyai komitmen lain.
"Mohamad Khir suruh saya pula yang beli. Waktu itu pemahaman saya adalah beliau berminat dengan rumah itu dan mungkin satu hari, beliau mahu membeli rumah tersebut daripada saya," tambahnya.
Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Abdul Wahab Mohamed, Shamsuddin, 55, memberitahu pemilik asal hartanah tersebut, Saiful Aznir Shahabudin, 51, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Permodalan Kebangsaan Berhad, menawarkan harga RM7 juta sebelum dipersetujui kedua-dua pihak kepada RM6.5 juta.
Tambahnya, pembayaran pendahuluan hartanah itu sebanyak 10 peratus, iaitu RM650,000 dibuat secara tunai, sementara bakinya dibuat secara tunai dan cek, termasuk wang yang dipinjamnya sebanyak RM3,010,000.
Shamsuddin dan Saiful Aznir menandatangani perjanjian jual beli pada 23 Disember 2004.
Pada keterangan lain, Shamsuddin memberitahu, Mohamad Khir telah melantik pereka laman bebas, Nasir Ismail, 55, untuk melakukan pengubahsuaian kepada rumah itu dan saksi ada membuat pembayaran berjumlah RM1.5 juta secara tunai kepada Nasir.
"Setiap kali saya buat pembayaran, saya akan maklumkan kepada Mohamad Khir. Beliau tidak akan cakap apa-apa. Sepatutnya beliau yang bayar," katanya dan menambah, tidak pernah menerima semula wang yang dibayarnya.
Shamsuddin juga memberitahu, hartanah tersebut yang dibelinya di atas nama Ditamas Sdn Bhd telah dijual dan dipindah milik kepada Mohamad Khir dan isteri, Zahrah Kechik pada tahun 2007.
"Perbincangan berlaku antara saya dan Mohamad Khir. Dia mahu penjualan pada harga RM3.5 juta. Saya sebenarnya tidak bersetuju kepada harga itu terlalu rendah dan saya nyatakan sekurang-kurangnya RM5 jutahingga RM5.5 juta.
"Waktu saya beli harga RM5 juta, tambah ubahsuai RM1.5 juta, jadi harganya sudah naik menjadi RM6.5 juta. Saya nak bagi diskaun sedikit, sebab itu saya letak RM5.5," katanya.
Beliau seterusnya menambah, Mohamad Khir memaklumkan bahawa beliau hanya boleh membeli rumah tersebut pada harga RM3.5 juta, yang kemudiannya dipersetujui oleh saksi.
Semasa diminta menjelaskan mengapa beliau bersetuju untuk menjual pada harga yang rendah, Shamsuddin berkata:
"Setelah berbincang dengan orang rumah saya (isteri), saya ada projek di Selangor dan seorang MB mahu rumah saya dengan harga RM3.5 juta. Saya setuju kerana khuatir dengan kedudukan saya sebagai seorang ahli perniagaan di Selangor dan projek saya tergugat."
Katanya lagi, perjanjian jual beli antara beliau dan Mohamad Khir serta Zahrah Kechik ditandatangani pada 29 Mei 2007.
Saksi seterusnya menerima deposit RM500,000 menerusi cek bertarikh 28 Mei 2007 yang ditandatangani oleh Mohamad Khir manakala bakinya RM3 juta dibayar menerusi cek kepada Ditamas bertarikh 16 Ogos 2007.
Perbicaraan hari ketiga pada Isnin ditangguhkan kepada Selasa, ekoran permohonan peguam M. Athimulan yang mengetuai barisan pembelaan Mohamad Khir mengemukakan hasrat mereka untuk mencabar kredibiliti Shamsuddin.
Athimulan memberitahu, pihaknya mahu membuat permohonan agar mahkamah memerintakan pihak pendakwaan untuk mengemukakan rakaman percakapan saksi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kepada pembelaan yang akan digunakan untuk tujuan tersebut.
Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki membenarkan perbicaraan ditangguhkan atas alasan 'demi keadilan' dan permohonan tersebut dijadualkan didengar pada Selasa.
Mohamad Khir, 45, dibicarakan atas tuduhan mendapatkan bagi dirinya dan Zahrah, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah daripada Syarikat Ditamas Sdn Bhd, melalui pengarahnya Shamsuddin, pada harga yang murah.
Hartanah tersebut yang terletak di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, Seksyen 7 di sini diperoleh dengan harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.
Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasminya sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang itu didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi MB Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.
Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Monday, June 13, 2011

PENEMUAN BARU SELEPAS 3 BULAN - TSUNAMI 40M


Kiraan terbaru melangkaui kiraan awal dan menjadi rekod yang tidak diingini oleh mana-mana negara pun. Kalau ketinggian sama landa Malaysia? Kelang hapus langsung agaknya. Melaka dan Port Dickson juga sama. Pulau Pinang? Bagaimana pula Pantai Timur? Huh. Ngeri membayangkannya. Semoga bala Allah sebegitu tidak sampai ke bumi bertuah ini.
March 11th tsunami a record 40-meters high
Japan's Meteorological Agency and researchers have found that the tsunami of March 11th reached heights of up to 40 meters.

The precise height of the waves was not clear because automatic tide-gauge stations were destroyed and blackouts and communication failures occurred at the time of the disaster.

Experts have looked into traces of each tsunami in the affected area and found that around 10-meter waves reached wide areas of Iwate, Miyagi and Fukushima Prefectures.

They also found tsunami reached up to 40.5 meters in Miyako City in Iwate Prefecture, 37.8 meters in Noda village also in Iwate Prefecture, and 34.7 meters in Onagawa town in Miyagi prefecture.

Based on the collected data, researchers are now working on discovering how the giant tsunami was triggered.
Monday, June 13, 2011 06:03 +0900 (JST)

Cerita Dolu Dolu