Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, June 01, 2012

ALHAMDULILLAH. TERUSKAN PERJUANGAN


2 Adun PKR syukur bersih tuduhan kali ke-2
JAMILAH HAMZAH
1 Jun 2012
2 Adun PKR syukur bersih tuduhan kali ke-2

SPRM
SHAH ALAM - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda, Mat Shuhaimi Shafiei melahirkan rasa syukur kerana penantian selama dua tahun untuk bebas daripada tuduhan rasuah berkaitan aktiviti perlombongan pasir di Selangor ditutup secara rasmi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Selain beliau, Adun Batu Caves, Amiruddin Saari juga menyambut baik keputusan yang diumumkan oleh SPRM semalam.

"Saya masih tak dapat pemberitahuan rasmi, namun bersyukur jika itu keputusannya, sekali gus dapat membersihkan nama dan integriti saya, saya juga ucap terima kasih atas doa dan sokongan keluarga dan rakan-rakan. Alhamdulillah," kata beliau dalam satu kenyataan SMS lewat malam tadi.

Mengulas lanjut, Shuhaimi berkata, walaupun agak lambat kesnya ditutup, namun "saya gembira dan bersyukur nama saya telah bersih daripada tuduhan tersebut."

"Kebenaran telah terbukti dan saya memang sebenarnya tidak pernah terlibat dengan kes penyelewengan pasir itu," kata Shuhaimi lagi kepada Sinar Harian.

Shuhaimi juga berkata, beliau akan tetap mengambil tindakan ke atas orang yang memfitnah dirinya sebelum ini yang melalui laman sosial Twitter, portal dan blog.

"Saya akan berbincang dengan peguam yang terbaik untuk mengambil tindakan ke atas penyebar maklumat palsu ini.

"Tak kira sama ada mereka berada di mana sekalipun termasuklah yang berada di luar negara," katanya lagi.

"Saya akan ambil tindakan juga ke atas penulis berita yang sengaja ingin mencemarkan nama saya melalui tulisan yang berbaur fitnah.

"Tapi kalau hanya untuk penulisan berita itu tidak ada masalah bagi saya," katanya.

Semalam, Pengerusi Panel Penilaian Operasi SPRM, Tan Sri Dr Hadenan Abdul Jalil berkata, selain kes Datuk Shahrizat Abdul Jalil pihaknya turut menutup kes siasatan penyelewengan pasir di Selangor yang membabitkan kedua-dua pemimpin Pakatan Rakyat itu.

Adenan berkata, keputusan dicapai setelah kertas siasatan kali kedua mengenai kes tersebut tidak mempunyai bukti yang kukuh.


Thursday, May 31, 2012

NAK TAHU GAK APA KOMEN ZUNAR. HA HA HA (updated)


PRU13: Kempen dilarang guna karikatur

30 Mei 2012
PRU 13: Parti politik dilarang guna karikatur sebagai bahan kempen
Timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar
JOHOR BAHRU - Parti-parti politik yang bertanding pada pilihan raya umum ke-13 nanti diingat agar tidak memasang poster atau sepanduk yang memaparkan karikatur mana-mana individu atau personaliti.
   
Timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata bahan kempen seperti itu tidak sesuai digunakan dan dilihat sebagai tidak serius untuk bertanding pada pilihan raya.
   
"Pilihan raya ini satu aktiviti yang serius dan kami tidak boleh benarkan parti-parti politik mempamerkan bahan kempen yang memperlekehkan seseorang," katanya.
   
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas memberi taklimat pilihan raya kepada Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PPKPR) peringkat negeri Johor di Senai hari ini.
   
SPR akan menggunakan peruntukan di bawah Seksyen 4(a) Akta Pilihan Raya 1994 untuk menanggal atau menurunkan mana-mana poster atau sepanduk seperti itu pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.


Wan Ahmad berkata keputusan itu adalah untuk menjaga imej pemimpin dan calon yang bertanding di samping mewujudkan disiplin dalam pemasangan poster pada pilihan raya umum itu nanti.
   
Sementara itu sebanyak 26 PPPKR diwujudkan di semua kawasan Parlimen di Johor bagi memantau dan menjalankan penguatkuasaan ketika tempoh kempen pilihan raya umum ke-13.
   
Johor mempunyai 1.5 juta pengundi berdaftar, katanya. - Bernama


JAWAPAN ZUNAR?

JENG! JENG! JENG!

KALAU REGA RON97 TURUN JUN NIH RASANYA PRU-13 DAH DEKAT SANGAT DAH.


Wednesday, May 30, 2012

JENG! JENG! JENG! NAMA SAPA LAGI AGAKNYA AKAN KELUAR LEPAS NI?


Kes bunuh Sosilawati: Adun terlibat urusan jual beli tanah
KHALILAH GUSTI HASSAN
30 Mei 2012
logo sosilawati
Kes bunuh Datuk Sosilawati Lawiya
SHAH ALAM - Beberapa individu penting didedahkan di Mahkamah Tinggi, di sini semalam sebagai terlibat dalam urusan pembelian tanah di Pulau Pinang melibatkan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, yang dibunuh, dua tahun lalu.

Selain syarikat Sosilawati, Southern Simphony, mereka adalah Adun Dengkil, Datuk Suhaimi Mohd Ghazali; pembantu peribadinya, Sabari Misran dan Adun Sementa, Datuk Abdul Rahman Palil menerusi Syarikat Ample Quality Sdn Bhd.

Perkara itu dimaklumkan bekas peguam, N Pathmanabhan, tertuduh pertama kes pembunuhan itu.

Pathmanabhan memberi keterangan sebagai saksi pembelaan pertama selepas diperintah membela diri, semalam.

Pathmanabhan berkata, pada 2008, ahli perniagaan India, Allal Kathan Muturaja, menjual tiga lot tanah di Batu Feringghi kepada Southern Simphony dengan harga RM25 juta.

“Sebanyak RM2.5 juta deposit dibayar kepada Muturaja, RM1.2 juta oleh Sosilawati, manakala RM1.3 juta dibayar oleh saya, Suhaimi dan Sabari,” katanya.

Ditanya bagaimana kepentingan antara dia dan dua lain dijaga menerusi pembelian itu, Pathmanabhan berkata, ada satu lagi perjanjian sefahaman dibuat antara mereka dan Southern Simphony.

Manjeet: Kenapa buat perjanjian lain?

Kenapa tidak letak nama Suhaimi dalam perjanjian jual beli dengan Muturaja?

Pathmanabhan: Sebab dia Adun, jadi tidak boleh letak atas perjanjian jual beli.

Manjeet: Sosilawati tahu fasal rakan kongsi ini? Pathmanabhan: Ya. Pathmanabhan seterusnya memberitahu, baki RM22.5 juta akan dibayar selepas tanah itu mendapat arahan pelepasan sekatan oleh Mahkamah Majistret.

Bagaimanapun katanya, Southern Simphony kemudian jual tanah itu kepada Ample Quality pada harga RM29 juta dan Ample Quality mahu jual kepada One United Sdn Bhd bernilai RM200 juta.

Manjeet turut kemukakan soalan kepada Pathmanabhan mengenai Abdul Rahman dan saksi itu jawab ‘dia seorang berkuasa’ dan terlibat dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang, berkaitan urusan jual beli tanah.

Jawapan Pathmanabhan membuatkan Timbalan Pendakwa Raya Idham Abd Ghani membantah soalan itu, namun dibenarkan Hakim Datuk Wira Akhtar Tahir dengan syarat, Patahmanabhan hanya perlu jawab apa yang dia tahu.

Cerita Dolu Dolu