Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, October 21, 2011

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA PERLU SELESAI MASALAH GAJI DULU


Malas rasanya nak ulang komen isu pekerja asing dan tempatan ini tetapi hendak tak hendak sebagai bekas HR rasanya nak komen jugalah. 
Saya beri contoh mudah. Katalah 2 orang pekerja. Seorang pekerja asing dan seorang pekerja tempatan dibayar gaji yang sama iaitu RM25 sehari (Purata RM700 gaji pokok). Pekerja asing diwajibkan disediakan kenderaan, tempat tinggal serta insurans. Adakah pekerja tempatan mendapat layanan yang sama? Pekerja tempatan selain potongan wajib EPF dan SOCSO kebanyakannya tidak disediakan tempat tinggal dan kenderaan yang bermakna mereka harus mencari tempat tinggal sendiri serta mempunyai kenderaan untuk pergi bekerja. Insurans? Oleh kerana pekerja dan majikan membayar caruman SOCSO maka kebanyakan tidak menyediakan insuran untuk pekerja. Ini banyak berlaku dalam Industri Kecil Sederhana (IKS).
Belum lagi dikira pekerja tempatan kurang diberi kerja lebih masa berbanding pekerja asing dengan pelbagai alasan yang majikan berikan antaranya pekerja tempatan tidak berminat kerja lebih masa (ada majikan tanya? Kebanyakan pekerja amat-amat suka membuat kerja lebih masa).
Dari kesimpulan tersebut, walaupun pendapatan kedua-dua pekerja sama pada RM700 tetapi pekerja tempatan mungkin hanya tinggal RM200 ~ RM300 selepas ditolak duit sewa rumah (bagi yang menyewa), duit minyak motor ulang alik ketempat kerja serta duit utiliti. Berapa pula duit yang didapati oleh pekerja asing? Hampir 100% - walaupun ada majikan yang cengngelat tolak duit rumah dan utiliti tapi masih rendah.
Jika gaji minima untuk pekerja tidak ditetapkan maka amat sukarlah pekerja tempatan mendapat kerja dengan program 6P tersebut. Terkadang kita membaca rakyat tempatan yang daif bekerja diladang-ladang dengan gaji yang teramat kecil seperti kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Adakah mereka tidak gembira jika diberi layanan dan kerja yang sama dengan pekerja asing?

Lebih Sejuta Jawatan Kosong Jadi Tanda Tanya
Datuk Alias Ahmad
LEBIH sejuta jawatan kosong yang akan ditawarkan oleh kerajaan kepada pendatang asing tanpa izin (Pati) menerusi Program 6P kini menjadi tanda tanya, sama ada ia akan terlebih dahulu diambil oleh rakyat tempatan.
Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Alias Ahmad berkata, ia merupakan sebahagian daripada proses pemutihan yang membabitkan lima sektor iaitu perkilangan, pembuatan, pembinaan, perladangan dan pertanian.
Namun persoalannya, berapa ramai rakyat tempatan yang akan berminat dengan tawaran kerajaan sebelum Program 6P memberikan peluang itu kepada Pati.
“Ini kerana lebih sejuta kekosongan jawatan akan ditawarkan terlebih dahulu kepada rakyat tempatan sebelum bakinya diisi oleh Pati.
Sebahagian daripada PATI yang mendaftar dengan program 6P
“Peringkat seterusnya adalah memadankan keperluan majikan dan bilangan Pati yang berdaftar dengan Program 6P,” katanya kepada Mingguan mStar, baru-baru ini.
Alias berkata, siapa yang hendak mengisi kekosongan itu dan melakukan pekerjaan di lima sektor yang dibenarkan oleh kerajaan?
“Adakah mereka sanggup bekerja di sektor perladangan, pembinaan dan pertanian? Adakah mereka juga sanggup untuk bekerja lebih masa?
“Ada rakyat tempatan tidak mahu bekerja dalam persekitaran yang panas tanpa pendingin hawa atau melibatkan kerja-kerja yang berat dan tahan lasak,” katanya.
Beliau menjelaskan bahawa kerajaan berusaha menawarkan peluang itu kepada rakyat tempatan namun ramai yang bersikap memilih kerja.
“Hakikatnya, kita masih memerlukan pekerja asing. Namun pada masa yang sama kita harus melihat kesesuaian terhadap keperluan itu dengan ekonomi, pembangunan dan taraf kemiskinan.
“Apa yang penting adalah kesesuaian itu seiring dengan usaha kerajaan untuk memelihara kesejahteraan dan keselamatan negara.
“Kerajaan turut mewujudkan satu sistem pengurusan terancang menggunakan kaedah biometrik untuk pekerja asing dalam menangani isu Pati,” katanya.
Alias berkata, baki kekosongan jawatan itu kemudian akan diberikan kepada 1.3 juta Pati yang berdaftar di bawah Program 6P.
“Bilangan 1.3 juta Pati itu merupakan sebahagian daripada jumlah keseluruhan 2.3 juta Pati dan pekerja asing yang berdaftar dalam program berkenaan,” katanya.
Daripada jumlah 1.3 juta Pati yang mendaftar melalui Program 6P, seramai 284,331 orang mengisytiharkan sedang bekerja dalam sektor pembinaan.
Ia diikuti sektor perkhidmatan seramai 269,510 orang, perkilangan (176,883), perladangan (155,395), pertanian (89,016) dan tiada sektor (327,991).
“Pati dalam kategori tiada sektor turut diberikan peluang pekerjaan. Mereka sebelum ini bekerja di dalam sektor yang tidak dibenarkan oleh kerajaan.
“Sebagai contoh, antara pekerjaan mereka di dalam sektor tidak dibenarkan adalah di kedai-kedai runcit, kedai gunting rambut dan tempat mencuci kereta,” kata Alias.
Daripada lebih sejuta jawatan kosong yang ditawarkan oleh kerajaan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyenaraikan jumlah paling tinggi iaitu 275,723 kekosongan.
Ini diikuti Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sebanyak 237,700 kekosongan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan iaitu 220,000 jawatan.
Kekosongan jawatan lain adalah daripada Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (165,000), Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (140,000), Kementerian Dalam Negeri (10,000), Kementerian Pelancongan (2,041) dan Kementerian Pengangkutan (963).

Thursday, October 20, 2011

ADAKAH INI TANDA-TANDANYA?

Adakah dengan pengumuman ini untuk MENGIAKAN sebab untuk menaikan tarif elektrik. Bagaimana pula dengan IPP (Pembekal Tenaga Peribadi) adakah mereka juga mengalami kerugian? Adakah kerugian TNB ini dapat dikurangkan atau dihapuskan jika tidak membeli tenaga dari IPP (Independant Power Provider). Bolehkah ianya ditunjukkan dengan jelas dalam laporan kewangan TNB yang telah diaudit nanti?
TNB dijangka rugi besarKUALA LUMPUR - Tenaga Nasional Bhd. (TNB) bakal mencatatkan kerugian setahun penuh buat pertama kali dalam tempoh lebih sedekad berikutan kenaikan kos.
Syarikat utiliti itu dijangka mengumumkan kerugian kali kedua berturut-turut akibat kenaikan harga minyak yang menjejaskan marginnya, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh.
TNB dijadual mengumumkan pendapatan suku keempat dan prestasi tahunannya pada 28 Oktober ini.
TNB telah mengumumkan kerugian sebanyak RM440.2 juta pada suku pertama Julai lalu kerana perlu membayar harga yang tinggi untuk minyak dan mengurangkan bekalan gas asli yang disubsidi disebabkan kerja-kerja penyelenggaraan oleh Petroliam Nasional Bhd.
Che Khalib berkata, TNB mungkin terpaksa membuat pinjaman untuk menjana perbelanjaan operasi buat kali pertama memandangkan aliran tunai semakin berkurangan.

Wednesday, October 19, 2011

BERAPA PULA JUMLAH KERUGIAN DI MALAYSIA?


Harap Bank Negara dapat juga mengeluarkan data terperinci seperti maklumat dibawah untuk menyedarkan semua pemegang akaun bank terutamanya pengguna internet banking. Memang Bank Negara ada mengeluarkan kenyataan amaran seperti pengunaan website palsu atau sms kononnya dari bank tetapi tiada maklumat kerugian secara terperinci yang tentu boleh menyedarkan pengguna dengan lebih jelas.
Internet bank fraud at record 3 mil dollars
Financial losses from Internet bank fraud have hit a record high 3.5 million dollars since Japan's fiscal year began in April.

The National Police Agency says the figure, confirmed at 53 financial institutions, has already surpassed the largest full year figure.

The agency says the method employed most frequently this year involves infiltrating personal computers with spyware to steal IDs and passwords unbeknown to bank account owners. Perpetrators then use the codes to transfer money to different accounts.

Sources say losses of 260,000 dollars each have been confirmed at Rakuten Bank and Sony Bank.

The agency says the technique seen often until last year was phishing, where bank users are directed to bogus sites, enabling perpetrators to obtain users' passwords.

The police suspect that organized crime groups are involved and are calling on users to be careful.

Tuesday, October 18, 2011

Tunggu ada komen dari SIS tak nanti.


Kelantan Pertimbang Hukuman Lebih Berat Kepada Perceraian Tak Munasabah
KOTA BARU: Kerajaan PAS Kelantan akan mempertimbang untuk melaksanakan undang-undang yang lebih berat termasuk hukuman penjara dan sebat bagi kes perceraian tanpa sebab munasabah.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri Wan Ubaidah Omar berkata pihaknya sedia mempertimbangkan perkara itu bagi mengelakkan peningkatan jumlah perceraian.
"Kita akan pertimbangkan," katanya ketika menjawab soalan Hassan Mahmood (PAS-Tawang) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, di sini Selasa.
Tanpa menyebut jumlah perceraian di Kelantan, Wan Ubaidah berkata kadar perceraian di Kelantan sejak 2005 hingga 2010 ialah 14.67 peratus.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri Datuk Husam Musa berkata kerajaan negeri kini mengenalpasti empat kontraktor bagi pembinaan kompleks stadium baru di Bukit Merbau, Pasir Puteh.
Projek pembinaan itu akan bermula pada Mac 2012 di kawasan seluas 49.2 hektar, katanya semasa menjawab soalan Ahmad Baihaki Atiqullah (PAS-Pasir Tumboh). - BERNAMA

DUA TAHUN BERTURUT BANJIR MENGOYAHKAN PRODUKTIVITI


Toyota may extend stoppage in Thailand
Toyota Motor is likely to extend into next week its production stoppage in Thailand due to a shortage of parts supplies.

3 Toyota plants in Thailand have not been hit by the record flooding. But the company earlier decided to stop production in the country until Saturday as an increasing number of its parts suppliers are suffering from the disaster.

Last week, Toyota was unable to get supplies for more than 10 kinds of parts. The number increased to over 20 as of Monday.

Toyota now says it may extend its shutdown for another week.

The auto giant fears that the flooding could affect its production in other Asian countries as well, including Indonesia and Malaysia, where parts made in Thailand are used.

The company plans to get supplies delivered from Japan and ask suppliers in Thailand to relocate their production to factories that have not been damaged

ZIZAN KALAU NAK TRANSLATOR - CALLING CALLING LAH SAYA AHAK


Penerbit Filem Jepun Taruh Minat Pada Zizan (Raja Lawak)
PETALING JAYA: Belum pun filem lakonannya dengan syarikat produksi Jepun, Sedic Entertainment ditayangkan, pelakon Mohd Razizan Abdul Razak (Zizan Raja Lawak) sudah menerima tawaran untuk berlakon di negara matahari terbit itu.
Menurut Zizan, selepas dia selesai menjalani penggambaran sebuah filem terbitan syarikat itu yang turut dilakonkan oleh pelakon Jepun bernama Kitano Kii, penerbit daripada syarikat itu terus menawarkannya untuk berlakon di sana.
“Memang mereka ada memberitahu untuk membawa saya berlakon di Jepun lagi selepas ini tetapi semuanya belum mempunyai keputusan.
“Terus-terang, saya selesa bekerjasama dengan syarikat produksi ini dan tidak salah untuk meneruskan perhubungan dengan mereka untuk bekerjasama sekali lagi selepas ini,” kata Zizan mengenai filem yang masih belum diketahui tajuknya itu.
Semuanya tercetus selepas penerbit syarikat itu menonton filem “KL Gangster” yang dilakonkan olehnya di samping Aaron Aziz, Syamsul Yusof, Adi Putra dan Sofi Jikan.
“Mereka mula mengenali saya selepas menonton lakonan saya dalam filem “KL Gangster” dan seterusnya melamar saya untuk berlakon dalam filem melibatkan tiga negara iaitu Malaysia, Jepun dan China itu.
“Ini merupakan projek pertama saya dengan syarikat produksi dari luar negara. Filem ini dijangka akan ditayangkan di negara ini, Jepun dan China,” katanya lanjut.
Filem ini mengenai Yukari (Kitano Kii) yang merupakan guru bahasa Jepun berhijrah ke Malaysia. Bagaimanapun, dia telah berpura-pura mencintai Cikgu Rahman (Zizan) kerana sudah mempunyai teman lelaki. Bagi menunjukkan yang mereka sedang bercinta, Yukari menjadikan Cikgu Rahman sebagai alat untuk mengaburi mata orang lain.

Monday, October 17, 2011

PERGI AMIK CERITA DARI BLOG SAPA SURUH. TERMASUK KES VIDEO


Utusan Diperintah Bayar RM60,000 Kepada Khalid Samad
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini memerintahkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad membayar RM60,000 sebagai ganti rugi kerosakan kepada Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, kerana menerbitkanartikel bersifat memfitnah di akhbar itu dua tahun lepas. Hakim Mahkamah Tinggi Dr Prasad Sandosham Abraham memerintahkan bayaran tersebut kepada Khalid selepas mendengar hujah kedua-dua pihak mengenai taksiran kerosakan yang dialami. Dr Prasad berkata dalam menentukan jumlah bayaran, beliau telah menimbangkan bahawa artikel berkenaan tidak secara langsung mengaitkan Khalid, dan penulis asal artikel tidak disaman oleh Khalid. Pada 30 September, Khalid telah menang dalam samannya ke atas Utusan Melayuselepas Dr Prasad memutuskan bahawa Khalid dapat membuktikan kesnya dan bahawa plaintif (Khalid) difitnah dan dimalukan oleh defendan dalam artikel tersebut. Semasa mengemukakan samannya tahun lepas, Anggota Parlimen Pas itu menamakan Ketua Pengarang kumpulan Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, Datuk Aziz Ishak serta penerbit Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, Utusan Melayu, sebagaipihak defendan. Khalid mendakwa bahawa pada 11 September 11, 2009, Aziz telah dengan niat jahatmembenarkan penerbitan dan pencetakan kata-kata memalukan terhadapnya di mukadepan Utusan Malaysia.
Dia juga berkata atrikel bertajuk "Zulkifli bidas Pak Janggut" secara langsung dan tidak langsung merujuk kepadanya walaupun nama beliau tidak disebut. Pihak defendan dalam pernyataan bela mereka menyatakan penerbitan berkenaan dibuat berasaskan satu ulasan oleh Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkfli Noordin dalam blognya pada 9 September 2009.- BERNAMA

LAWA GILER KALAU GAMBAR HD CAMNI.


Makers develop new high-definition TVs
Japanese electronics makers are developing TV sets with a resolution of more than 8 million pixels -- 4 times the current level.

Toshiba will release a new high-definition TV in December with 3D images that do not require special glasses.

Sharp plans to launch a model with improved perspective next year.

Sony will start selling large-screen high-definition video projectors for family use in December.

Japanese makers are hoping to create demand with the new models, as there has been a sharp decline in domestic TV sales since the switch to digital broadcasting in July. Sales in the United States and Europe -- 2 major markets for Japanese TV manufacturers -- also remain sluggish.

Cerita Dolu Dolu