Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Friday, February 18, 2011

MASALAH UMNO ADALAH CINA=MAKAN BABI. ISLAM CUMA MELAYU

Bawa Pendakwah China Ke Malaysia
Ditulis oleh Ismail Hashim
18/02/2011   Share Badan-badan Islam disaran berusaha membawa pendakwah dari Negara China terutama golongan Ahong yakni imam yang mempunyai kepakaran dan pengalaman luas di dalam mengamalkan kehidupan beragama untuk tujuan dakwah kepada masyarakat Cina di negara ini.
Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu Kerajaan Malaysia di China, berpangkalan di Beijing Foreign Studies University (BFSU), Prof Dr Awang Sariyan (gambar) berkata, Islam yang dibawa ke negara itu sekitar pertengahan abad ke 7 oleh Sahabat Nabi Muhammad bernama Saad Abi Waqas diterima baik oleh Maharaja China dewasa itu.
Menurutnya, sehingga kini jumlah umat Islam di negara Asia Timur itu sekitar 70 juta dengan nilai keIslaman dan syiar agama yang hebat seperti pintu gerbang ke kediaman mereka yang bertulis Basmallah dan Allah Muhammad.
Prof Awang menyampaikan ucapan itu dalam majlis Syarahan Sarjana Pelawat anjuran Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam di sebuah pusat pengajian tinggi di Shah Alam, 16 Februari lalu.
Ucapan sekitar dua jam bertajuk Kembara Bahasa di China; Memupuk Kerjasama Ketamadunan Melayu-China itu banyak memberikan input baharu kepada khalayak pendengar dengan bentuk penyampaian beraudio visual.
Turut hadir di dalam majlis itu adalah ketua jabatan, pensyarah kanan, pensyarah dan staf yang kelihatannya sangat berpuas hati dengan pendedahan maklumat termasuk hubungan Malaysia China, perkembangan agama dan kemajuan Bahasa Melayu mutakhir.
Prof Dr Awang Sariyan adalah Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu Kerajaan Malaysia di China, berpangkalan di Beijing Foreign Studies University (BFSU) sejak awal 2008.
Sebelumnya Pengarah Jabatan Bahasa DBP, Profesor Bahasa di UPM dan di UM; tenaga akademik UIAM, Universiti Brunei Darussalam dan UPSI; Profesor Tamu Pusat Pengajian Asia Tenggara, Universiti Frankfurt, Jerman dan Universiti Sumatera Utara; Perunding Seberang Laut Kementerian Pendidikan Singapura.
Presiden Persatuan Linguistik Malaysia (2000-2008) dan anggota Kumpulan Perihatin; pernah aktif dalam Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) dan Majlis Antarabangsa Bahasa Melayu (MABM).
Penyampai lebih 200 ucap utama, syarahan, kertas dasar dan kertas kerja di dalam dan di luar negara (Australia, Belanda, Brunei Darussalam, Indonesia, Jerman, Kampuchea, Korea Selatan, Perancis, Rusia, Republik Rakyat China, Singapura, Sri Lanka, Thailand); penatar kurus bahasa dan penulisan profesional; penulis lebih 50 judul buku bahasa, pendidikan, kamus serta Profesor Adjung UPSI.
Menjawab satu soalan, Prof Awang berkata, kedatangan Islam pada abad ketujuh itu diterima baik sehinggakan Maharaja China menaja pembinaan banyak masjid sebagai lambang agama Islam.
Kerana itu, ujarnya, bagi mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke negara itu, jangan terkejut jika melihat terdapat colok gaharu diletakkan di mimbar-mimbar masjid dan ukiran binatang di tempat ibadat.
"Colok gaharu dan ukiran binatang itu adalah budaya masyarakat China yang sedikit pun tidak mencacatkan aqidah umat Islam," tegasnya.
Beliau berkata, terdapat perbezaan besar antara orang China yang datang ke Melaka bersama gerombolan Laksamana Cheng Ho yang membawa Islam dengan mereka yang dibawa datang ke Tanah Melayu oleh penjajah Inggeris.
Katanya, Laksamana Cheng Ho atau dalam Bahasa Chinanya disebut sebagai Zheng He adalah seorang pahlawan utusan Maharaja China yang datang ke Melaka adalah seorang Islam.
Cheng Ho pula jelasnya mengikut kajian absah, merupakan seorang pahlawan hebat yang mempunyai susur galur darah keturunan Saidina Hassan, cucu Rasulullah SAW. yakni anak kepada Saidina Ali dan Fatimah.
Bercakap tentang Ahong, beliau berkata, setiap orang daripada mereka mempunyai kelayakan hebat kerana mereka diwajibkan mengikuti Pengajian Agama Islam selama tiga tahun.
Mereka mempunyai kemahiran berbahasa etnik termasuk Bahasa Arab yang fasih, jelasnya, mereka juga merupakan penghafaz Al-Quran yang dilatih khas bagi memenuhi keperluan agama dan umat.
Tamadun China sangat hebat dengan usianya melebihi 5,000 tahun dengan 56 kumpulan etnik berbanding dengan tamadun Melayu yang baharu berusia 2,000 tahun, jelasnya.
Dalam pada itu, beliau berkata, interaksi tamadun Malaysia China bukan hanya berlaku pada 1974 tetapi bermula sejak Zaman Han Shu pada 140 S.M. ekoran pelayaran utusan Maharaja Wu Di ke India melalui Tanah Melayu.
Hubungan China dengan alam Melayu melonjak ke peringkat lebih tinggi sesudah munculnya Dinasti Tang (618-907M) dan Empayar Sriwijaya di alam Melayu pada abad ke-7.
Dalam majlis itu, Prof Awang banyak mengemukakan saranan bernas antaranya; penyelidikan hubungan Malaysia/alam Melayu dengan China dalam pelbagai aspek, ketamadunan seperti politik, ekonomi, kebudayaan, bahasa dan falsafah/pemikiran dari zaman dahulu hingga kini berdasarkan sumber China dan Melayu sendiri.
Begitu juga dengan perkembangan Islam di Tanah Besar China dan kaitannya dengan pengIslaman di alam Melayu, kajian-kajian perbandingan dengan pelbagai aspek dalam tamadun China dan Islam termasuk budaya dan bahasa.

SILA SIMPAN REKOD MAKLUMAT INI. SEMOGA TANAH YANGLAIN JUGA SELAMAT

Nasib Keluarga Melayu Di Gombak Setia Terbela

Ditulis oleh Hadri Yaziz
18/02/2011   
Share
 

LAPORAN KHAS: Setelah lebih sedekat menanti pembelaan nasib mereka, ratusan keluarga Melayu di Kampung Gombak Setia bakal menarik nafas lega pada 19 Februari nanti.

Ini berikutan kesedian kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor untuk membantu tawaran pengurangan premium tanah serendah RM1.50 sekaki persegi berbanding RM2.50 terdahulu.

Perkara ini diumumkan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali setelah mengambil kira beban terpaksa ditanggung oleh penduduk yang rata-rata telah menetap di kawasan itu sejak sebelum merdeka.

Keputusan tersebut mendapat persetujuan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim baru-baru ini.

Susulan reaksi itu, krew Tv Selangor meluangkan masa membuat tinjauan keluarga yang terlibat minggu lalu.

Menurut Yang Dipertua Persatuan Kebajikan Gombak Setia (PKGS), Harun Abdul Rahman yang ditemuramah berkata permohonan yang dibuat menerusi ahli parlimen itu hanya mengambil masa kurang daripada dua tahun untuk diselesaikan.

Ini menurutnya, Azmin jauh lebih efisien daripada wakil rakyat Umno-Barisan Nasional (BN) terdahulu yang memakan masa bertahun-tahun namun tidak menghampiri jalan penyelesaian.

"Jadi Alhamdulillah usaha yang dibuat YB Azmin saya kira dalam masa setahun lebih permohonan kita untuk pengurangan premium. Asalnya  premium RM2.50 sekaki persegi. Dalam permohonan kita minta sekurang-kurangnya RM1.50 sekaki. Tapi apabila saya dimaklumkan YB Azmin bahawa MB telah memberi keputusan di luar jangkaan. Jumlahnya kita tidak tahu," ujar beliau.
   
Jelas Harun lagi, sebelum ini permohonan turut dibuat menerusi wakil rakyat Umno-BN, Datin Paduka Rakibah Manap daripada tahun 1994 hingga 1999 namun usaha yang ditunjukkan beliau hanya sambil lewa serta tidak begitu serius.

Justeru wujud pelbagai masalah dari aspek penyelarasan harga tanah sehingga mengheret masyarakat setempat.

Beliau menambah, jurang perbezaan nilai harga premium yang ditawarkan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim jauh berbeza.

"Saya bagi pihak penduduk Gombak Setia merakamkan ucapan terima kasih kepada MB, Tan Sri Khalid dan yang mengusahakan perkara ini ialah YB Azmin. Saya rasa apa yang dibuat oleh beliau adalah satu langkah yang amat saya hargai sebab sebelum ini memang permohonan kita dibuat sambil lewa sahaja. Maknanya tiada seorang pun ADUN atau wakil rakyat sejak daripada 1994 yang begitu serius untuk membuat kerja-kerja ini.

"Dulu ada yang perlu bayar sehingga RM30 ribu. Tapi dengan adanya kelulusan daripada Tan Sri saya rasa tiga suku daripada jumlah itu berkurang," kata Harun lagi.

Justeru beliau turut menyatakan rasa kecewa terhadap pentadbiran Umno-BN terdahulu yang kurang mengambil berat kepentingan rakyat walaupun pernah menganggotai parti itu. 

Tv Selangor juga difahamkan antara perkara utama lain yang dituntut penduduk Kampung Gombak Setia sejak tahun 90-an adalah hak milik kekal tanah penempatan majoriti penduduk Melayu di situ.

Sejak tahun 1994, PKGS mewakili penduduk Gombak Setia membuat permohonan hak milik kekal berdasarkan pegangan pajakan 60 tahun.

Sejurus itu, pada 12 September 1994 satu memorandum telah dikemukakan kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhamaad Taib ketika itu dan seterusnya pajakan dilanjutkan kepada 99 tahun.

Penduduk yang kurang berpuas hati dengan keputusan itu tetap meneruskan usaha menuntut hak mereka.

Harun yang menjelaskan perkara itu berkata, penyelesaian akan dicapai namun secara berperingkat selain menyarankan kepada penduduk untuk menerima harga premium tanah yang ditawarkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor nanti. 

Kemudian isu hak milik kekal akan diusulkan semula kepada Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim. 

"Kalau mengikut pengiraan kita, geran-geran ini akan tamat pada 2018. Ada juga kes yang telah tamat pada 2010. Tapi apabila YB Azmin membuat permohonan dan merujuk balik perkara ini dan berbincang dengan MB, Tan Sri Khalid dan pejabat tanah. Jadi YB Azmin beritahu kepada penduduk buat masa sekarang ini jangan buat apa-apa lagi. Beliau turut memberitahu pejabat tanah sekiranya terdapat permohonan mengenai perkara itu ditanggungkan dahulu sampai perkara ini selesai.

"Tapi alhamdulillah peringkat pertama ini, YB Azmin dah berbincang dengan kita supaya kita terima dulu premium ini dan (hak milik kekal) akan kita susul balik.

Percaya Pendekatan Pakatan Rakyat

Menurut Harun, segelintir masyarakat yang sebelum ini skeptikal dengan cara pengurusan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor telah mula mempercayai pendekatan yang dilaksanakan. 

"Seperti yang saya katakan tadi, kita berusaha tapi tidak ada respon yang serius daripada mereka berbanding apa yang dibuat oleh YB Azmin. Saya cukup hormat dengan dia. Cara beliau buat kerja itu dan saya difahamkan beliau sendiri yang berjumpa dengan pegawai daerah berkenaan untuk mencari jalan menyelesaikan masalah di Gombak Setia," katanya.

Beliau turut menyarankan agar Tan Sri Khalid Ibrahim lebih kerap turun padang memantau masalah rakyat selain tidak menolak kerajaan di bawah kelolaan beliau berjaya menyelesaikan pelbagai masalah di negeri itu.

Harun berkata sekiranya usaha gigih ini diteruskan maka beliau percaya kerajaan Pakatan Rakyat akan terus mendapat mandat daripada masyarakat.

Krew Tv Selangor kemudian bertemu dengan wakil penduduk masyarakat Melayu di penempatan itu, Mohd Darus Mohd Zin untuk mendapatkan reaksi. 

Dalam temuramah ringkas itu, Mohd Darus menekankan peranan dan prinsip yang dipegang oleh sesebuah pemerintah harus mengambil berat kepentingan rakyat. 

"Sepatutnya rakyat minta, setidak-tidaknya yang bermasalah kalau tidak banyak sedikit dapat selesai. Kalau mahu tunggu selesai sekaligus mana boleh. Aduan daripada rakyat dan penduduk setempat mesti ada inisiatif di mana kita tahu tanah tersebut hak rakyat, tapi mereka yang pangkat di atas tidak pandang di bawah. Jadi bila digertak sikit nak marah boleh tapi malu nanti. 

"Semua orang minta. Persatuan minta supaya perkara ini dibawa ke atas. Kenapa kampung lain dapat? Bila dah jadi wilayah begini ceritanya sampai bila tidak selesai. Tanah kita yang di sana pun tidak selesai," ujar beliau.

Dalam pada itu, Normah Ujat yang telah menetap di Kampung Gombak Setia sejak 1969 memohon agar kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mempertimbangkan permohonan hak milik kekal penduduk di situ.

"Saya sebagai penduduk Gombak Setia mengucapkan terima kasih sekiranya pihak kerajaan mempertimbangkan permohonan penduduk selama ini. Tapi lagi yang lebih besar ada kita minta iaitu untuk minta geran kekal itu. Seperti yang kita tahu secara berperingkat.

"Kami memang sentiasa memberi sokongan penuh kepada sesiapa sahaja yang memerintah. Nampak yang baru ini walaupun baru beberapa tahun. Apa yang menyekat dahulu saya tidak tahu. Harap cepat bertindak," ujar beliau.

Sementara itu Bendahari PKGS, Othman Abdullah yang juga ditemuramah Tv Selangor menyifatkan wakil rakyat terdahulu tidak meletakkan usaha penuh untuk membantu rakyat.

Kata beliau, wakil yang dipilih rakyat sekurang-kurangnya perlu menunjukkan kesungguhan memperjuangkan hak rakyat.

"Kita beberapa kali buat rayuan ditolak.Tapi tidak berputus semangat. Kita tetap berusaha merayu pada wakil rakyat. Alhamdulillah sekarang kita merayu hanya jangkamasa setahun lebih, kita berjaya. 

"Walaupun kadang-kadang wakil rakyat terus cakap tidak boleh. Dia tidak ada cara bagaimana mahu buat supaya perkara itu boleh. Ada juga wakil rakyat yang belum lihat lagi sudah kata tidak boleh," jelas Othman.

Menurutnya lagi, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali sekurang-kurangnya cuba mengintai peluang untuk membolehkan suara rakyat diketengahkan.

"Wakil rakyat kita (sekarang) datang pada kita, tunjuk pada kita sebab apa tidak boleh dapat. Contohnya tanah kita ini termasuk geran kawasan bandar.

"Saya harap selepas habis perkara ini, usahakan hak milik kekal. Saya takut kalau pemerintah yang ada sekarang ini tidak mengapa tapi sekiranya tukar pemimpin lain dan geran tidak ada maka mereka boleh ambil sesuka hati," kata beliau.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bersama kepimpinan Pakatan Rakyat lain akan menghadiri majlis bertemu penduduk pada 19 Februari jam 10 pagi di Dewan PKGS.

Dijangkakan kerajaan Selangor akan mengumumkan kejutan kepada penduduk-penduduk di situ.


PAS BELAJAR DARI HANG - KATA MINYAK TAKKAN NAIK ALEH ALEH NAIK SELAMBA JER..

Tunai janji turun harga barang 

AYER KEROH - Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) yang sebelum ini menjadikan isu kenaikan harga barangan sebagai bahan untuk kempen pilihan raya kecil (PRK) dicabar melaksanakan janji menurunkan harga barang di negeri jajahan mereka.

Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri berkata, Pas sendiri pernah berjanji akan menurunkan harga barangan jika menang pada PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

“Nyata PR hanya berjanji kosong kerana mereka ada empat negeri yang dikuasai tetapi kenapa harga barang tidak turun di negeri terbabit.

“Mereka tahu kenaikan harga barangan adalah fenomena global yang tidak dapat dielakkan tetapi masih berjanji dengan rakyat akan menurunkan harga malah menuduh kerajaan kejam kerana terus membiarkan kenaikan harga barang,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kempen Penurunan Harga di Pasar Raya Besar Mydin, di sini, semalam.

Hadir sama, timbalannya, Datuk Tan Lian Hoe; Timbalan Setiausaha KPDNKK, Datuk Daud Tahir dan Pengurus Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad, Datuk Ameer Ali Mydin.

Mydin menjadi pemborong pertama menyahut seruan penurunan harga barangan bagi 2011 dengan menawarkan penurunan harga 10 hingga 30 peratus untuk 200 barangannya, bermula semalam.

Ismail berkata, kementeriannya turut mengedarkan risalah untuk memaklumkan kepada pengguna, termasuk pengundi di DUN Merlimau, bagi memperjelaskan isu kenaikan harga barangan dan subsidi yang ditanggung kerajaan.

“Kenaikan harga barang sememangnya tidak dapat dielak dengan perincian yang cukup jelas.
“Ia juga bagi menepis fitnah pembangkang yang menjadikan kenaikan harga ini sebagai salah satu senjata untuk meraih undi dan menabur janji kosong kepada pengundi sedangkan ia mustahil dilakukan,” katanya.

Menurutnya, peniaga dan peruncit juga diminta bekerjasama dengan kerajaan dalam usaha menjayakan kempen menurunkan harga barangan bagi meringankan beban pengguna.
"Selain peranan pengguna, kerajaan sentiasa prihatin dengan keluhan masyarakat mengenai kenaikan harga barang yang banyak memberi kesan kepada isi rumah berpendapatan rendah dan sederhana," katanya.

Ismail berkata, selain mengawal empat barangan iaitu gandum, minyak, beras dan gula, kenaikan harga barangan tidak dapat dielakkan kerana ia dipengaruhi 'cuaca' global.

“Kenaikan harga gula, kelapa, bawang dan minyak masak adalah disebabkan bencana alam yang berlaku di negara yang menjadi pengeksport utama barangan keperluan itu.

“Fenomena banjir di India, China, kebakaran di ladang gandum di Rusia, selain musim melawas kelapa di Indonesia menjadi antara sebab kenapa produk dari negara ini mengalami kenaikan harga," katanya.

Menurutnya, pengimport pula tiada pilihan, selain menjual dengan harga tinggi berikutan kekurangan bekalan barangan berkenaan dan dijangka masalah itu berterusan dalam tempoh masa yang panjang.

"Pada masa sama, kerajaan sentiasa melakukan usaha kawalan harga barangan terpilih terutama pada musim perayaan agar peniaga tidak menaikkan harga barangan sesuka hati," katanya.

Ismail juga mengingatkan peniaga di Merlimau tidak mengambil kesempatan menaikkan harga.

INCIK PENGGARAH - KALAU TAKDA DUIT MANA MAU KOREK?

Tempoh Nikmati Kelonggaran Bayar Saman Lalu Lintas Tidak Disambung
PUTRAJAYA: Rakyat Malaysia mempunyai sebelas hari lagi untuk membayar saman tertunggak dan menikmati kelonggaran yang diberikan oleh kerajaan berhubung kesalahan lalu lintas kerana tempoh itu tidak akan disambung, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Solah Mat Hassan.
Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai yang masih memiliki saman tertunggak untuk membuat bayaran di pejabat pos atau secara online melalui Portal MyEG.
"Tempoh dah nak habis. Tempoh ini tidak akan disambung. Sekarang ada 11 hari lagi. Jangan bayar pada saat-saat akhir," katanya kepada media selepas memberi penjelasan lanjut berhubung kadar baru kompaun bagi kesalahan lalu lintas yang akan berkuat kuasa 1 Mac ini.
Sebelum ini, kerajaan pada Ogos tahun lepas mengambil keputusan bagi menangguhkan sementara sekatan urusniaga (senarai hitam) bagi pembaharuan Lesen Kenderaan Motor dan Lesen Memandu sehingga 28 Februari ini.
Solah berkata kerajaan telah memberi kelonggaran selama enam bulan untuk orang ramai menyelesaikan saman tertunggak, termasuk saman ekor dan dalam tempoh itu, tindakan menyenarai hitam pesalah ditangguhkan.
Selain itu, pesalah trafik juga tidak dikenakan mata demerit bagi saman yang diselesaikan dalam tempoh tersebut dan orang ramai diberi pilihan untuk melangsaikannya secara ansuran atau sekaligus.
Solah juga berkata sekiranya terdapat sebarang pertikaian, orang ramai boleh menghubungi agensi penguat kuasa yang mengeluarkan saman.
"Semuanya berkaitan disiplin. Jangan ingat kita mahukan duit. Pendapatan bukanlah keutamaan. Anda buat salah jadi anda perlu bayar. Itu peraturan. Kalau sudah makan nasi di restoranpun anda kena bayar," katanya.
Data yang dikeluarkan Pemandu sehingga 3 Februari lepas menunjukkan hanya 13.43peratus saman pada tahun 2000 hingga 2009 dilangsaikan daripada jumlah keseluruhan sebanyak RM3.533 bilion.
Kutipan mulai Mei 2010 itu membabitkan tiga agensi iaitu JPJ, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
Pembayaran saman tertinggi atau 14.61 peratus, dilangsaikan kepada PDRM diikuti JPJ sebanyak 11.78 peratus dan DBKL 3.19 peratus yang berjumlah RM371.481 juta.
Solah berkata saman yang dikeluarkan PDRM boleh dibayar di JPJ mulai 15 Mac ini, dan sebaliknya, sebulan selepas itu.
Sementara itu, di KUALA LUMPUR, anggota Parlimen Sri Gading Datuk Mohamad Aziz meminta kerajaan menangguhkan pelaksanaan kompaun baru kesalahan lalu lintas bagi mengelakkan rakyat menanggung beban yang berlebihan.
Beliau berkata rakyat perlu diberi peluang untuk bersedia kerana bukan semua berpendapatan mewah dan mampu membayar saman.
"..harap kalau boleh kerajaan tangguh perlaksanaan. Kita tak nafikan tujuan baik kerajaan tapi bila tengok jadual denda, takut kalau tegas sangat rakyat akan tanggung beban. (bila tak dapat bayar saman) akhirnya diheret ke mahkamah, jadi bankrap.
"..bagi enam bulan lagi...kita bukan nak halang kemajuan tapi takut rakyat tak sedia sepenuhnya," katanya ketika mengulas keputusan Kabinet Rabu yang menyaksikan pengguna berdepan kompaun baru mulai 1 Mac ini berikutan penyusunan semula kesalahan lalu lintas. Beliau berkata dalam soal keselamatan jalan raya, aspek pendidikan perlu diberi lebih penekanan berbanding hukuman.
"Saya salah seorang yang meluluskan perkara ini di Parlimen, dan bagi saya, tak ada salahnya kalau tangguh dulu dan semak semula. Kalau perlu, bawa semula ke Parlimen. Soal pendidikan yang penting, bukan menghukum," katanya.
Pada Rabu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha mengumumkan kadar baru bagi empat kategori kesalahan berbanding tiga sebelum ini, dengan kompaun minimum sebanyak RM40 dan maksimum RM300, mengikut jenis dan kelas kenderaan, tahap keseriusan serta jenis kesalahan.
Tempoh pembayaran pula dibahagikan kepada tiga peringkat iaitu pembayaran pada hari pertama hingga hari ke-15, pada hari 16 hingga hari ke-30 dan pada hari ke-31 hingga hari ke-60.
Selepas hari ke-60, saman yang tidak dilangsaikan akan didaftar sebagai kes di mahkamah. - BERNAMA

Thursday, February 17, 2011

DULU AKU RESPEK GAK MUKHRIZ NI TAPI. . . . . AGAK AGAK LA. . . .

Portfolio Hal Ehwal Bukan Islam Taktik DAP Tarik Undi - Mukhriz
JERLUN: Penubuhan portfolio baru bagi menguruskan hal ehwal agama-agama bukan Islam oleh kerajaan DAP Pulau Pinang adalah taktik parti itu untuk menarik undi rakyat, kata Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Mukhriz Tun Mahathir.
Beliau berkata setiap tindakan yang dibuat oleh DAP ada agenda disebaliknya yang semata-mata bertujuan meraih undi untuk menang dalam pilihan raya.
"Jadi semuanya yang dibuat (DAP) berunsur politik," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Mesra Rakyat Daerah Mengundi Lana Bulu di sini Khamis.
Mukhriz mengulas penubuhan portfolio khas bagi menguruskan hal ehwal bukan Islam yang akan bertanggungjawab ke atas perkara membabitkan agama Buddha, Taoisme, Kristian, Sikh dan Hindu yang diumumkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada Rabu.
"Penubuhan portfolio ini nampaknya seolah-olah menggambarkan bahawa selama ini masyarakat Malaysia yang beragama selain agama Islam berada dalam keadaan yang tertindas, walhal kita tahu itu langsung tidak berlaku," katanya.
Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata dalam Perlembagaan Persekutuan jelas dinyatakan bahawa agama Islam adalah agama rasmi persekutuan manakala agama-agama lain juga bebas dianuti oleh warganegara Malaysia kecuali yang beragama Islam.
"Jadi, apabila ditubuhkan portfolio baru (ini), ia seolah-olah satu usaha untuk menghina raja jika dipandang berdasarkan aspek itu," katanya.
Katanya beliau juga ingin tahu jika diwujudkan portfolio begitu, adakah itubermaksud nanti akan ada peruntukan dan sebagainya yang melibatkan bajet untuk kegunaan mereka.
"Saya rasakan itu adalah satu tindakan yang tidak wajar dan kita cuba memahami apa sebenarnya di sebalik keputusan tersebut," katanya. - BERNAMA

BAHRAIN DAN YEMEN - PEMERINTAH DUNIA ARAB SEMAKIN GOYAH

2 dead in anti-government rally in Yemen
Tensions are mounting in Yemen after 2 people were killed in clashes with security forces during an anti-government demonstration.

Protests have been spreading across Yemen over the past week. The demonstrators are demanding that President Ali Abdullah Saleh step down after more than 2 decades in power. The protestors also want the government to do more to tackle poverty.

An AFP news agency report says security troops fired on hundreds of demonstrators in the southern city of Aden on Wednesday, killing 2 men.

In the capital Sanaa, where anti-government rallies have continued for 6 straight days, riot police fired warning shots on student protestors.

In the city of Taiz, demonstrators have reportedly occupied a central square.

In an effort to calm the situation, President Saleh announced earlier this month that he will step down after his term expires and will not run in a presidential election in 2013.


2 dead in Bahrain crackdown
In Bahrain, police have stormed the capital's main square to break up anti-government protests on Thursday, leaving 2 people dead and several hundred injured.

Thousands of mainly Shia demonstrators had occupied Pearl Square in central Manama since Monday to protest minority Sunni rule. Many of them responded to online calls for demonstrations.

Protestors say hundreds of police and security personnel blocked roads leading to the square before dawn on Thursday.

They say police then used tear gas and rubber bullets to drive out the demonstrators.

An opposition group calling for the demonstrations says 2 men were killed and several hundred others injured, including women and children.

The Bahraini government has yet to comment on the latest development.

But the protesters are denouncing the government, telling NHK that authorities suppressed peaceful demonstrations with violence in the predawn hours when there's little media attention.

IRAN JUGA TIDAK TERKECUALI. cuma ada pelik sikit.

Iranian government takes hard line stance
The Iranian government is increasing pressure on anti-government protestors who are calling for change.

Clashes broke out between pro- and anti-government groups in central Tehran on Wednesday. It came 2 days after another clash between anti-government protesters and security troops left 2 people dead.

The Iranian government says it will hold large-scale rallies on Friday in Tehran and elsewhere to counter the anti-government demonstrations. The government is calling on Iranians to participate in the rallies.

Iranian clerics are demanding that the leaders of the recent anti-government protests be indicted. The country's prosecutor general has also said he may punish the pro-democracy leaders.

The opposition leaders are reacting sharply against the government's hard line stance.

Former prime minister Mir Hossein Mousavi and former parliament speaker Mehdi Karroubi issued statements in support of the anti-government protestors. 

NAMPAKNYA LIBYA JUGA TAK TERKECUALI

Anti-government protests spread to Libya

In Libya, demonstrators have taken to the streets to protest the government of the country's leader Muammar al-Qadhafi.


The anti-government protest is the first in the North African country since Qadhafi took power more than 40 years ago, and follows people's uprisings in Tunisia and Egypt that have toppled their governments.Local reports say hundreds of demonstrators staged a rally in the northeastern city of Benghazi, the country's 2nd-largest city, on Tuesday and Wednesday.The protestors demanded the resignation of Prime Minister Baghdadi al-Mahmoudi and the release of human rights activists from detention.Police used water cannons, tear gas and rubber bullets when demonstrators started throwing stones. Fourteen people were injured in a clash between protesters and security troops along with government supporters.Opposition forces are using the social networking site Facebook to call for a large rally on Thursday to protest corruption and nepotism among government officials.Thousands of people have said they will take part in the rally.

Wednesday, February 16, 2011

NI MESTI ANGKARA DAP NI MACAM KAT PENANG JUGA


Isu tanah di Sabah makin serius, kata Suhakam

February 16, 2011
KOTA KINABALU, 16 Feb — Pelbagai isu tanah yang dihadapi oleh penduduk tempatan kini pada peringakt serius yang memerlukan penyelesaian segera, menurut Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Jannie Lasimbang.

Beliau berkata berdasarkan statistik Suhakam dari tahun 2005 hingga tahun lepas, Sabah mencatatkan jumlah aduan paling banyak mengenai isu tanah di negara ini dengan 977 kes, diikuti Semenanjung Malaysia, 654 kes dan Sarawak 251 kes.
“Ia adalah isu yang serius kerana ia membabitkan semua masyarakat di Sabah. Penyelesaian terlalu lambat dan mengambil masa...
“Sebagai contoh tahun lepas saja, daripada 92 aduan kita terima di Sabah, kita hanya mampu menyelesaikan dua kes...memang ia memerlukan usaha bersungguh-sungguh untuk menyelesaikan semua aduan,” katanya selepas menghadiri perbincangan awal mengenai cadangan inkuiri nasional mengenai isu tanah di sini hari ini.
Menurutnya antara isu utama tanah yang dibangkitkan penduduk luar bandar kepada Suhakam ialah percanggahan kepentingan yang membabitkan pembinaan empangan, perladangan dan nasib penduduk yang ditempatkan semula setelah didapati menduduki hutan simpanan buat sekian lama.
Dalam hubungan ini, beliau berkata telah tiba masanya untuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) membahaskan isu tanah, khasnya aduan yang diterima Suhakam, dengan harapan untuk mencari penyelesaian yang berkekalan.
Beliau berkata Suhakam akan mengutarakan isu tanah pada inkuiri nasional yang dijangka diadakan pada akhir tahun ini, dan pada masa yang sama, suruhanjaya itu akan menyedarkan orang ramai mengenai tindakan positif kerajaan negeri untuk menangani isu tanah.
Lasimbang berkata ini termasuk tindakan Sabah Parks memperuntukkan sebahagian daripada kawasan tanahnya untuk zon komuniti dan memberikan hak milik berkelompok masyarakat. — Bernama

PLKN HARUS DIROMBAK / DIHENTIKAN. TAKKAN NAK SALAHKAN TAKDIR

Pelatih PLKN meninggal dunia akibat kecuaian

Michael Kaung
 | February 16, 2011
Akibat kelalaian dan sikap sambil lewa pihak hospital seorang pelatih PLKN meninggal dunia.
KOTA KINABALU:  Seorang pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Kem Wawasan Ovai, Papar dekat sini meninggal dunia pagi kelmarin didakwa akibat kelalaian dan sikap sambil lewa pihak hospital yang merawatnya.
Mohd Zulhaili Noraihan, 18, berasal dari Melaka dan kini menetap bersama keluarganya di Cheras, Kuala Lumpur disahkan meninggal dunia kira-kira jam 11 pagi kelmarin (Feb 15) di Hospital Queen Elizabeth (QEH) di sini selepas dikatakan menerima rawatan di Hospital Papar.
“Zuhaili mula demam sejak minggu lepas dan pergi meminta rawatan di pusat perubatan kem sebelum diberikan ubat demam.
“Bagaimanapun, demam dia (Zuhaili) bertambah teruk pada Jumaat minggu lepas dan telah pergi ke pusat perubatan untuk kali kedua lalu dibawa ke hospital untuk menerima rawatan oleh petugas pusat perubatan kem,” menurut sumber dari Kem Wawasan Ovai, Papar.
Menurutnya, ketika berada di hospital, Zuhaili hanya dirawat oleh pembantu perubatan malah ubat diberi selepas pembantu perubatan itu menerima arahan daripada doktor melalui telefon.
“Pembantu perubatan itu juga hanya berhubung dengan doktor melalui telefon untuk meminta arahan ubat jenis apa yang sesuai diberikan dan akhirnya Zuhaili diberi ubat tahan sakit.
“Pada masa itu, keadaan Zuhaili juga agak kritikal dengan keadaan mata dan kakinya yang bengkak,” katanya menambah Zuhaili bersama dengan jurulatih yang membawanya ke hospital balik semula ke kem selepas diberi ubat tersebut.

Mengadu sakit
Pada sebelah malam, Zuhaili sekali lagi mengadu dia sakit dan mendakwa telah salah diberikan ubat kerana keadaannya semakin teruk tetapi pusat perubatan kem tidak berbuat apa-apa termasuk menghantarnya semula ke hospital.
“Zuhaili hanya dibawa ke hospital Papar pada keesokkan harinya itu pun oleh jurulatih yang bertugas kerana pusat perubatan kem tidak beroperasi pada hari Sabtu dan Ahad,” tegasnya.
Katanya lagi, setibanya di hospital Papar, Zuhaili telah dirawat di unit kecemasan dan ditahan di wad biasa selepas itu.
“Sepanjang tempoh dia ditahan juga, agak jarang doktor yang datang menjenguknya sedangkan keadaan fizikalnya berubah dan semakin teruk,” dakwanya lagi.
Zuhaili yang dikatakan semakin kritikal kemudiannya dipindahkan ke QEH di sini untuk rawatan lanjut di Unit Rawatan Rapi (ICU) pada Ahad lepas.
Ibu bapa Zuhaili yang dimaklumkan mengenai kejadian itu juga dikatakan tiba di ibu negeri pada hari yang sama untuk melihat anak mereka.
Bagaimanapun, Zuhaili disahkan meninggal dunia oleh pihak hospital kira-kira jam 11 pagi kelmarin dan mayatnya juga telah diterbangkan menggunakan pesawat ke Kuala Lumpur untuk dikebumikan di kampung halamannya.
“Apa yang saya ingin persoalkan di sini ialah tindakan pihak hospital yang hanya memberi ubat tahan sakit ketika kali pertama dia (Zuhaili) meminta rawatan di hospital dan ubat tersebut juga diberi selepas menerima arahan melalui telefon daripada seorang doktor.
“Mungkin perkara sedih ini dapat dielakkan jika pihak tertentu termasuk pihak hospital tidak mengambil sikap sambil lewa,” ujarnya.

KALAU TAK SIMPAN RAHSIA? BOLEH DIPECAT KE?

Khusrin Angkat Sumpah Simpan Rahsia
SHAH ALAM: Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor Datuk Mohamad Khusrin Munawi akhirnya mengangkat sumpah simpan rahsia pada Rabu.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengesahkan bahawa Mohamad Khusrin berbuat demikian di hadapan beliau kira-kira 1.30 tengah hari Rabu.
Pelantikan Mohamad Khusrin pada mulanya menjadi kontroversi apabila Abdul Khalid mendakwa ia tidak sah kerana tidak dimaklumkan kepadanya terlebih dahulu, namun beliau akhirnya menerima pelantikan berkenaan yang mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Mohamad Khusrin mengangkat sumpah jawatan dan taat setia di hadapan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Bukit Kayangan pada 6 Jan lepas.
Bagaimanapun, majlis angkat sumpah simpan rahsia ditangguhkan sehingga Rabu.
Menteri Besar sebelum ini mempertikaikan pelantikan Mohamad Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri berkuatkuasa 1 Jan lepas oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, menyatakan beliau tidak dirundingi sebelum pelantikan itu.
Berikutan itu, kerajaan negeri Selangor pimpinan pakatan pembangkang mengadakan sidang khas Dewan Undangan Negeri untuk meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor tetapi gagal memperoleh majoriti dua pertiga yang diperlukan.
Kerajaan negeri menyatakan cadangan pindaan itu bagi mengembalikan semula kuasa kepada sultan dan menteri besar dalam pelantikan tiga jawatan awam di negeri itu iaitu setiausaha kerajaan negeri, pegawai kewangan negeri dan penasihat undang-undang negeri. - BERNAMA

Cerita Dolu Dolu