Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Thursday, August 13, 2009

ISU ARAK DI SELANGOR

PETALING JAYA: Those buying alcoholic beverages from convenience stores in Selangor may have to produce their MyKad to show that they are non-Muslims and above the age of 18.

This move is in line with the state government’s decision that convenience stores should practise self-regulation in the sale of alcoholic beverages instead of banning its sale in Muslim-majority areas.

State executive councillor Ronnie Liu said the law prohibited the sale of alcohol to youths below 18 and Muslims, and storekeepers were just doing their part to make sure the law was adhered to.

“It is not that the cashier has the right to ask for your identity card but it is the law that they cannot sell alcohol to these groups and they have to make sure they are not breaking the law.

“The shopkeeper may ask them to show their identity card. Otherwise he might be penalised for selling alcohol to Muslims or the underaged,” he said.

Citing convenience store chain 7-Eleven as an example, he said it was clearly stated that the company would sack employees if they were to sell alcohol to Muslims.

On Muslim employees handling alcoholic drinks, Liu said he was of the opinion that they had a right to be employed as the Federal Constitution is silent on the matter.

“It is okay to work in hotels, airlines and other places where some alcohol is offered, as long as they don’t drink,” he said.

1 - PATUT DAH LAMA KENA LAKSANAKAN. KO PI KE US TU PUN KENA TUNJUK ID. KALO BAWAH 20 TAHUN BERTUAH KO DAPAT BELI.

2 - TANG LAST TU.... AKU NAK TUNGGU KOMEN DARI UMNO DULU. DAN KALAU DORANG BISIN JUGAK AKU NAK DORANG SURUH MAS START DULU. HOTEL? HOTEL ITM JE AKU TAU TAKDE ARAK.

3 - RONNIE LIU CAKAP YANG LAST TU BETUL. AKTA KERJA - SILENT ON THIS MATTER.

4 - UST AZIZAN - MB KEDAH PUN NAK LEBIH TERPERINCI FASAL DEFINISI ARAK DAN PENJUALANNYA. BERMAKNA MEMANG TAK JELAS.

NOTA : AKU MEMANG BANGKANG 100% PENJUALAN ARAK KEPADA ORANG ISLAM DAN BAWAH UMUR (ROKOK PUN SAMA) - BUKAN SEBAB AKU ORANG ISLAM SEMATA-MATA

INNALILLAH HI WAINNAILAIHIRAJIUN

Ustaz Asri Rabbani meninggal dunia


Tinggal kenangan..Asri (dua dari kiri, bawah) ketika bersama anggota Rabbani yang lain pada dua hari lalu ketika majlis sidang media dan memeterai satu lagi perjanjian kerjasama bersama Hotel Singgahsana untuk terus membuat persembahan di hotel tersebut sepanjang bulan ramadan yang bakal tiba nanti. -foto The Star

PETALING JAYA: Vokalis kumpulan nasyid Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, disahkan meninggal dunia kurang sejam yang lalu akibat serangan jantung di Hospital Pantai, Bangsar.
Menurut rakannya, Azadan, jenazah arwah Asri akan dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas ini.
Dimaklumkan, arwah meninggal dunia selepas jatuh pengsan semasa memberikan ucapan dalam sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira pukul 10.30 pagi tadi.
Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor.
Arwah meninggalkan seorang balu, Halizah Shahzan, 39, dan enam orang anak.
Asri menyertai kumpulan nasyid terkenal itu sejak ia ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1997 dengan dianggotai oleh sembilan orang termasuknya.
Asri juga pernah menyanyi secara duet dengan beberapa penyanyi terkenal seperti Mawi menerusi lagu 'Saksi' dan 'Mentari Merah Di Ufuk Timur' nyanyian bersama Amy Search.
Kehilangan Asri kini bermakna hilanglah tunjang Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi sekaligus memberikan kejayaan kepada Rabbani.
Atas kejayaan itu, maka tidak hairanlah jika Rabbani dijulang sebagai Penyanyi/Artis Nasyid Popular di Anugerah Bintang Popular (ABP) selama lapab tahun berturut-turut.
Tidak kurang juga anugerah yang dicapai di Anugerah Industri Muzik (AIM) seperti Album Nasyid Terbaik 2001 (Iqrar - 1421), Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Album 2001 (Iqrar-1421), Album Terbaik 2001 (Iqrar-1421), Album Nasyid Terbaik 2002 (Intifada), Album Nasyid Terbaik 2003 (Qiblat) serta Album Nasyid Terbaik 2009 (Nostalgia Nada Murni) dan Lagu Nasyid Terbaik 2009 (Bila Nur Melimpah Di Hati).
Kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman ini adalah dengan konsep yang tersendiri.
Dalam tempoh lebih 12 tahun berada dalam industri ini, Rabbani telah menghasilkan 19 buah album seperti 'ARAH Dari Mana… Ke Mana…' (1997), 'Pergi Tak Kembali' (1999), 'Intifada' (2000), 'Yalla Beena' (2004) dan yang terbaru, 'Nostalgia Nada Murni'.
Bermula dengan berkonsepkan nasyid klasik, melalui irama-irama yang dipetik dari Timur Tengah, Afrika dan Andalusia, kemudian diadun dan diolah mengikut citarasa yang sesuai dengan era yang terkini.
Juga dipersembahkan bersesuaian dengan citarasa remaja.
Disamping itu ditampilkan dengan adunan muzik ala melayu timur dan digabungkan dengan adunan muzik timur tengah.
Dan kini Rabbani muncul pula dengan konsep yang lebih global dalam bidang muzik tanpa mengurangkan kualiti mesej yang akan disampaikan dengan menampilkan world music didalam lagu-lagu terbarunya.
Ini adalah untuk menjadikan irama nasyid ini akan terus segar dari semasa ke semasa dan terus diminati oleh semua golongan tanpa mengira had bangsa dan negara.
Bagaimanapun dalam menyampaikan irama nasyid ini mesej adalah yang paling utama sekali dengan berpersepsikan bentuk nasihat, dakwah dan panduan.
Sekurang-kurangnya sedikit demi sedikit pendidikan secara tidak langsung itu berjaya masuk ke ruang fikiran sambil berhibur.
Lantaran itu juga boleh mendorong sikap kita ke arah kebaikan.

Monday, August 10, 2009

Umat Islam diminta nilai cara Kerajaan Selangor selesai isu arak

Saya terbaca berita seperti di bawah. Jika MBSA atau MBPJ tidak memperbaharui lesen perniagaan yang di keluarkan setiap tahun kepada Carlsberg atau Guiness, apakah syarikat tersebut perlu tutup operasi? Atau kena saman sahaja sebab operasi tanpa lesen perniagaan? Apakah implikasi undang-undang terhadap kerajaan negeri? Ada sesapa boleh beritahu?

SUNGAI PETANI - Umat Islam diminta menilai cara Kerajaan Negeri Selangor menyelesaikan isu penjualan arak secara terbuka di kawasan majoriti penduduk Islam.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, rakyat juga akan menilai perjuangan Pas yang kini adalah sebahagian daripada pentadbiran Kerajaan Negeri itu.
Beliau yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata, lihat apa yang mereka (Pas) akan lakukan kerana ini (penjualan arak) adalah dalam bidang kuasa Kerajaan Negeri.
Mohd Shafie berkata demikan kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Sungai Petani.
“Pas kini telah berada dalam dalam pakatan pembangkang bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dalam pentadbiran kerajaan negeri, rakyat akan melihat pendirian Pas dalam isu itu,” katanya.
Semalam, Kerajaan Negeri Selangor membuat keputusan tidak akan melarang penjualan minuman keras dan cuma meminta semua premis perniagaan, pasar raya dan kedai serbaneka yang menjual arak mengamalkan konsep kawalan sendiri, bagi me
mbendung penjualan minuman keras kepada orang Islam dan remaja bawah umur. - Bernama

Cerita Dolu Dolu