Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, December 27, 2005

Cuti Cuti Malaysia - Hampeh

Last weekend kitorang sekeluarga bercadang nak gi bercuti-cuti Mesia lah kan? So? Nak pergi mana? Ke laut? Ada sikit risau dan baju sekolah anak-anak belum beli pun lagi jadi pada 25 hb Disember 2005 kami telah muafakat untuk bercuti ketempat yang dekat aje.... Taman Tasik Perdana. Plan original - pergi Taman Rama-rama, lepas tu Taman Orkid kemudian Taman Rusa dan di akhiri oleh Planetarium Negara. Bukankah dekat dan banyak pilihan tempat untuk pergi? Taman Burung? tanya anak saya.... alah, ari tu kan baru pergi dengan nenek?
Semua bangun pagi dan mama dan bibik menyediakan juadah untuk di bawa ke sana sebab plan makan di Lake Garden aje.
So, bertolak pada jam 10:15 sebaik Aiman balik dari tusyen menuju ke KL. Tempat pertama seperti di rancang, Taman Rama-rama. Saya rasa spesis dan jumlah rama-rama di sini lebih banyak dan meriah dari di Taman Rama-rama Melaka. So, sesi mengambil gambar itu, ini pun berlangsung. Belanja masuk, RM25 (termasuk kamera). Okay lah tu. Masa beli tiket, penjaga tanya, nak beli makanan ikan? hmmm? bagi rama-rama ke? Rupanya ikan ikan Kap Jepun kat dalam tu, punyalah banyak dan besar-besar. Ada yang sepanjang 1 meter. Ada juga ikan keli yang saya rasa bukan ikan keli tempatan.... Harith kata, ni kalau masak cili sedap tak papa? Ha ha ha....
Next stop selepas lebih kurang satu jam dalam tu, Taman Orkid.... okay, kena parking di Taman Burung sebab Taman Orkid tiada parking.... plan nak beli satu dua pokok orkid - Tutup hingga Mac 2006 untuk penyelenggaraan. Takpe lah, bertolak ke Taman Rusa - tutup jugak. Jom pergi makan di Lake Garden.... lepak-lepak sambil makan omusubi telur dan tuna, hotdog, kentang dan kudap-kudap lainnya. Jam 13:00 hujan rintik-rintik maka bergerak ke tempat tertutup lah pula. Planetarium Negara! Tutup jugak!
Apalah diorang ni, takde masa lain ke selain waktu cuti sekolah nak tutup tempat yang menjadi tumpuan pengunjung tempatan dan luar? Tension betul..... Terus pergi ke rumah mak mertua di Pandan Indah, solat dan lepas Asar balik ke rumah.
Isnin, 26hb pergi ke TESCO Shah Alam untuk membeli baju sekolah anak-anak. Itu pun sebab adik ipar nak datang tengahari dengan anaknya, Muhammad Khidir.
Malam, DiscoveryChannel menayangkan kajian oleh Geologist di tempat punca Tsunami - the epic centre. Menakutkan kerana tsunami berlaku kerana tolakan bumi se tinggi 17 kaki tetapi dengan kelebaran sehingga 750 km. Masih lagi tidak sempurna kerana plate tersebut masih ada yang belum beranjak/di tolak dan Padang yang mempunyai 1 juta penduduk bakal menghadapi tsunami jika baki plate itu di tolak seperti yang telah berlaku di kawasan Nias. Persoalannya, bila?
Next week plan nak ke Cameron Highland terpaksa di batalkan atas sebab hotel fully book, dan terlupa pulak, sepupu nak kawen, 1hb pulak tu... ceh.... dorang ni kut ye pun, takkan suh aku syer kek kot? macam tahun lepas.... ha ha ha pengantin suap aku kek....
Untuk gambar-gambar di Taman Rama-rama boleh klik kat sini

Cerita Dolu Dolu