Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, April 22, 2011

PENTING! MELIBATKAN BABY KECIK DAN BABY BESAR

Edano: breast milk to be checked for radiation
Japan's government is to check breast milk samples for radiation.

Chief Cabinet Secretary Yukio Edano announced the measure on Thursday, but said radiation leaked from the damaged Fukushima Daiichi nuclear plant has had no impact on breastfed infants.

Edano told reporters that although radioactive substances were reportedly detected in some samples, the levels were far below safety limits.

He said there is no need for excessive worry, and that the government instructed the health ministry to carry out the checks to alleviate concerns among breastfeeding mothers.

Thursday, April 21, 2011

MENGGARU KEPALA YANG TAK GATAL - NI SAH SYOK SENDIRI

Cadangan Supaya Diwujudkan Bank Wanita Diteruskan, Kata Shahrizat
KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan terus mencadangkan kepada kerajaan supaya menubuhkan bank wanita bagi membantu usahawan-usahawan wanita di semua sektor.
Menterinya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata walaupun kerajaan ketika ini beranggapan penubuhan bank itu bukan keperluan mendesak, pihaknya tidak akan berputus asa sehingga matlamat itu tercapai.
"Saya sebenarnya sudah pohon beberapa kali kepada pucuk pimpinan (Perdana Menteri) sebelum ini, tetapi jawapan yang diberikan ialah ketika ini kerajaan merasakan belum tiba masa untuk bank itu diwujudkan kerana konsep perniagaan adalah konsep yang terbuka untuk semua.
"Tetapi, oleh kerana belum diwujudkan bank untuk wanita ini, kami di kementerian tidak akan berputus asa dalam usaha ini dan akan terus mendesak untuk meminta supaya ia ditubuhkan," katanya.
Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan tambahan Senator Mumtaz Md Nawi, yang ingin tahu sama ada kementerian bercadang mewujudkan bank wanita, pada persidangan Dewan Negara di sini, Khamis.
Shahrizat berkata daripada pemerhatiannya, bank wanita perlu ditubuhkan kerana beliau mendapati ada kaum wanita yang berniaga ataupun ingin membuat pinjaman merasa tidak selesa untuk pergi kepada bank-bank sedia ada yang mungkin tidak mesra wanita atau mesra keluarga.
Beliau berkata sehingga cadangan itu menjadi kenyataan, pihaknya berharap Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dapat memainkan peranan menjadi bank tidak rasmi untuk wanita, terutama kepada mereka yang mahu membuat pinjaman perniagaan.
Menjawab soalan asal Senator Ahmad Rusli Iberahim berkenaan usaha-usaha kerajaan membantu menambah pendapatan suri rumah khususnya ibu tunggal Shahrizat berkata, kementerian menerusi Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) melaksanakan pelbagai inisiatif termasuk program Inkubator Kemahiran Wanita (I-KIP).
Beliau berkata program itu menawarkan peluang kepada mereka yang berminat dengan dunia keusahawanan untuk dilatih dan dibimbing dalam enam bidang kemahiran seperti, seni jahitan, terapi kecantikan, masakan komersil, kraftangan, asuhan kanak-kanak dan pelancongan.
"Sejak 2008 hingga 2010, seramai 1,699 ibu tunggal dilatih di mana 132 menjadi usahawan, dan selebihnya menjalankan perniagaan dari rumah atau berjaya mendapatkan pekerjaan berbekalkan kemahiran yang diperolehi," katanya. - BERNAMA

RAJA NAZRIN PERLI BIK MAMA KE?

Sikap Tidak Hormati Adab Berpakaian Pencerobohan Cara Halus, Titah Raja Dr Nazrin
IPOH: Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah pada Khamis bertitah penghakisan adat dan budaya bangsa boleh bermula dengan sikap memandang ringan dan tidak menghormati adab berpakaian dalam sesuatu majlis.
Menyifatkan tindakan itu sebagai pencerobohan secara halus, baginda bertitah keadaan sedemikian tidak sesekali harus dibenarkan berlaku khususnya dalam usaha negara bangsa membentuk ketamadunan yang lebih tinggi.
"Cara berpakaian yang sejajar dengan sesuatu acara adalah sebahagian dari disiplin yang memperlihatkan ketinggian akal budi seseorang insan. Malah seseorang yang bertaraf raja sendiri wajib memperlihatkan disiplin berpakaian sejajar dengan sesuatu acara yang dihadiri.
"Raja, meski berada di puncak takhta kerajaan, tidak dikecualikan untuk berpakaian selaras dengan darjat sesuatu acara sebagai menghormati acara dan menghormati para tetamu yang hadir," titah baginda ketika merasmikan Persidangan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) kali ke-175 di sini.
Titah baginda, manusia menggunakan kebijaksanaan akal untuk berpakaian mengikut kesesuaian acara sebagai tanda hormat seperti mengelak pakaian berwarna terang ketika menziarahi orang yang meninggal dunia dan pemilihan warna ceria bagi majlis perkahwinan.
"Begitulah bestarinya manusia yang bijak dan matang menggunakan akal bicara yang mencerminkan tahap ketamadunan menjadikan mereka manusia beradab. Tamadun manusia juga mereka cipta rukun-rukun berpakaian yang memberikan identiti profesion, identiti aktiviti dan identiti upacara," titah baginda.
Raja Dr Nazrin Shah memberi contoh badan beruniform yang dikenali identitinya menerusi pakaian seragam selain atlet yang berpakaian mengikutkesesuaian acara yang disertai.
"Adalah janggal bagi seorang polis trafik yang bertugas menjaga lalu-lintas di jalan raya untuk memakai pakaian tidur, adalah janggal untuk seorang pemain bola sepak memakai pakaian renang di padang bola, adalah janggal untuk doktor yang bertugas di bilik bedah untuk memakai ihram, dan adalah janggal untuk seorang raja ketika bersemayam di atas takhta di balai rong seri hanya bersinglet dan bercelana pendek," titah baginda.
Raja Dr Nazrin juga merujuk kepada agama selaku kompas kehidupan yang menggariskan pelbagai perkara untuk dijadikan panduan termasuk soal berpakaian bagi menjamin hubungan harmoni sesama manusia serta antara manusia dan tuhan.
Islam misalnya, titah baginda menggariskan adab berpakaian ketika beribadat seperti mengerjakan haji dan umrah yang harus dipatuhi semua tanpa mengira sama ada raja, presiden, hartawan mahupun fakir miskin.
Perkara serupa juga dianjurkan agama lain seperti lelaki tidak dibenarkan memakai topi ketika berada dalam gereja, atau lelaki Sikh yang dikehendaki memakai serban ketika memasuki gudwara, titah baginda.
Terdahulu dalam majlis berasingan, baginda berkenan menyampaikan watikah pelantikan anggota MAIAMP kepada Ketua Hakim Syarie negeri Perak Datuk Muhamad Asri Abdullah dan Pengarah Jabatan Agama Islam Perak Mohd Yusop Husin.
Raja Dr Nazrin yang merupakan Yang Dipertua MAIAMP turut menerima pembayaran zakat perniagaan berjumlah RM9.65 juta daripada lima syarikat iaitu Tenaga Nasional Berhad (RM4.44 juta), Lembaga Tabung Haji Perak (RM2.61 juta), Bank Kerjasama Rakyat (M) Berhad (RM2.07 juta), GPB Corporation Sdn Bhd (RM300,000) dan Produktif Kualiti Medical Supply Sdn Bhd (RM200,000).
Baginda kemudiannya berkenan menyerahkan zakat itu kepada Ketua Pegawai Eksekutif MAIAMP Dr. Syed Omar Sharifuddin Syed Ikhsan. - BERNAMA

SALAHKAH SUSPEK MENJAGA MARUAHNYA? SATU SITUASI SUKAR

Tikam mati jiran sebar aksi seks

Oleh Junaidi Ladjana dan Norasikin Daineh
hmkk@hmetro.com.my     
SANDAKAN: Tindakan seorang lelaki merakam aksi hubungan seks jirannya dengan telefon bimbit dan menunjukkannya kepada anak pasangan terbabit serta jiran membawa padah apabila dia ditikam lapan kali hingga menemui ajal oleh tetangganya itu.

Kejadian berlaku kira-kira jam 7.30 malam kelmarin di Kampung Bukit, Jalan Batu 2 1/2, di sini, dan mangsa yang dikenali sebagai La Kampo, 47, mati dalam keadaan ngeri akibat enam tikaman di perut serta dua di lengan.

Difahamkan, pada kira-kira jam 12 tengah hari sebelum kejadian, La lalu di tepi rumah suspek dan ternampak dia melakukan hubungan seks dengan isterinya.


La mencuri rakam aksi itu menggunakan telefon bimbit.


Pada kira-kira jam 7 malam, La yang tinggal tidak jauh dari situ, pergi ke rumah suspek dan menunjukkan rakaman video seks berkenaan kepada anak lelaki suspek yang berusia 17 tahun.


Suspek berusia 44 tahun yang ketika itu berada dalam bilik menyedari perbuatan La, lalu segera keluar untuk menemuinya, namun La beredar.

ZAIRIL ITU CINA, KOH TSU KOON ITU MELAYU

Zairil kepada Mahathir: Usah berkata jika tiada yang bernas
Saya berasa amat kesal dan kecewa dengan kenyataan terbaru Mahathir Mohamad yang mendakwa bahawa parti DAP telah berjaya membawa politik perkauman kepada Sarawak. Tuduhan sedemikian adalah tidak bertanggungjawab dan tidak berasas sama sekali.

Sebaliknya, adalah sindiran-sindiran yang sebegitu rupa yang menjadi punca ketegangan antara kaum di Malaysia. Sebagai seorang bekas Perdana Menteri dan negarawan yang dihormati ramai, beliau sepatutnya lebih matang dan tidak mengapi-apikan tohmahan yang boleh memecah-belahkan rakyat.

Sebagai seorang yang telah terlibat secara terperinci dalam proses perancangan, perangkaan strategi dan pelaksanaan kempen DAP untuk Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini, saya boleh mengesahkan dengan tegasnya bahawa tiada sedikit pun unsur perkauman yang cuba dibangkitkan oleh parti kami.

Sepanjang kempen, isu-isu yang telah kami tekankan adalah seperti masalah pentadbiran, penyalahgunaan kuasa, rasuah yang berleluasa, polisi ekonomi yang tidak memanfaatkan rakyat, inflasi yang kian melambung dan kegagalan kerajaan untuk mengatasi masalah-masalah di atas.

Mungkin dalam pendapat Mahathir, hanya masyarakat Cina sahaja yang mengambil berat tentang isu-isu sedemikian? Bukankah itu satu penghinaan kepada rakyat Sarawak dan rakyat Malaysia secara umumnya?

Sebaliknya, pihak yang telah cuba menakut-nakutkan pengundi dengan isu-isu perkauman adalah parti-parti daripada BN seperti SUPP, PBB dan MCA.

Namun, rakyat Sarawak telah membuktikan kematangan mereka kerana tidak termakan umpan bersifat parokial seperti dakwaan bahawa "masyarakat Cina" akan kehilangan perwakilan dalam kerajaan jika wakil-wakil Cina daripada BN tidak berjaya dalam pilihanraya.

Seperti yang sudah sedia maklum, keputusan pilihanraya jelas menunjukkan bahawa rakyat Sarawak menolak sama sekali unsur-unsur politik perkauman dan sebaliknya inginkan wakil-wakil yang memperjuangkan keadilan dan kebenaran!

Tambahan pula, kenaikan undi yang diperolehi parti DAP bukan hanya daripada satu kaum tertentu. Dalam kawasan-kawasan seperti Meradong, Dudong dan Kirudong, kejayaan kami adalah hasil tambahan undi kaum Dayak yang cukup memberangsangkan. Di Batu Kawah pula, kemenangan DAP di situ tidak mungkin akan berlaku tanpa undi-undi orang Melayu/Melanau yang telah meningkat dalam sokongannya terhadap DAP.

Hakikatnya, saya yakin bahawa Mahathir sedar dan memahami dinamik politik di negeri Sarawak dan juga di seluruh negara. Namun disebabkan motivasi politik, beliau memilih untuk memainkan sentimen sempit perkauman untuk menjaga kepentingan BN. Sekali lagi, rakyat boleh melihat dengan sendiri bagaimana pemimpin-pemimpin BN akan menggunakan taktik pecah dan perintah untuk mengekalkan kuasa mereka.

Sebagai pengakhir kata, saya ingin mencadangkan satu pepatah bahasa Inggeris: if you have nothing good to say, say nothing at all. Jika anda tidak mempunyai apa-apa yang bernas untuk dikatakan, usahlah meluahkan walau sekata.

*Kenyataan media oleh Zairil Khir Johari selaku Setiausaha Politik kepada Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP).

Tuesday, April 19, 2011

NASI LEMAK SAJA? ROTI CANAI? MEE GORENG? GIMANA YG TAPAU?

Kaji semula hadkan nasi lemak

PERATURAN mengehadkan jualan nasi lemak di kantin sekolah dikatakan tidak akan membantu menyelesaikan masalah obesiti di kalangan pelajar. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Beberapa pertubuhan meminta kerajaan mengkaji semula arahan mengehadkan penjualan nasi lemak di kantin sekolah kerana langkah itu kurang sesuai dan tidak menyelesaikan masalah.
Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Hashim Adnan berkata, sekatan penjualan nasi lemak kepada sekali seminggu tidak akan menangani isu obesiti di kalangan pelajar jika kesedaran mengenai pemakanan berkhasiat di kalangan ibu bapa masih rendah.
Sebaliknya, kata beliau, ibu bapa sendiri harus memainkan peranan untuk menggalakkan anak-anak mereka melebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan serta menekankan pemakanan seimbang.
"Tidak wajar penjualan nasi lemak dihadkan kerana ia makanan yang sinonim dengan masyarakat negara ini selain murah dan mengenyangkan," katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputusan kerajaan semalam yang menguatkuasakan serta-merta larangan penjualan makanan dan minuman tidak berkhasiat khususnya yang mengandungi gula serta garam berlebihan di kantin sekolah bagi membendung masalah pelajar mengalami obesiti.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai ketika mengumumkan perkara itu juga mahu pengusaha kantin hanya menjual nasi lemak sehari dalam seminggu.

MUNGKIN? HMMM TAK TAHU NAK KATA APA DAH....

Trio Datuk T Mungkin Dikenakan Tindakan Tayang Video Seks - Acryl
KUALA LUMPUR: Polis tidak menolak kemungkinan akan bertindak ke atas trio Datuk T kerana kesalahan mengedar dan menayang video seks melibatkan pelaku yang dikatakan mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata, kemungkinan itu wujud berikutan siasatan mengikut Sekyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah itu menjurus kepada mereka, pihak yang menayangkan video.
Beliau berkata kertas siasatan kes itu dijangka dihantar ke Pejabat Peguam Negara Khamis ini.
"Ada kemungkinan mereka akan didakwa mengikut Sekyen 292 itu kerana ia menjurus kepada mereka, pihak penayang."
"Namun bukan polis yang menentukan keputusan itu sebaliknya pejabat Peguam Negara. Kami akan adakan sidang akhbar nanti bila segalanya selesai," katanya ketika dihubungiBERNAMA di sini pada Isnin.
Ketika ditanya mengenai perkembangan kertas siasatan, beliau berkata masih terdapat dua lagi perkara yang perlu dikemaskini dan dilengkapkan dalam siasatan itu, sebelum dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk tindakan susulan.
"Kalau boleh bagi pihak kita seawalnya hantar (kertas) itu pada Khamis ini... sementara itu kami tunggu respons daripada pihak yang menyediakan dua perkara itu.
"Dua perkara ini tidak boleh didedahkan dahulu ketika ini kerana ia lebih kepada pendakwaan dan menganggu tugas pejabat Peguam Negara," katanya.
Ditanya mengenai sama ada polis mempunyai kuasa untuk menahan pelaku dalam video seks itu, Acryl berkata: "Kami (polis) tiada peruntukan undang-undang untuk menahan mereka dan mengambil keterangan.
"Kita kena rujuk kepada pejabat Peguam Negara untuk sebarang penelitian dan semakan. Mungkin mereka ada peruntukan undang-undang terhadap si pelaku," katanya.
Pada 21 Mac lepas, video itu dipertontonkan kepada beberapa wartawan terpilih oleh satu kumpulan dikenali sebagai "Datuk T" di Carcosa Seri Negara.
Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar baru-baru ini mengumumkan bahawa rakaman video seks itu adalah tulen selepas disahkan oleh pakar tempatan yang memeriksa video berkenaan.

Monday, April 18, 2011

BERAPA PULA HARTA SEPENCARIAN AGAKNYA?

ADUN Pelabuhan Klang Bercerai Talak Satu
KLANG: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah melafazkan cerai talak satu terhadap isterinya, Ramizah Mazlan di Mahkamah Rendah Syariah di sini pada Isnin.
Badrul Hisham, 51, dan Ramizah, 40, mendirikan rumah tangga pada 31 Julai 1993 dan dikurniakan lima anak iaitu Dzarul Ashroff, 17; Dzety Ashikin, 15; Dzureen Arysha, 11; Dzaleen Aryffa, 10, dan Dzarif Ashakimi, 5 tahun.
Perceraian tersebut dilakukan di hadapan Hakim Syarie, Abdul Malek Soleh, sedangkan pada asalnya prosiding itu ditetapkan sebagai sambung bicara permohonan fasakh yang difailkan oleh Ramizah.
Bagaimanapun, peguam syarie Mahyuddin Md Zahari memberitahu, Badrul Hisham bersedia untuk melepaskan Ramizah, yang turut bersetuju untuk menarik semula dakwaan dan keterangan yang telah dikeluarkannya pada perbicaraan lalu.
Pada prosiding itu, Ramizah yang pernah bekerja sebagai penjaga stor diwakili oleh peguam syarie Norrasyada Osman.
Badrul Hisham memenangi kerusi Pelabuhan Klang pada Pilihan Raya Umum 2008 menerusi tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagaimanapun membuat keputusan untuk menjadi ADUN Bebas selepas keluar daripada parti tersebut pada 29 Oktober 2009.
Beliau akhirnya menjadi ahli UMNO secara rasmi apabila mengisi borang keahlian pada Mei 2010.
Pergolakan perkahwinan Badrul Hisham mula menjadi perhatian apabila Ramizah memfailkan permohonan fasakh mengikut Seksyen 52, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Selangor 2003.
Kes tersebut dibicarakan kali pertama pada 28 Jun 2010 dan semasa itu Ramizah diwakili oleh peguam syarie Ahmad Nazib Johari yang merupakan calon PKR pada Pilihan Raya Sarawak baru-baru ini.
Berdasarkan penyataan tuntutannya yang dikemukakan di mahkamh sebelum ini, Ramizah mendakwa rumah tangga mereka sering bergolak disebabkan oleh sifat Badrul Hisham yang dikatakan berkawan dengan perempuan lain dan cuai dalam tanggung jawabnya sebagai suami.
Ramizah juga mendakwa mereka telah tinggal berasingan sejak 4 Januari 2010 ekoran berlaku salah faham selepas dia mempersoalkan tindakan Badrul Hisham.

BERANIKAH ZAMIL SURUH PM SAMAN LIBERATION?

Saman jika benar difitnah - Zamil

KUALA LUMPUR 17 April - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dicabar untuk menyaman trio 'Datuk T' jika mereka bertiga menabur fitnah terhadap Ketua Pembangkang itu.
Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, Anwar yang mendakwa difitnah oleh trio 'Datuk T' berhubung isu video seks baru-baru ini perlu berbuat demikian bagi membersihkan imej beliau yang kini terjejas teruk di mata rakyat.
"Sudah hampir sebulan isu video seks berkenaan dipertikaikan Anwar, namun kenapa tiada tindakan saman daripadanya? Jika tidak benar tuduhan tersebut, saman sahajalah," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Jelas beliau, tindakan saman tersebut dilihat wajar kerana tuduhan-tuduhan tersebut melibatkan maruah diri seorang pemimpin yang mahu menjadi Perdana Menteri serta kredibiliti keluarganya iaitu isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan anaknya, Nurul Izzah.
Tambahnya, hanya dengan menyaman trio 'Datuk T' iaitu ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah; bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim dapat menunjukkan bahawa beliau benar-benar menolak tuduhan terbabit.
Dalam pada itu, Pengarah Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Farahhana Jamaludin berkata, sekiranya Anwar enggan menyaman 'Datuk T', maka adalah wajar Nik Abdul Aziz dan Pas pula mengambil tindakan undang-undang itu.
"Tindakan menyaman 'Datuk T' ini adalah wajar ekoran Ketua Pembangkang dan keluarga (isteri dan anaknya, Nurul Izzah) berkeras menafikan bahawa pelaku di dalam video seks itu bukan Anwar Ibrahim.
"Selain mendapatkan kebenaran, tindakan saman ini juga adalah perlu bagi membuktikan Nik Aziz jujur kepada pengikut-pengikutnya dan ia bukan satu permainan politik," katanya ketika dihubungi.
Jelas beliau, sekiranya Nik Aziz enggan menyaman Anwar maka sesuailah jolokan sebagai 'pelacur politik' untuk beliau kerana sanggup membelakangkan agama semata-mata ingin mempertahankan agenda politik.
"Sebelum ini, negara digegarkan dengan ajaran sesat oleh Ayah Pin, kini 'Ayah Nik' pula iaitu individu yang sanggup berbohong demi mempertahankan kuasa dan politik semata-mata,'' tegas Farahhana.

Cerita Dolu Dolu