Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Saturday, August 13, 2011

ISU JAIS SERBU GEREJA


Dipetik dari blog Ustaz Nor Amin. 

Harapan saya adalah JAIS tidak lagi mengamalkan politiking dalam memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Sudah-sudahlah. Ianya bukan hak mana-mana individu atau parti BAHKAN ianya hak mereka yang memerlukan. Sudah cukuplah apa yang didengari. Jangan bertindak dan menggunakankuasa (kekerasan) apabila sudah terlewat. Setiap sesuatu harus penuh belaian dan kelembutan. Rasulullah SAW sendiri memberi makan kepada Yahudi buta yang kerap mencercanya. Rakyat Marhaen yang kurang ilmu ugamanya takpelah kita maafkan, tapi yang di Pejabat Agama tu harus mendidik bukan menjadi bahan cemuhan dan tawaan.

Pandangan Ustaz Tentang JAIS Serbu Gereja MethodistBaru-baru ini umat Islam Malaysia digemparkan dengan berita JAIS serbu gereja Methodist Damansara Utama, Petaling Jaya. Ramai yang memberikan pandangan dan komen mengenai kes serbuan ini. Saya pun masih lagi mencari berita yang benar, sebab banyak sangat versi cerita tentang serbuan tersebut dan susah hendak tentukan yang mana benar dan yang mana tidak benar. Seperti biasa dan telah saya jangkakan, mesti ada setengah pihak yang akan manipulasikan berita yang sebenarnya demi menjaga atau mencari pablisiti murahan. Sepatutnya kita semua kena cari jalan penyelesaian bukan buat masalah ini lebih parah lagi.

Exco kerajaan Selangor bagi hal ehwal Islam, Datuk Dr Hasan Ali berkata JAIS melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya semalam kerana terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam. Tindakan ini dilakukan atas aduan orang ramai yang memberikan maklumat menyatakan bahawa kitab Injil dalam bahasa Melayu diagihkan kepada orang Melayu di majlis tersebut dan ia mempunyai kaitan dengan proses penyebaran Agama Kristian kepada umat Islam tersebut. (Baca Laporan Penuh Di Sini)

Apabila diserbu, pihak penganjur majlis makan malam menegaskan bahawa tidak ada kena mengena untuk penyebaran Agama Kristian kepada umat Islam yang hadir dalam upacara tersebut. Tujuan jemputan tersebut adalah untuk memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan walaupun berlainan agama. Apa-apapun perkara ini masih lagi dalam siasatan dan kita tunggu komen dari pihak JAIS.

Sebenarnya, isu penyebaran dakyah Kristian ini telah lama berlaku dalam negara kita ini, dulu kita pernah dengar dengan kes Aishah Bukhari, Azlina Jailani dan sebagainya. Ini semua membuktikan bahawa perkara ini telah berlaku dan masih berlaku dalam negara kita. Apa peranan kita sebagai umat Islam untuk mengatasi masalah ini? jangan anggap ini masalah JAIS atau JAKIM sahaja, masalah ini merupakan masalah kita semua sebagai umat Islam. Bila berlaku sahaja JAIS serbu gereja, kita umat Islam di bulan yang mulia ini bertekak dan menuding jari terhadap sesama kita. Ini semua adalah untuk mencari untuk politik murahan. Ini isu agama, bukan isu politik, sepatutnya kita bertindak atas dasar agama.

Sepatutnya kita tanya diri kita dahulu sebagai umat Islam, kenapa masih ada orang Islam yang menerima bantuan kemiskinan dari Kristian? Jawapannya sebab umat Islam sekarang ini hanya mementingkan diri sendiri, cukup dengan harta atau kekayaan yang dimiliki sendiri dan membiarkan bangsa seagama hidup melarat. Islam telah ajar umatnya dengan budaya bersedekah atau mengeluarkan zakat. Kalau semua umat Islam mempunyai hati dan perasaan ingin membantu dan menjalankan kehidupan secara ukhuwah Islamiah, maka tidak ada dikalangan umat Islam hidup melarat di merata-rata tempat. Begitu juga dengan wang zakat yang telah dikumpulkan berbilion ringgit di setiap negeri dalam Malaysia. Jika ini diagihkan mengikut asnaf yang lapan, maka tiada umat Islam yang miskin dan melarat.

Saya sangat setuju dengan pendapat yang diberikan oleh Prof. Madya Dr. Asri Zainal Abidin (Klik Sini) bahawa susah bagi orang yang berkelayakkan untuk mendapat zakat kerana terlalu banyak birokrasi yang perlu dilalui oleh mereka. Minta zakat susah betul hendak dapat, kadang-kadang lajak berbulan-bulan, tapi dapatnya berapa ratus sahaja. Jika dihitungkan memang tidak berbalui dengan apa yang telah diusahakan. Pernah terjadi kepada diri saya dahulu semasa memohon zakat, dalam borang tersebut mestilah mendapatkan tandatangan ketua kampung atau JKKK. Ada setengah JKKK mereka lihat dulu latar belakang orang yang memohon, kalau keluarga sokong pembangkang, maka dia tidak mahu menyokongnya. Alasan mereka, kalau hendak minta peruntukan kerajaan, kena sokong kerajaan.

Ini merupakan antara punca menyebabkan orang Islam kita menerima bantuan dari pihak Kristian, sebab yang Islam punya susah banyak sungguh birokrasinya. Pihak Kristian tidak payah borang, cukup hanya hadir di gereja sahaja, boleh dapat duit. Bagaimana mereka yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat boleh termakan dengan dakyah Kristian? Sebab Kristian mudah menghulurkan bantuan. Cara ini juga merupakan peluang untuk mereka menyebarkan ajaran mereka kepada umat Islam. Kaedah ini telah lama digunakan oleh pihak Kristian untuk menarik umat Islam yang mengalami kesempitan kehidupan. Mereka memberikan bantuan RM 50.00 sehari kepada umat Islam yang hadir ke gereja. Ada sebahagian mereka yang berjaya memurtadkan umat Islam dengan bayaran yang diberikan atas kejayaan mereka itu sebanyak RM 300.00 bagi seorang Islam yang telah dimurtadkan.

Mereka mendekati umat Islam yang mengalami masalah percintaan, diabaikan oleh ibu bapa, banyak hutang, gelandangan dan sebagainya. Mereka mendekatkan diri dengan cara yang lembut dengan menggunakan pendekatan nasihat, ambil berat, kaunseling dan sebagainya. Dalam itu juga, mereka didedahkan dengan dakyah-dakyah Kristian yang mengambarkan bahawa Islam dengan Kristian tiada beza dan akhir mereka dibawa ke gereja sehingga memeluk Agama Kristian. Saya difahamkan juga, sebelum mereka memeluk agama Kristian, mereka diberi minum dengan air yang telah disyihirkan. Kesan air ini boleh menyebabkan lidah menjadi hitam, tidak dapat mengucap, lupa keluarga, lupa ibu bapa, mereka hanya ingat dan sebut jesus dan memberontak untuk hadir ke gereja.

Kalau mengikut hukum orang Islam menerima bantuan dari pihak Kristian itu tidak salah dan tidak berdosa. Cuma ada beberapa perkara yang perlu kita ingat bahawa dakyah mereka itu cuba disampaikan dengan cara yang cukup halus dan memang susah untuk kita kesan. Orang yang menerima bantuan itu sepatutnya sedar dan bersedia dengan keyakinan yang kuat bahawa “aku adalah Islam dan tidak akan mengubah akidah aku walaupun sehingga nyawa aku melayang sekalipun”.

Sebagai umat Islam yang bijak, kita juga hendaklah selesaikan masalah ini dengan penuh berhemah, tidak menyakiti hati mana-mana pihak, Islam tidak bermusuh dengan mana-mana agama, sebab Islam menjamin keselamatan dan kesejahteraan semua agama. Firman Allah yang bermaksud :
“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir, Aku tidak akan menyembah apa Yang kamu sembah, dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) Yang Aku sembah, dan Aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat, dan kamu pula tidak mahu beribadat secara Aku beribadat, bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku". (Al-Kafirun 1-6)

Marilah kita bersatu padu dalam mengkaji dan mencari kaedah mengatasi masalah ini supaya ia tidak berlarutan. Jangan saling tuduh menuduh antara satu sama lain. Orang bukan Islam diluar sana sedang ketawa dengan karenah umat Islam sekarang dan mereka menanti peluang keemasan ini untuk menyebarkan dakyah mereka. Jika kita masih bermusuhan lagi, maka satu hari nanti orang melayu tidak boleh disebut Islam lagi kerana waktu itu sudah ramai orang melayu telah Kristian. Ini semua berpunca dari kita semua. Berubahlah sebelum terlambat atau sebelum nasi menjadi bubur. 

Wednesday, August 10, 2011

Spore Ada Bot Laju Tanpa Pemandu. Mesti bukan Made in France.


Singapore displays new weapons at parade
Singapore has showcased its new weapons at a military parade celebrating its National Day.

Tuesday's parade featured the latest models of fighter jets and assault helicopters as well as newly deployed tanks, missiles and unmanned high-speed boats.

Singapore holds a military parade every year on August 9th as part of the ceremonies to mark its independence from Malaysia in 1965.

The city state allocated 9.9 billion US dollars for defense spending this year. That's one-quarter of the budget and the equivalent of 5 percent of its gross domestic product.

Singapore has been increasing its defense budget and purchasing weapons. It now has one of the largest militaries in Southeast Asia.

Five other major Southeast Asian countries have also expanded their defense budgets by more than 20 percent over the past 5 years.

Analysts say the military buildup is in response to China's military expansion and its aggressive actions in the South China Sea. They say the regional military expansion is likely to pick up speed.

NAK BELI KE TAK NAK? 'SIAPA PEDULI'? ATAU TERUS BAGI KAT HALUAN'?


'Siapa Peduli' Gabungan Artis Popular Bantu Rakyat Palestin
AMPANG: Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (MAPPIM) telah melancarkan album mengenangkan kesusahan rakyat Palestin berjudul Siapa Peduli yang telah menggabungkan artis-artis popular tanah air.
Setiausaha Agong MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata pelancaran album ini adalah suatu usaha mengumpul dana untuk tabung Gaza- MAPIM bagi menjayakan beberapa projek membantu pemulihan Gaza khasnya pembinaan Hospital Kanak-kanak.
"Album ini adalah sebagai satu usaha untuk mendidik dan mengembangkan kesedaran secara meluas kepada masyarakat di Malaysia khususnya dan seluruh dunia amnya mengenai perjuangan membebaskan Palestin dan Masjid Al Aqsa.
"Dari hasil penjualan album ini, kami akan salurkan untuk projek utama iaitu pembinaan sebuah Hospital Kanak-kanak di Gaza," ujarnya pada sidang media pelancaran AlbumSiapa Peduli, di sini.
Turut hadir pada majlis tersebut ialah Ketua Eksekutif MAPIM, Zulkifli Ibrahim, Mawi, Alyah, Mila, Syafinaz dan Liza Hanim.
Album yang mempunyai 10 buah lagu ini turut memuatkan sebuah puisi istimewa daripada Sasterawan Negara Datuk A.Samad Said.
"Kami berterima kasih kepada artis-artis yang sudi merakamkan lagu dalam album ini dan menghargai semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung," tuturnya.
Antara artis yang terlibat ialah Mawi, Jay Jay, Azhan Atan, Liza Hanim, Hafiz, Alyah, Mila, Syafinaz dan Kumpulan Putra.
Kesemua lagu dan lirik digubal khas menyentuh peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di Palestin seperti Nakbah, Deir Yasin, Sabra Shatila, Al Aqsa dan serangan ke atas Gaza.
Album “Siapa Peduli” akan berada di pasaran mulai minggu ini dengan harga RM 25.90.

Tuesday, August 09, 2011

LEPAS TUJUH HARI KALAU BUAT BODO? SAMBUNG LAGI 7 HARI??

INGAT KOT KATA NAK GERAKAN BERSIH#3 KE. UNDI TAK PERCAYA KAT PM KE HAPE KE, TAKAT TU AJE??


Tujuh Hari Untuk Najib Adakan Sidang Parlimen TergemparKUALA LUMPUR 7 OGOS : Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan menyerahkan satu surat rasmi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar segera memutuskan desakan pemimpin parti itu supaya sidang Parlimen tergempar diadakan bagi membincangkan isu penduduk tetap (PR) berubah menjadi warganegara sekaligus didaftarkan sebagai pengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

Baru-baru ini isu daftar menjadi hangat ekoran penemuan beberapa bukti jelas dalam bentuk cetakan, status kerakyatan sebelum dan selepas pertukaran di laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang berjaya dikesan PAS Selangor pada awal bulan lalu juga perlu diambil perhatian.

Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, pihaknya memberi tempoh tujuh hari kepada Najib untuk memanggil sidang Parlimen tergempar itu.

Surat rasmi itu akan diserahkan esok di Parlimen dan akan diterima Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

“Kita beri tempoh tujuh hari untuk adakan sidang tergempar Parlimen.

“Kita mahu isu pemastautin tetap bertukar kepada warganegara dengan cepat dibahaskan sebelum kita membuat tindakan selanjutnya,” kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Tambahnya lagi, tindakan itu akan mengancam keselamatan negara.

Sebelum ini Pakatan Rakyat juga mendakwa Barisan Nasional (BN) mendaftarkan warga asing sebagai rakyat negara ini melalui operasi “MyDaftar”.

Operasi itu dikatakan mahu menjadikan warga asing sebagai pengundi yang sah bagi memenangkan BN pada pilihan raya umum ke-13.

Dalam pada itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pihaknya bersedia untuk mengadakan pertemuan dengan mana-mana pihak untuk memastikan pilihan raya umum ke 13 akan datang dapat diadakan dengan bersih dan adil.

“Kita akan jumpa dengan siapa sahaja untuk pastikan pilihan raya yang bersih dan adil,” katanya.

Ujar Abdul Hadi, tindakan menukar status kewarganegaraan pemastautin tetap bertujuan untuk memenangkan BN dalam pilihan raya umum ke-13.

“Kita bincang mengenai daftar pemilih yang kita mahu ia dibersihkan terutamanya yang melibatkan pendatang asing, yang mana ia melibatkan jentera kerajaan untuk memberikan kemenangan kepada BN,” katanya.

Monday, August 08, 2011

DAN PAK SAMAD SAID PUN BERPESAN

Akhbar jadi 'gengster' tanpa media alternatif
Akhbar jadi 'gengster' tanpa media alternatif


KUALA LUMPUR - Rakyat khususnya golongan muda diseru menyokong sumbangan media alternatif yang memberikan gambaran sebenar mengenai situasi di negara ini.

Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said berkata, kewujudan media alternatif dapat menjadi pengekang kepada media arus perdana yang semakin 'samseng'."Saya fikir sumbangan akhbar alternatif ini mesti disokong kerana hanya melalui akhbar alternatif kita mendapat gambaran yang lebih berimbang, memungkinkan kita untuk menentukan apa sikap kita."Saya dapati bahawasanya tanpa media alternatif, akhbar arus perdana akan menjadi gengster," kata beliau sewaktu berucap merasmikan pelancaran kempen 'Jom Baca Media Alternatif' di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH), dekat sini, petang semalam.Kempen ini dianjurkan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang terdiri daripada gabungan beberapa pertubuhan mahasiswa bertemakan 'baca dan banding'.A. Samad yang lebih senang dipanggil Pak Samad, 76, juga berkata, media alternatif sangat sesuai untuk anak-anak muda yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menyampaikan maklumat yang tepat kepada masyarakat."Saya fikir media alternatif ini lebih untuk anak-anak muda, rakan-rakan kita yang lebih berilmu."Memang benar ia belum sampai ke desa-desa tapi saya fikir yang diperlukan ialah kelompok anak muda yang berilmu pengetahuan dan anak-anak muda inilah nanti yang akan berlegar, akan sampai ke ceruk-ceruk untuk memperjelas apa yang berlaku di negara ini," katanya di hadapan kira-kira 50 anak muda, majoritinya mahasiswa kampus sekitar Lembah Kelang.Ujarnya, tidak menjadi suatu kerugian jika tidak membaca media arus perdana kerana laporannya hanya menyokong kerajaan dan mengakui sudah hampir satu tahun beliau tidak membaca akhbar arus perdana."Untuk pengetahuan anda sudah hampir satu tahun saya langsung tidak membaca akhbar arus perdana."Biarpun ada benda yang mungkin saya terlepas kerana tidak membaca akhbar arus perdana tapi saya rasa dengan tidak membacanya pun saya sudah tahu, jadi tidak rugi.

GOOGLE MAPS TUNJUK CARA NAK PEGI CALIFORNIA DARI JAPAN

Malas nak criter fasal politik dan isu semasa. Pi layan GOOGLE MAPS dapat jawapan dibawah ini. Nasib baik dia tak reti calculate dari KUALA LUMPUR nak ke JAKARTA. Ada sesiapa nak mencuba?

Cerita Dolu Dolu