Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, September 23, 2011

BUKTI UMNO/BN 'MEMPERTAHANKAN' HAK MELAYU

UMNO CUBA GADAI TANAH REZAB MELAYU


SHAH ALAM 23 SEPT : Umno Puchong didakwa cuba menjual sebidang tanah rezab Melayu di kawasan itu namun ia berjaya dihalang oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Berdasarkan maklumat yang didedahkan di dalam portal Malaysia Waves, tanah rezab Melayu itu cuba dijual kepada sebuah syarikat Lagi Gemilang Development Sdn Bhd yang mana pemiliknya adalah 75 peratus bukan bumiputra.

Menteri Besar menerima permohonan berkenaan daripada pejabat Pengarah Tanah dan Galian Selangor pada tahun lalu. Dalam surat berkenaan juga dinyatakan syor Pentadbir Tanah Daerah Petaling yang menolak permohonan berkenaan atas alasan mengekalkan kouta bumiputera.

Manakala syor daripada Pejabat Tanah dan Galian pula menyatakan tidak disokong kerana pindah milik di antara pertubuhan bumiputera kepada syarikat bukan bumiputera.

Keputusan ini membuktikan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat (Pakatan) Selangor masih menjaga perkara berkenaan hak-hak orang Melayu di negeri ini, sekali gus menolak dakwaan Umno selama ini bahawa KEADILAN dan PAS tunduk kepada DAP.

Sementara itu, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin ketika diminta mengulas perkara ini menggesa Ketua Pembangkang DUN Selangor, Datuk Satim Diman memberi penjelasan berkenaan cubaan menggadai tanah rezab Melayu yang berada di atas nama Bahagian Umno Puchong.

Katanya, ini membuktikan kegagalan mereka dalam memperjuangkan tanah-tanah simpanan Melayu di negeri ini.

“Dalam soal ini, mereka yang memperjuangkan hak Melayu, memperjuangkan hak simpanan tanah Melayu itu sudah jauh ketinggalan, sebab yang jelas, ribuan ekar tanah hak rakyat Selangor, gagal mereka pertahankan,” katanya.

Tambah Faekah lagi, sejak Pakatan mengambil alih Selangor, sudah banyak pendedahan yang dilakukan berkaitan soal tanah penganugerahan tanah yang tidak telus.

“Pada kita (kerajaan Selangor) sudah buktikan bahawa sebelum Pakatan mengambil alih pentadbiran, bahawa banyak tanah-tanah di negeri Selangor telah diberi sama ada secara pukal atau secara racik-racik kepada orang yang tidak memerlukan dan tidak sepatutnya dapat.

“Isu yang lebih besar tentang tanah ialah bagaimana ketika dahulu tanah-tanah diberikan kepada anak-anak syarikat kerajaan negeri, selepas itu anak-anak syarikat pula mengagih-agihkan kepada syarikat lain.

"Itu modus operandi yang sangat ketara dan kalau saya sebut satu per satu, rakyat Selangor akan terkejut sebab saya sendiri terkejut perkara itu berlaku secara berleluasa,” jelas Faekah.

Thursday, September 22, 2011

KAH KAH KAH. MALAYSIA BOLEH!

McDonald: Anwar's case the only such one in the world

The Australian expert described Anwar Ibrahim's case where the chemist managed to retrieve DNA after 56 hours from the rectum and left another 48 hours in the open, as one of the longest documented discoveries in the world if the results could be believed.

Monday, September 19, 2011

KEWIBAWAAN JABATAN KIMIA MALAYSIA DIPERTIKAI - malu syeeh...


Liwat II: Sampel DNA Tidak Semestinya Dari Air Mani
KUALA LUMPUR: Pakar asid deoksiribonukleik (DNA) Australia, Dr Brian Leslie McDonald pada Isnin memberitahu bahawa sampel DNA yang ditandakan sebagai 'Male Y' dalam analisis kes liwat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak semestinya berasal daripada air mani.
Bagaimanapun, McDonal yang dipanggil sebagai saksi pembelaan keempat kepada Anwar yang merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh juga tidak dapat memastikan jika sampel tersebut datang dari sel bukan air mani.
"Saya tidak dapat tahu kerana tiada keterangan yang dapat menyatakan sampel tersebut diperoleh daripada sel tubuh yang mana," katanya di Mahkamah Tinggi di sini.
Perbicaraan sebelum ini menyatakan bahawa sampel 'Male Y' adalah milik Anwar.
Menjawab soalan peguam Ram Karpal Singh yang mewakili Anwar, beliau juga memberitahu bahawa sel DNA yang diperoleh daripada seseorang individu adalah sama, tidak kira sama ada ia diperoleh daripada air liur mahupun darah.
Beliau juga menambah, sampel tersebut juga berkemungkinan boleh datang daripada botol air mineral atau tuala yang diperoleh daripada lokap Anwar ditahan sebelum ini.
Oleh itu, McDonald memberitahu, adalah penting agar satu ujian terperinci dilakukan iaitu dengan mengambil sampel tersebut dan diletakkan ke dalam sisip kaca untuk dilihat di bawah mikroskop bagi memastikan ia adalah air mani.
Pada keterangan lain, McDonald juga mendakwa laporan kimia yang dilakukan oleh ahli kimia, Nor Aidora Saedon telah tersilap dalam laporannya apabila mengatakan hanya satu profil DNA ditemui pada analisis yang dilakukan terhadap tuala tersebut.
McDonald menambah, analisis yang dilakukan oleh Nor Aidora dan seorang lagi ahli kimia, Dr Seah Lay Hong juga bercanggah dengan garis panduan yang ditetapkan oleh Jabatan Kimia kerana didakwa gagal untuk melaporkan bahawa terdapat percampuran profil DNA dalam analisis yang dilakukan.
Beliau juga sekali lagi menegaskan bahawa, laporan yang disediakan tidak menunjukkan bahawa sampel DNA telah 'merosot' adalah tidak konsisten dengan sejarah sampel berkenaan.
Keterangan beliau sebelum ini menyatakan akan berlaku kemerosotan kepada sampel yang tidak dibekukan dengan serta-merta (suhu yang sesuai adalah negatif 20 darjah selsius).
Berdasarkan keterangan sebelum ini, sampel DNA itu diperoleh dua hari selepas kejadian liwat didakwa berlaku dan disimpan selama dua hari di dalam suhu bilik sebelum dihantar ke makmal untuk dianalisis.
Anwar, 64, sedang membela diri atas tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.
Jika disabitkan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan, Anwar boleh dipenjarakan sehingga 20 tahun dan disebat.
Beliau didakwa di mahkamah untuk kali pertama pada 7 Ogos 2008 sebelum perbicaraan bermula pada 3 Februari 2010 manakala pada 16 Mei lalu, Anwar dipanggil untuk membela diri.
Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah akan bersambung pada Selasa dan pihak pendakwaan dijangkakan akan menyoal balas McDonald berhubung keterangannya.

INGAT NAK TUKAR ANGIN JADI PACA DAP LAH TAHUN DEPAN. . . .

PRU13 kurang enam bulan lagi

SHAH ALAM - Semua jentera parti sudah bersiap de-ngan strategi masing-masing bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dijangka November ini atau awal tahun hadapan.

Ketua Publisiti DAP, Tony Pua (gambar) berkata, pihaknya turut merasakan Parlimen akan dibubarkan tidak lama lagi.

“Saya menjangkakan PRU akan diadakan kurang enam bulan daripada sekarang, sekitar Mac tahun hadapan.

“Ada ura-ura mengatakan ia akan berlaku pada November ini, tetapi saya rasa tidak sesuai kerana belanjawan akan dibentangkan pada Oktober hadapan,” katanya.

Tony berkata, walaupun PRU tidak diadakan pada tahun ini, DAP sudah bersedia dengan jenteranya dan penyebaran maklumat kepada orang ramai ke peringkat akar umbi.

“Kami sudah melakukan persiapan, sehingga kini lebih 70 peratus sudah berjalan, cuma belum ada nama calon tersenarai mewakili DAP.

“Namun, seperti dimaklumkan, DAP akan memfokuskan gerakan di beberapa negeri antaranya, Johor, Pahang, Sarawak dan Sabah,”katanya.

Pada pilihan raya yang lalu, DAP bertanding di 47 kerusi Parlimen dan menang 28 kerusi.
Beliau berkata, DAP juga mengukuhkan hubungan sesama parti di dalam Pakatan Rakyat supaya boleh menguasai kerusi dua pertiga sekali gus mengambil alih Putrajaya.

“Kita positif Pakatan Rakyat akan menang banyak. Justeru itu, ruang yang masih ada kami gunakan untuk membaiki kelemahan.

“Saya juga merasakan pihak kerajaan perlu melakukan transformasi terhadap sistem pilihan raya terlebih dahulu sebelum membubarkan Parlimen,” katanya.

Cerita Dolu Dolu