Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Thursday, August 18, 2005

CSI-MIAMI


Aku lama dah miss out CSI semenjak-dua menjak ni tapi semalam tengok CSI-MIAMI Season 3. Hey ! Semenjak Speedle a.k.a. Speed mati (dimatikan) aku ingat sapa lah bakal ganti tempat dia. Semalam there's new guy at CSI-Miami; Ryan Wolfe (Jonathan Togo). Polis peronda yang mula-mula sampai di tempat kejadian dimana seorang wanita telah di tolak dan dilanggar oleh bas, dia bertemu dengan Horatio through Det. Yelena dan meminta untuk masuk dalam team CSI. Aku musykil tang sini. . . senang nyer dia dapat. Background dia aku tak catch-up clear untuk melayakkan dia dalam CSI team. Tapi takpe lah. Cara dia tu cukup menarik sebab dia rajin dan cuba cari penyelesaian dari nak show-off buktikan dia layak jadi CSI. Tetapi yang paling aku suka adalah character dia yang nampak cool tapi tak cool sangat - mengingatkan kepada Greg (CSI-Las Vegas). Selepas final season (ye ke final?) of CSI, kurang sikit nak tengok CSI ni especially CSI-Miami sebab Horatio yang terlalu cool, tak best. Now, ada something 'bout this kid yang menyebabkan aku eager nak tengok CSI kembali.

Tugas sebagai seorang bapa


Sishh. . . hari ini dah 18 Ogos 2005. Bermakna tinggal 18 hari sahaja lagi untuk anak ku yang pertama, Adli Harith menghadapi peperiksaan UPSR nya. Argghhh. . . mak bapak yang pening kepala. Hari-hari buat latih-tubi di rumah, walaupun kat sekolah buat juga, Sabtu pun full day tuisyen. Minggu depan sekolah cuti! Takde maknenyerr. . . kena pergi latih-tubi di sekolah lagi. As ayah, cuma boleh bagi latihan yang sewajarnya dan tips menjawab soalan-soalan, cara mengkaji soalan supaya tak wasted masa. Selain itu juga, macam-macam disumbat ke mulut anak. . . biasalah kan? Air Musoffa, Kismis, Kurma, Aura IQ dan juga mandi Air Aura lagi. Ishh. . . Silap gaya mau masa periksa duduk kat rumah ni. . . teringat mak aku yang dulu masa aku periksa (waktu periksa sedang berlangsung tu. . ) sembahyang hajat. . . huh, tak terbalas budi bonda ku. . . tapi tak boleh juga sebab takkan nak tinggalkan kerja. Lepas habis UPSR, tengah bulan September ada PSRA pulak. Walaupun nampak gaya dia boleh maintain tapi still Tajwid dan Bahasa Arab masih un-stable. Tajwid boleh lah refer tapi Bahasa Arab? Dah lah bapa dia ni belajar pun masa sekolah rendah, ingat tak ingat aje. . . Pening kepala. Teringat masa adik aku nak ambil peperiksaan Bahasa Arab agama tinggi. Masa tu aruah Tuan Guru Hamzah Al-Hafiz masih hidup. Dia yang ajar camana nak catch the Arabic language tu. Aku tak ikut sama sebab duduk kat hostel U.
Baru ku sedari, susahnya jadi seorang bapa (walaupun dah lama tahu).
Sharings :
Malam tadi sekolah anak aku telah buat gathering dan buat solat jemaah maghrib, bacaan yassin dan solat hajat untuk mendoakan kesejahteraan dan paling utama kejayaan anak-anak yang akan menghadapi peperiksaan. Bulan ni pun bulan Rejab, jadi kalau dapat ibu-bapa sama-sama melaksanakan berpuasa Rejab dan solat Tahajjud dan solat Hajat pada hari dan malam peperiksaan, insyaallah kejayaan akan tercapai sambil jangan lupa teruskan latihan/mentelaah. Target sekolah amat besar untuk menjadi sekolah terbaik di Selangor jadi pressure bukan sahaja kepada anak-anak tetapi kepada guru dan ibu-bapa juga. Jumlah pelajar 300 orang, target minima 100 orang mendapat 5A dan Mumtaz. Seriously, rasanya boleh dengan usaha dan kesungguhan yang ditanam kepada anak-anak dan kesungguhan yang ditunjukkan oleh guru-guru sekolah. Terima kasih Cikgu...

Wednesday, August 17, 2005

Important Facts About Sleep

Got this from a friend. I will add something later on after my latest seminar on health and wellness.

A man can go two weeks without eating. But if he doesn't rest at all, he can only survive for one week. Sleeping provides us the time to rest our internal organs, eyes and brains. Poor sleep quality can cause internal damage to our internal organs and brains. Therefore, sleeping is very important to us. If you wish to have a long life and stay healthy, please take note of the advice below.
5 DON'TS when you are sleeping

DON'T SLEEP WEARING WATCH
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.
DON'T SLEEP WEARING BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.
DON'T SLEEP WITH PHONE BY THE SIDE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mobile phone near you, switch it off first.
DON'T SLEEP WITH MAKE UP ON
People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.
DON'T SLEEP WITH OTHER PPL'S WIFE / HUSBAND
You may never wake up again!

Tuesday, August 16, 2005

Cerita Jerebu Lagi

Dua gambar dari posisi yang sama di ambil pada 9/8/2005 dan 16/8/2005. Lihatlah dunia!
Alhamdulillah jerebu dah berkurangan walaupun malam tadi ada balik bau jerebu / terbakar di luar perkarangan rumah. API yang dikeluarkan oleh JAS menunjukkan penurunan bacaan ke bawah 50 di Shah Alam walaupun ada sedikit peningkatan pada waktu petang tetapi tidak mencecah 100 API lagi. Apakah ianya akan berterusan? Di harap tidak berjerebu lagi terutama dengan perginya SMART ke Indonesia untuk membantu memadamkan kebakaran tersebut.
Paling menarik adalah perkara yang dikaitkan dengan jerebu ini. Ada pihak menyalahkan kerajaan Indonesia yang kurang tegas dsbnya tetapi saya hendak melihat dari perspektif yang lain.
Dalam blog-blog yang saya layari ada pihak menyatakan bahawa jerebu ini adalah bala Allah yang diturunkan kerana Akademi Fantasia dan Mawi. Maksudnya adalah Mawi yang sepatutnya jadi bilal telah dicemari oleh AF dan ketaksuban peminat (fanatik?) telah menyebabkan Allah menurunkan bala. Saya tidak mahu mengulas panjang tentang ini - no komen. Apabila saya melihat bahawa pengikut Ayah Pin (dalam laman web Ayah Pin) mengatakan bahawa jerebu diturunkan kerana kerajaan dan semua yang terbabit ingkar dan terlibat untuk memusnahkan Ayah Pin. . . saya rasa kelakarlah pulak - lagi sekali no komen.
Jerebu ini berlaku adalah akibat dari kecuaian manusia dan dari sikap tamak manusia juga sebenarnya. Banyak ayat-ayat yang menyatakan perkara tersebut dan jika kita lihat Surah Al-Baqarah bagaimana malaikat menentang/mempertikaikan apabila Allah hendak menjadikan manusia sebagai khalifah dimuka bumi sedangkan mereka ini (manusia) akan berbuat kerosakan. Fikirkanlah. . .
Kebakaran hutan/ladang selepas musim menuai apakah cuma dilakukan dalam tahun-tahun terdekat ini sahaja? Tentunya tidak kerana ianya juga cara primitif jadi dimana silapnya? Silapnya terletak pada pembangunan yang melulu. Bukit dan gunung ditarah dengan rakus demi nama pembangunan. Pokok-pokok semakin tiada tempat kecuali pokok 'instant' yang semakin banyak. Sekeliling kawasan laluan saya sudah cukup menceritakan segalanya. Apabila saya balik kampung ke rumah ibu saya (bukanlah jauh, kat Ampang aje) di kiri-kanan yang dipenuhi hutan rimba tiba-tiba dah kontang - tiada lagi pokok, hanya batu-batan akibat ditarah untuk pembangunan. Di Shah Alam? Tengok sendiri lah. Jerebu mudah melanda akibat tiada/kurangnya penapis alam ataupun penapis natural yang selama ini menyelamatkan kita dari masalah tersebut. Tentunya kes pembakaran tidak terkawal bukan saja di Indonesia tetapi juga di Malaysia sendiri. Skop pembakaran mungkin lebih besar dari zaman dahulu tetapi jika kawalan keatas alam sekitar terlaksana, masalah tersebut mungkin tidak se serius sekarang. Itu belum lagi masalah kawasan tadahan hujan yang memberi impak berbeza kepada kita dengan kes kurangnya air dsb. Patutlah air makin kotor, puncanya telah dikotorkan. . .
Wallahua'lam

Poligami - Siapa yang layak?

Pada awal bulan Ogos, kita terkejut dengan kisah seorang lelaki disiram asid (cuka getah) oleh isterinya sendiri kerana hendak berkahwin lagi satu. Ironinya kes tersebut berlaku setelah isteri beliau menelefon perempuan tersebut dan menjemput ke rumah untuk berbincang (bayangkan apa bakal terjadi jika dia pergi kerumah tersebut).
Sekarang ini ramai yang berminat (?) pergi ke Perlis kerana boleh bernikah tanpa persetujuan dari isteri pertama. Mungkin untuk mengelakkan dari berduyun-duyun ke Narathiwat agaknya.
Apa yang menarik minat saya adalah berkaitan dengan kes poligami di Selangor. Rakan saya telahpun berkahwin dengan isteri kedua tetapi paling menarik adalah syarat-syarat mahkamah yang bertulis dan ditandatangani oleh kedua-dua suami dan isteri (isteri pertama). Antara isi yang menarik adalah pengakuan suami/arahan mahkamah bahawa tidak dibenarkan mengambil harta sepencarian (rumah, kereta); jumlah wang belanja minima bulanan yang perlu diberi; yang paling menarik adalah kemestian bersama apabila waktu hari lahir, ulang tahun serta minima 3 hari pergi bercuti bersama (kalau tak silap). Menarik untuk dimanafaatkan oleh semua mahkamah syariah sebenarnya.
Komen dari Tuan Guru Haji Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan) berkaitan kes kahwin lebih dari satu ini adalah:
Mereka yang mahu mengamalkan poligami seharusnya mendapatkan keizinan dari isteri masing-masing terlebih dahulu. Seorang isteri tidak boleh diumpamakan bagai pembantu rumah yang boleh ditinggalkan sewenang-wenangnya. Seseorang suami untuk apa sahaja sebab, yang inginkan isteri kedua perlulah sensitif terhadap perasaan isteri pertama tadi. Kata Nik Aziz lagi seseorang yang mahukan hidup berpoligami wajib berlaku adil terhadap isteri-isterinya. Dan mereka perlulah mampu dari segi kewangan.
Dan yang lebih penting lagi kata beliau, mereka mestilah memahami yang seorang wanita itu pasti emosional dalam hal-hal tertentu. Hati seorang wanita ibarat kaca, perlu berhati-hati dan mudah berkecai. Suamilah yang perlu belajar bagaimana memeliharanya.
Kalau kita hayati Surah An-Nisa ayat 3 antaranya menyatakan :
Apabila berlaku keadaan huruhara akibat dari peperangan atau sebab-sebab lain menyebabkan ramai lelaki mati meninggal anak-anak yatim dan balu; atau apabila jumlah wanita (yang layak berkahwin) terlalu ramai dan tidak dapat mencari pasangan hidup sedangkan mereka tidak layak berkahwin di luar lingkaran golongan muslimin, maka jika kamu berkemampuan, kahwinlah dengan mereka itu dua, tiga atau empat menurut kemampuanmu. Sekiranya kamu takut tidak dapat berlaku adil jika berkahwin lebih dari satu, itu lebih baik bagi kamu. . .

Sedangkan hukum kahwin lebih dari satu ini turun pun akibat dari ramainya kematian pihak muslim akibat peperangan dan ramai wanita menjadi balu dan anak-anak menjadi yatim. Ramai yang suka menggunakan ayat (warna biru) dengan melupakan ayat seterusnya (warna merah) dengan alasan Allah menyuruh berkahwin dua, tiga atau empat bukannya satu dahulu tanpa merujuk asal ayat dan penyambung ayat tersebut.

Renungkanlah. . .

**Saya, cukup lah satu. . .rega barang makin naik, belanja makin bertambah. . .takkan nak tambah lagi beban - ikut macam Tuan Guru, seorang saja.**


Monday, August 15, 2005

Dapat Anak Buah Baru

Adik ipar aku pada 12 Ogos 2005 telah melahirkan seorang anak lelaki seberat 3.0 kgs pada 17:25. Alhamdulillah semuanya sihat termasuk ibu dan anak. Nama belum official tapi Muhammad Khidir (sempena nama Nabi Allah Khidir - sapa tak tau? kena baca kisah nabi). Gambar nak masukkan tak boleh lagi sebab computer buat hal pulak. Nantilah di update gambar pulak. Isteri aku tetiba je cakap tak nak bagi nama Asmawi ke? Ha ha ha. . . tapi paling best sekali apabila dia cakap kalau kitorang dapat anak lelaki (belum ada lagi lah) boleh bagi nama Adli Aman Ramli. Hmmm. . . bagus jugak tu. Sesuai sangatlah dengan anak aku yang lain 'Adli Trio' + 1? Entah bila lah agaknya. Tapi aku nak anak perempuan. . .hu hu hu

Cerita Dolu Dolu