Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, January 22, 2010

PEMBANGUNAN SURAU AL-HUSNA

Mesyuarat AJK Surau semalam berbincang tentang pembangunan surau baru menggantikan surau cabin sekarang. Bajet di jangka antara RM800 ~ RM 1m seperti yang di beri oleh QS. Para dermawan dan hartawan yang bermurah hati untuk menderma boleh menderma di nombor akaun di bawah.
Sekarang selepas dapat surat QS surau akan memohon dari LHDN untuk nombor pelepasan cukai. Saya akan maklumkan juga bila selesai.
Dari Dec 2009 kami juga telah mulakan dengan Saham Wakaf MAIS dan resit dikeluarkan oleh AJK yang di benarkan. Jika sesiapa ingin menderma dan perlu pelepasan cukai boleh guna saham wakaf ini tetapi dpat kiranya terus kepada surau Al Husna bukan MAIS. Geran zakat Selangor juga dah dapat tapi akan di terima bila dah mencapai 70% progress pembinaan jadi lambat lagi.
Jika perlu surat rasmi untuk mana-mana syarikat atau individu sila e-mail kepada saya nama syarikat atau individu dan alanat untuk dipanjangkan kepada setiausaha.

Sekian untuk makluman dan terima kasih


NO AKAUN SURAU AL-HUSNA

BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD (BIMB):
No. akaun: 12-038-01-009453-6
Nama akaun: SURAU AL-HUSNA

PUBLIC BANK BERHAD (PBB)
No. akaun: 3994192802
Nama Akaun: SURAU AL-HUSNA, SEKSYEN 20, SHAH ALAM

Tuesday, January 19, 2010

BANTUAN KE SEKOLAH PUN KENA KEBAS?

Bantuan sekolah dipotong?
Utusan Malaysia 11 Jan 2010

DI waktu perhimpunan sekolah di hari yang pertama, saya amat terkejut dengan pengumuman yang dibuat oleh Guru Besar sekolah anak saya, iaitu pihak Kementerian Pelajaran Malaysia telah membuat sedikit pemotongan terhadap peruntukan tahunan ke sekolah-sekolah berbanding dengan bantuan yang diberikan pada tahun lepas.

Dalam pengumuman itu juga, pihak sekolah telah memaklumkan bahawa, beberapa aktiviti-aktiviti sampingan terpaksa dibatalkan atau dikurangkan demi menampung sejumlah kecil peruntukan yang diterima oleh pihak sekolah.

Tuisyen-tuisyen tambahan terpaksa dikurangkan atau dibatalkan kerana elaun khas guru untuk mengadakan tuisyen tambahan juga telah ditarik balik. Ini akan membuatkan ibu bapa terpaksa mendapatkan pembelajaran tambahan melalui pihak swasta.

Sinar Harian 12 Jan 2010

PERTANG – Ibu bapa dan penjaga yang menghantar anak-anak ke asrama harian, sekolah berasrama penuh (SBP), sekolah teknik dan vokasional, sekolah sukan, dan sekolah agama bantuan kerajaan di seluruh negara mempamerkan reaksi berbeza berhubung bayaran yuran makan asrama.

Penjaga yang ditemui, Roslilawati Baharom, 36, dari Taman Desaru, Seremban berkata, dia kurang faham mengenai isu tersebut dan memohon pihak sekolah dapat berunding dengan ibu bapa secepat mungkin bagi memastikan masalah itu tidak semakin teruk.

Menurutnya, bayaran yang dikenakan agak tinggi berbanding sebelumnya tetapi ia tidak menjejaskan pembelajaran anaknya kerana perkara yang paling penting ialah anak-anaknya berpeluang mendisiplinkan diri ketika melalui kehidupan di asrama.

“Bagaimanapun, saya berharap supaya masalah peningkatan bayaran makan asrama ini akan menjadi pemangkin kepada anak-anak untuk belajar lebih rajin kerana bukan mudah ibu bapa dapat mengumpul duit memastikan mereka mendapat pendidikan sempurna,” katanya

KISAH AKU PULAK.

Anak aku tahun ni SPM. Setakat yang belum final, kalau gaji mak bapak RM5,000 ke atas RM3 X 200 hari (RM600) kalau kurang RM1 X 200 hari (RM 200). Kalau mak bapak gaji RM 4800 anak 1 banding dengan gaji RM 5010 anak lapan samakah mereka kena bayar? ikut asas giler tu jugak ke? Taklimat hari masuk sekolah.... kalau tak balik tiap minggu mak bapak kena tampung duit makan (seminggu RM 23 kot).
Duit tambang anak aku nak balik pun dah RM 26 pegi balik tapi takkan budak tu nak disuruh berpenat atas jalan. Biarlah dia duduk di asrama mentelaah. Pabila pelajaran menjadi komoditi..... abis semuanya anak bangsa jadi mangsa.
Terkini.... anak aku bawak list yuran. Gaji RM 4,999 ke bawah RM 200 setahun. Gaji RM 5,000 ke atas RM650.00 setahun. Dia jugak cakap 2 minggu sekali balik rumah. Tu bukannya jauh sangat tu. Kalau kat Johor ke Kedah ke? Parah.

Apa nak jadi.... subsidi gula dah kurang, bagi le kat sekolah. Pi bagi kat Formula 1M tu buat aper.... Gaji ntah naik ntah idak. (Naik pun takcukup nak tampung de....)

Monday, January 18, 2010

Susulan isu penggunaan perkataan Allah

Aku dapat e-mail pasal perkataan Allah dan siap gambar sekali.
Assalamualaikum w.b.t….


[ Brother & sisters..
Just want to share something with you all…
Think carefully for our next future generations…
Remember the quote “to see the future of nation just look at their youth @ youngster…
What their done is the mirror of what will happen in future….”
So what happen now give big implication on our next generation…
It’s a story about using Allah as same word as other God which in Christian they believe Jesus is the son of God.
So, the Malaysian Christian (which I believe only some of them) currently claim that the word Allah not only belong to Muslim but also for them..
For me, it’s really sad they can’t even simplest thing & hurt Malaysian people really bad…
After many decade we Malay Muslim had sacrifice a lot for the others Malaysian (neither race or religion) in the name of unity but right now when it relate to ‘Aqidah’ & purity of Islam religion it’s really too much….
I don’t want our past mistake happen again & again…..
I believe this part of the Jewish plan.]

Dan aku jawab sebegini.
Perkataan Allah dalam bible dari Indonesia telah di gunapakai oleh orang-orang kristian di Sabah dan Sarawak sebelum merdeka lagi.

Semasa Sabah dan Sarawak masuk dalam Malaysia, perkara ini tidak boleh di sentuh oleh Perlembagaan(?) to be rectify.

Isu ni dah terlalu lama dan di buat derk oleh mereka yang berada di tampuk pimpinan negara. Sekarang nak kecoh?

Dulu kenapa diam? Isu ni di bawa ke mahkamah apabila Herald Tribune di haramkan oleh KDN menggunakan perkataan Allah.

Kalau dari awal KDN tetapkan boleh bersyarat mungkin tak berpanjangan sebegini. Contoh seperti di tetapkan oleh perlembagaan tidak boleh di sebarkan dengan maksud boleh menarik Muslim jadi Kristian.

Bak kata Ustaz Mahyuddin (Ceramah di Surau Al-Husna pada 11 Jan 2010) dalam Quran dah jelas tiada larangan.

Antara nas yang paling jelas adalah: "Dan sesungguhnya, jika kamu (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka: "Siapakah yang menciptakan mereka?" sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah!". (jika demikian) maka bagaimana mereka rela dipesongkan? Dan (Dia lah Tuhan Yang mengetahui rayuan Nabi Muhammad) yang berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya mereka ini adalah satu kaum yang tidak mahu beriman!" - (al-Zukhruf: 87-88). pandangan membolehkan adalah terlebih kuat daripada hujjah kumpulan yang menolak. Dalam konteks Herald Tribune ni risalah terbitan ni di sebarkan di KLIA. Untuk siapa? UMUM jadi menyalahi perlembagaan negara.

Tetapi di Malaysia memanglah tidak sesuai dari segi mudarat dan maslahat kepada masyarakat Malaysia. Sekarang dok sibuk fasal yang asas – guna nama Allah, Tindakan lain yang menuruti puak-puak Kristian dan Yahudi tak pulak sesapa bising (bagi puak-puak yang bising sangat ni lah) Contoh : Sambutan Tahun Baru 2010. Di Masjid Negara buat Solat Gerhana Bulan. Kat Dataran Merdeka? Lu pikirlah sendiri.

Allah yang digunapakai oleh puak kristian tu tak sama dengan Islam. Samalah Ustaz Mahyuddin yang bagi ceramah tu tak sama dengan Mahyuddin ni walaupun sama nama. Jadi Allah bagi Islam adalah satu (Surah Al-Ikhlas) tapi Kristian (Trinity) iaitu Allah ada anak. Jadinya seperti contoh tadi, Mahyuddin yang di sebutkan tidak sama, Allah yang disebut oleh kristian tidak sama dengan Allah orang Islam. Teruk sangatkah aqidah Muslimin di Malaysia ni? Mana tak teruk kalau dah sekolah agama di anak tirikan, peruntukan di sekat. Berapa banyak sekolah tahfiz buat kutipan derma kat masjid, surau atau kat pasar menggunakan pelajar untuk menampung perbelanjaan?.

Cuma dalam konteks Malaysia, kemudaratannya lebih besar dan sebaiknyalah ianya di larang tetapi dengan penjelasan yang lebih jelas bukannya VETO. Macam yang tulis kat atas tu, Perlembagaan melarang penyebaran ugama lain selain Islam secara bebas.

Satu lagi fakta yang perlu difikirkan adalah, mengapa gereja-gereja di Eropah termasuk UK dan Vatican City di Itali TIDAK MENGGUNAKAN kalimah Allah untuk God, malah negera-negara majoriti Kristian juga tidak pernah sibuk ingin menggunakan nama Allah ini. Malah dalam filem-filem bercorak agama terbitan Hollywood, pihak Kristian tidak pernah diskrip menggunakan kalimah Allah bila menyeru tuhan, mereka hanya gunakan God atau Lord sahaja. Ini kerana itulah yang terpakai di sisi Kristian seluruh dunia sebenarnya.

Cuma kita sedar kumpulan ini hanya memperjuangkan penggunaan kalimah ini di negara-negara majoriti umat Islam seperti Mesir, Indonesia, beberapa negara arab dan kini Malaysia. Tahukah apa sebabnya berlaku demikian?. Dah tentulah ada udang di sebalik batu. Dalam kes ni, paling penting aqidah umat Islam bagaimana nak di pertahankan? Paling penting hujah lawan hujah. Bukan tangkap muat.

Kalau kita lihat keadaan di zaman rasulullah, Yang risau pada zaman Rasulullah adalah kaum Kristian sendiri sebab bila mereka gunakan nama Allah pengikut-pengikutnya akan membandingkan dengan Allah yang umat Islam percaya hingga akhirnya berbondong-bondonglah kaum Kristian memeluk Islam kerana yakin Allah itu tiada beranak dan tidak diperanakan. 

Seperti petikan bible ni : This is eternal life, that they may know You, the only true God (ALLAH), and Jesus Christ whom You have sent.” -John 17:3.

Akibat dari masalah ramainya umat Kristian memasuki Islam dan tiadanya undang-undang yang boleh menghukum kaum krsitian yang memasuki Islam, maka kitab-kitab Bilble dan ucapan serta penulisan kaum Kristian berubah mengunakan nama Allah kepada God atau Tuhan. Dahulunya nama-nama Allah tertulis dalam kitab mereka seperti contoh dalam kurungan "(ALLAH)" diatas. Tetapi selepas zaman perluasan empayar Islam, mereka sudah tiada menggunakan perkataan Allah kerana mereka amat takut umat Kristian murtad dan peluk Islam ramai-ramai.

Wallahua’lam.

Cerita Dolu Dolu