Followers

Klik Sekali

All Year Round Sales - Jualan Murah

Anda Mencari Sesuatu?

KLIK AJER DI SINI

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, November 30, 2010

TETIBA AJE RETI RUJUK AL-QURAN? SELAMA NI KENAPA SENYAP?

Rakan yang beri terjemahan tersebut mungkin menggunakan cara yang dianggap mudah memberi faham kepada Kesavan dan mungkin tak sangka Kesavan akan gunakan ayat terjemahan tersebut dalam ucapannya. Ni ularmak-ularmak yang terang-terang dok tolak  hukum Al-Quran tak pernah pulak kecoh ye? Cuba tengok ni sat...Dan orang lelaki yang mencuri dan orang perempuan yang mencuri maka (hukumnya) potonglah tangan mereka sebagai satu balasan dengan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) suatu hukuman pencegah dari Allah dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Surah Al-Maidah : 38)

Kesavan dakwa ustaz beri tafsiran kontroversi


KUALA LUMPUR - Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Hutan Melintang, Perak, S. Kesavan mendakwa, dia menerima rujukan tafsiran al-Quran daripada ayat 190 dan 191 surah Ali-Imran yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini daripada seorang rakan bergelar ustaz.
Wakil rakyat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu memberitahu, dia tidak menokok tambah tafsiran itu melainkan mengikut sahaja apa yang disampaikan oleh rakannya itu.
"Sama ada saya buat salah atau tidak, kawan saya itu akan menjelaskannya kelak,'' katanya ketika dihubungi malam tadi.
Kesavan memetik tafsiran surah Ali-Imran itu ketika berbahas dalam Kongres Tahunan PKR di Petaling Jaya baru-baru ini.
Terjemahan Kesavan berbunyi: "Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya siang dan malam, maka terdapatlah tanda-tanda manusia berakal agar kita sentiasa berfikir, agar minda diasuh dan terbentuk dengan baik lalu seterusnya melakarkan budaya sihat supaya tidak songsang dan tidak menyeleweng dari norma-norma kehidupan manusia yang beradab lagi bertamadun''.
Sebaliknya tafsiran sebenar ayat itu berbunyi seperti berikut:
"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang yang berakal, (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang ciptaan langit dan bumi (seraya berkata) Ya Tuhan kami, tiada Engkau ciptakan ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, peliharalah kami dari seksa neraka".

No comments:

Cerita Dolu Dolu