Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Thursday, May 26, 2005

Kes Murtad - 2

Lanjutan dari artikel sebelum ini. Suka saya merujuk kepada perkara berikut untuk renungan bersama.

UCAPAN BELANJAWAN 2000"BELANJAWAN RAKYAT"
Oleh
YB DAIM ZAINUDDIN
MENTERI KEWANGAN MALAYSIA
KETIKA MEMBENTANGKAN RANG UNDANG-UNDANG
PERBEKALAN (2000) DI DEWAN RAKYAT
PADA 29 OKTOBER 1999
Pembangunan Hal Ehwal Islam
Tuan Yang DiPertua,
Kerajaan mengambil berat terhadap usaha memperkukuhkan penghayatan nilai-nilai Islam di kalangan umat Islam negara ini. Bagi tujuan ini, peruntukan sebanyak 169.2 juta ringgit di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) disediakan bagi melaksanakan program pembangunan secara lebih bersepadu, termasuk program pembangunan institusi keluarga dan khidmat sosial. JAKIM juga akan memberi tumpuan kepada usaha-usaha memajukan ekonomi masyarakat Islam. Untuk ini, JAKIM akan membantu Majlis dan Jabatan Agama Negeri dalam pembangunan tanah wakaf dan Baitulmal serta mempertingkatkan pengurusan dan kutipan zakat. Di samping itu, program pemulihan dan pemurnian akidah akan terus diberi keutamaan. Program Kelas Al Quran dan Fardhu Ain akan dipergiatkan untuk meliputi seluruh murid di peringkat sekolah rendah. Sebanyak 67.7 juta ringgit disediakan di bawah Kementerian Pendidikan untuk Program Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral. Sejumlah 78.4 juta ringgit pula disediakan di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk membina Kompleks Darul Quran, membina dan mengubahsuai masjid dan sekolah agama.

Bila ianya disyorkan apa kata mereka?
Utusan Malaysia (UM), bertajuk ‘Jangan hidupkan semula sistem penindasan agama’ oleh Hang Jebat (UM 21/9/00),
Jangan kawal aqidah dengan undang-undang’ oleh Sisters In Islam –SIS (UM 30/9/00), komentar Awang Sulung pada 24 dan 30/9/00, ‘Debat Pemulihan Akidah’ (ruang Wawancara, Mingguan Malaysia 1/10/00) dan
‘Atasi murtad dengan dakwah’ oleh Kassim Ahmad (UM 3/10/00).
Kalau lihat pulak kes Mahkamah Rayuan berkaitan dengan permohonan murtad oleh Kamariah Binti Ali, Mohamed Bin Ya, Daud Bin Mamat, Mad Yaacob Bin Ismail dimana :
Mahkamah ini bersetuju dengan ungkapan-ungkapan penghakiman yang telah dibentangkan di atas. Membuat akuan berkanun dan mengisytiharkan mereka bukan lagi menganut agama Islam tidak dengan sendirinya melepaskan perayu-perayu daripada pertuduhan yang ada di Mahkamah Syariah. Dengan mengambil pendekatan maksud, Mahkamah berpendapat bahawa masa yang material untuk menentukan sama ada perayu-perayu adalah orang yang menganut agama Islam ialah masa ketika mana perayu-perayu melakukan kesalahan di bawah Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan. Oleh itu walau pun perayu-perayu telah mengisytiharkan mereka murtad pada tahun 1998, mereka selayaknya dibawa ke hadapan Mahkamah Syariah pada tahun 2000 kerana ia berkaitan suatu kesalahan yang telah dilakukan ketika perayu-perayu masih beragama Islam. Jika pendekatan maksud tidak diambil, orang-orang Islam yang menghadapi pertuduhan di Mahkamah Syariah boleh sewenang-wenangnya menimbulkan pembelaan yang mereka bukan lagi seorang yang menganut agama Islam dan dengan demikian tidak tertakluk kepada bidangkuasa Mahkamah Syariah. Keadaan sebegini akan menjejaskan pentadbiran Undang-Undang Islam di Malaysia dan mungkin juga undang-undang agama lain.Dari taakulan dan pendekatan yang telah kami ambil di atas, nyatalah bahawa soal atau isu perayu-perayu berhak keluar dari agama Islam adalah tidak relevan. Mahkamah ini bersetuju dengan Mahkamah Rayuan bahawa tugas mahkamah adalah untuk memutuskan kes di hadapannya berasaskan fakta yang dikemukakan
Saya bukan pakar dalam undang-undang jadi mungkin salah untuk mengulas tetapi rata-rata amat sedih apabila ianya menjadi perdebatan hangat kerana tidak memuaskan hati segelintir walhal ianya (masalah murtad) adalah masalah yang serius. Masalah murtad lebih kepada masalah pemahaman Islam itu sendiri. Lebih sedih lagi bila pertubuhan yang bergelar Islam, seperti Sister in Islam cuba mengambil pendekatan sendiri dan mengutamakan hukum dunia dari hukum Islam itu sendiri. Tapi, apa nak di hairankan sedangkan Amina Wadud yang merupakan antara pengasas SIS telah mengasaskan hukum menurut pemahaman sendiri dengan menjadikan dirinya imam kepada lelaki waktu Solat Jumaat walhal Rasullulah bersabda " Jangan wanita menjadi imam kepada lelaki", petanda dunia nak qiamat.
Dari Saidina Ali R.A. "Rasulullah SAW bersabda, Di akhir zaman akan timbul manusia yang memperkatakan perkara yang baik-baik sekadar di mulut tetapi keimanannya bukan dari hatinya (tidak percaya) dan mereka meninggalkan agama seperti terlepasnya anak panah dari busarnya (amat pantas). Jika kamu bertemu mereka ini, bunuhlah mereka, sesiapa yang membunuh mereka ini akan mendapat ganjaran di Hari Penentuan" Riwayat Bukhari
Semoga dilindungi keluargaku, keturunanku dan sahabat-sahabatku dari musuh yang nyata dan berselindung.

Kes Murtad

Petikan dari MALAYSIAKINI.
50,000 remaja Melayu mohon murtad?
Rozmal MalakanMay 25, 05 1:14pm
Baru-baru ini, seorang ustaz dari Jabatan Agama Islam di salah sebuah negeri di Malaysia, telah menyampaikan ceramah di Seremban mengenai Maulidur Rasul. Beliau menceritakan di kala umat Islam di Malaysia sedang meraikan Maulidur Rasul, pada masa yang sama, beliau mendakwa 50,000 remaja Melayu di Lembah Klang sedang membuat permohonan untuk murtad. Kes-kes murtad sebelum ini dianggap satu kes yang sensitif di mana ianya tidak dibincang secara terbuka dan statistiknya tidak didedahkan kepada umum. Mengapakah isu murtad ini tidak dibincang dengan fikiran yang terbuka di kalangan umat Islam? selanjutnya
Kalau dilihat dari artikel artikel dalam Malaysiakini semenjak kejadian JAWI serbu Zouk, banyak artikel mempertikaikan tindakan JAWI. Sebagai pihak yang melaksanakan ta'zir, tak dapat dinafikan JAWI kena belajar cara bagaimana untuk melaksanakan Amal Makruf Nahi Munkar. Saya petik komen pengalaman seorang rakan
"Pengalaman aku.The Mines.3-4 tahun. Lepas tgk midnight ngan ****, isteri aku. Aku tgh jalan lepas tgk wayang, siap pegang2 tangan ISTERI yang halal. Ade sorang mamat ni, duduk tengah2 jalan, terus maki aku, "Hoi, ape pegang2 tangan nih." Aku buat2 tak dengar, dia maki lagi "Mana boleh pegang2 tangan! Tengok IC." Aku dah panas hati.. lepas tu, baru dia cakap dia org JAWI, dia mintak IC. Aku tak bagi. Dia marah. Dia kata "mana boleh pegang2 tangan bukan muhrim." Aku kata "ini isteri aku, tangan isteri sendiri tak boleh pegang ke?" Time tu, aku dah naik darah dah. **** tarik aku pegi, kalau tidak memang dah bertumbuk dah.
Itu lah contoh org JAWI nak cegah amal? Salam tak bagi. Tak berhemah. Kurang ajar. Sape nak respek Jawi?"
Berkaitan dengan tajuk artikel ini, apabila meneliti beberapa kolum/surat di dalam MalaysiaKini, agak mengusarkan kerana banyak yang bukan setakat mempertikaikan tindakan JAWI tetapi sehingga pada saya mempersoalkan landasan AlQuran atau cubaan mereka yang hendak menegakkan hukum Al Quran. Kalau kita rujuk koleksi hadith yang dibangunkan oleh JAKIM kita tak jumpa hadith berkaitan murtad. Cuma satu berkaitan syirik. Cuba pula kita rujuk kepada sini amat berbeda sekali.
Isu murtad bukanlah isu baru. Ianya telah dibincangkan secara terbuka dalam banyak ceramah-ceramah sayangnya ia tidak dikembangkan atas alasan isu ini isu sensitif. Bagaimana isu tersebut yang memang sensitif kepada umat Islam tidak diberitahu kepada ramai? Kenapa hendak di'sorok'. Permasaalahan murtad di Malaysia atas sebab asas. Kurangnya pemahaman dan terhalangnya sebaran berkaitan Islam kepada umatnya sendiri kecuali yang menurut acuan dan dasar politik. Sedih apabila ada pihak yang dipertanggungjawabkan di Jabatan Agama Islam masih menjadikan POLITIK sebagai asas untuk penceramah dan bukan ilmu itu sendiri. Hasilnya, ahli politik, bukan Islam dan sekarang artis pun boleh mengulas hukum Islam menurut kehendak diri sendiri.
Semoga diri ini dan ahli keluarga dijauhi dari bala bencana ini.
Dalam situasi begini apa yang harus kita lakukan?

Dari Abdullah:
Rasulullah bersabda, " Kamu akan melihat sesudahku, mementingkan diri (pada sesetengah pihak) dan juga perkara yang tidak kamu setujui. Kami bertanya "Apa harus kami lakukan, ya Rasulullah (bila ia berlaku)" Rasullah bersabda "Penuhi hak mereka (kepada pemerintah) dan mintalah hak kamu dari Allah SWT" Sahih Bukhari - bahagian kesukaran dan hari akhirat.

Wednesday, May 25, 2005

I MUST remember this

Government identifies militant group operating in the country (Star 23/5/2005)
SUNGAI SIPUT: A new militant group has surfaced, which may pose a threat to national security. "We had detected the group activities for quite some time now,・said Deputy Internal Security Minister Datuk Noh Omar. We are carrying out a thorough investigation to see whether there is a need to use the Internal Security Act (ISA) against the leaders and their followers." he told reporters after opening the Sungai Siput Utara district Youth Day carnival here yesterday. - Wah ! negara dalam bahaya!
It's not a militant group, says Noh (Star 24/5/2005)
KUALA LUMPUR: Deputy Internal Security Minister Datuk Noh Omar clarified that the group that he said was being investigated by the authorities was a religious deviationist sect and not a militant group as reported in the media. He said the sect was non-militant and had no connection with militant groups KMM and Jemaah Islamiah (JI) whose network of cells had been broken up by the Government. We hope there will be no misconception that a new militant group has surfaced in Malaysia"he told Bernama yesterday. - Silap rupanya, tapi merbahaya juga untuk golongan muslimin. Memang patut dipantau ni.
Deviant sects under control (Star 25/5/2005)
KUALA LUMPUR: The activities of deviationist sects in the country are under control and not a cause for worry, Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Abdullah Md Zin said. He said the sects operated in small groups. “What remain are small groups. The larger ones like Ayah Pin in Besut (Terengganu) have been broken up. There is no problem,” he said after presenting zakat (tithe) from the Federal Territory Islamic Religious Council here yesterday. - La. . . dah bukan masalah pulak?
MANA SATU YANG BETUL?

Tuesday, May 24, 2005

Puisi

Usah didamba isteri secantik Balqis,
Jika diri tidak sehebat Sulaiman.

Usah diharap isteri seteguh Siti Hajar,
Jika diri tidak seperti Ibrahim.

Usah dicari suami sehandsome Yusuf,
Jika cinta tidak setulus Siti Zulaikha.

Usah dituntut isteri sebaik Siti Khadijah,
Jika diri tidak sesempurna Muhammad.

petikan dari : Ust. Aqil Hayy Rawa.

Cerita Dolu Dolu